Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, vim ze diskuzi je plno ale porad nemohu nic najít. Přítel přijede po týdnu domu, chci uvařit nějaké lepší jídlo. A zároveň chci uvařit jeste na víkend nebo alespoň na sobotu abych rano nemusela vařit ???? takže aby jste tomu rozuměli dve jídla. Na patek cokoliv, na sobotu spis nějakou omáčku nevim něco co vydrží do druhého dne.
na ten druhy den bych si představovala treba kotlety s necim ale není podniká uvitam vse, diky za radu ![]()
Pro návštěvy dělám sýrovou roládu s kuřecím masem a žampiony
nastrouhaný sýr + vajco + tatarka, smíchat a dát na plech na pečící papír, upéct nechat vychladnout
potom na to dám kuřecí prsa + sůl, pepř, podušené žampiony a zatočím do rolády
dopeču…
mňamka ![]()
Na plátky brambory, k nim treba susena rajčata pr žampionů nebo jarní cibulku, sul pepř, navrstvit do pekáčku, na to dam kuřecí stehynka, ta okorenim, zaliju smetanou ( tučnou) a dam pect na hodinku az dve… smetana by se mela vpit do brambor a kure mit kurcicku… priprava rychla, vydrzi 3 dny…
slavnostní nevim:-) u nas vede grilovana kotletka se salátem ![]()
To my nevíme, co má přítel rád. Můj manžel byl (když jsme spolu chodili) nadšený z první uvařené svíčkové, protože bývalka mu ji nikdy neuvařila, a pro někoho jiného by to bylo běžné jídlo.
U nás je slavnostnější jídlo většinou takové, které chutná úplně všem, což jsou třeba lasagne nebo domácí twister (různá masa, zeleniny a dipy a k tomu tortilly, a každý si zamotá, co chce) nebo losos s listovým špenátem a gratinované brambory. Když jsme sami bez dětí, tak vařím hovězí na víně, nebo jsem na jeden filmový večer bez dětí udělala pizzu ve tvaru srdce (tak trochu z recese, manžel srdíčka nesnáší, ale tohle vzal na milost) - když se to dobře podá, tak je slavnostní všechno.
Tak u nás jako „slavnostní“ frčí hovězí roštěná s volským okem + obloha (sterilovaná paprika a hrášek) a k tomu upečené brambory na čtvrtky…
@Malaga píše:
Tak u nás jako „slavnostní“ frčí hovězí roštěná s volským okem + obloha (sterilovaná paprika a hrášek) a k tomu upečené brambory na čtvrtky…
To je pěkný retro, ale moje maminka to vařila taky ![]()
@pikola píše:
To je pěkný retro, ale moje maminka to vařila taky
njn, když já už jsem spíš retro než náct
…a tohle nám dělával už děda - hrozně rád vařil, takže už je to taková tradice jako br. salát a kapr na Vánoce ![]()
@zrcadlo on mi ani všechno víceméně neni vibec vybíravý, mas pravdu svíčkovou, tu jsem jeste nedělala ikdyž omáčky jako rajskou, houbovou atd to vařím. Mohla bych ji zvladnout
Diky ![]()
@Jj.Mm píše:
Ahoj, vim ze diskuzi je plno ale porad nemohu nic najít. Přítel přijede po týdnu domu, chci uvařit nějaké lepší jídlo. A zároveň chci uvařit jeste na víkend nebo alespoň na sobotu abych rano nemusela vařit ???? takže aby jste tomu rozuměli dve jídla. Na patek cokoliv, na sobotu spis nějakou omáčku nevim něco co vydrží do druhého dne.na ten druhy den bych si představovala treba kotlety s necim ale není podniká uvitam vse, diky za radu
Je to tvůj přítel, víc než slavnostní jídlo ho jistě potěší jeho oblíbené jídlo, navíc to vyjadřuje jistou empatii.
Když chci dělat „lepší jídlo“, tak dělám to, co tomu danému člověku opravdu chutná, aby to bylo slavnostní pro něj.
Což u nás doma pro chlapa znamená kachnička se zelím a bramborovými nebo chlupatými knedlíky ![]()
To má rád a zároveň je to i něco extra.
Jinak ho potěším lecčíms - miluje francouzské brambory (dělám z mletého), hovězí na houbách, guláš, ale i třeba čínu nebo nesmrtelný řízek. No a pořádný stejk s grilovanou zeleninou, to bysme mohli jíst taky každý týden ![]()
Když si psala o kotletě, naše oblíbená je zapečená kotleta - na dno pekáče vyskládám osolené a opepřené naklepané kotlety, na to jednu až dvě cibule na kolečka. Pak zaskládat syrovými brambory na plátky (ani ne centimetr vysoké, opět jen sůl a pepř) a zalít řádným množstvím šlehačky s vejci. Peče se to nějakou hodinu, hodinu a půl, ani nevím, prostě když vyšťourám ze střední vrstvy brambor a není syrovej, tak je to hotovo ![]()
Tak a mám hlad ![]()
Muj muz je ted uz skoro druhy tyden v zahranici v praci, vratit se ma pristi tyden. Potosi ho cokoli. Tam ma z domu varene obedy. Ale doma cerstve, je doma cerstve. Budu asi delat prirodni platek masa grilovany, zeleninu, peceny brambor a vyvar, ze bude chtit konecne polevku, je hrozne vyvarovy.
Tak za slavností jídlo já bych dělala svíčkovou, domácí knedlík, brusinky.