Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Hezké dopoledne, chci udělat bráchovi na vánoce jako vzpomínku šlehackovou roládu, někdo to zná jako nebeskou.
Problém je, že ji musím udělat 23. a on přijde nejdříve 25. uchovávali jste někdy tuto roládu? Je lepší zkusit uchovat jen těsto, nebo ji naplnit? Neztvrdne, nerozmočí se? U nás se vždy hned sní ![]()
Nevím, co je nebeská roláda.
Já dělám roládu z tmavého těsta, náplň je šlehačka.
Místo chlazení ji dávám rovnou do mrazáku, po vyndání nechám malinko povolit a pak krájím na tenké plátky. Přelévám malinovým, višňovým či meruňkovým rozvarem (nemusí být).
Tím, že je zmrazená, vydrží, u nás je to velice oblíbený zákusek.
Když ale řešíš, zda vydrží, tak to asi není to samé, že?
@Pamina Já řeším jestli, když ji 23 naplním šlehačkou, tak zda nebude 25 rozbředlá.
Kakaové těsto bez mouky ![]()
O mrazení rolady jsem ještě neslyšela, zajímavé 👍to by to řešilo
Jo, tak to je ono, těsto dělám taky bez mouky.
Já jsem ten recept právě dostala už s tím, že se dá do mrazáku a pak se jí trochu zmrazená.
Mrazák nikoli z důvodu, že by nevydržela, ale právě proto, že je takto servírovaná velice dobrá. Úplně povolit jsme ji nikdy nenechali, jakmile jde krájet, okamžitě se sní. ![]()
@Pamina píše:
Jo, tak to je ono, těsto dělám taky bez mouky.
Já jsem ten recept právě dostala už s tím, že se dá do mrazáku a pak se jí trochu zmrazená.
Mrazák nikoli z důvodu, že by nevydržela, ale právě proto, že je takto servírovaná velice dobrá. Úplně povolit jsme ji nikdy nenechali, jakmile jde krájet, okamžitě se sní.
Tak tento postup neznám, dělávala nám ji prababička a já s bráchou si pamatujeme, že tam dávala mandarinky, mamka tvrdí, že ne
Tak ji chci bráchovi připravit jako pidi dáreček. Super díky za radu, tím pádem je vše vyřešeno.
My jsme to vždycky snědli prostě hned ![]()
@Afrikana
Jo, ztužovač dávám taky. ![]()
@Temnástranasíly
Tak ať si brácha pochutná! ![]()
@Pamina píše:
@Afrikana
Jo, ztužovač dávám taky.@Temnástranasíly
Tak ať si brácha pochutná!
Víš co, mohla bys ještě prosím napsat osvědčený recept? Já bych si šla optimalizovat nějaký z netu, ten prababiččin má někde mamka, ta ho asi nenajde ![]()
Tak snad není problém upéct těsto dřív, uchovat v mrazáku, třeba a pak jen v den návštěvy ušlehat šlehačku, naplnit a jíst čerstvé? Osobně bych něchtěla jíst šlehačku dva dny starou…
Pokud chceš, aby ti šlehačka dobře držela, kup tučnou kunínskou (červená). Nebo šlehej normální spolu se šlehačkou od Ramy. Rostlinná líp drží tvar.
@samantafox píše:
Tak snad není problém upéct těsto dřív, uchovat v mrazáku, třeba a pak jen v den návštěvy ušlehat šlehačku, naplnit a jíst čerstvé? Osobně bych něchtěla jíst šlehačku dva dny starou…
Ptala jsem se protože ta roláda je bez mouky a netušila jsem co za ty dva dny těsto provede
Jestli nenaplněná nebude tvrdá.
Nebude to u mě doma, to bych nic neřešila. Každopádně dostala jsem tip na zamrazení a tak to vyzkouším ![]()
@Temnástranasíly
Peču z 5 vajec, 120 g cukru a dvou lžic kakaa. Náplň - kelímek smetany a půl pytlíku ztužovače.
Důležité je dobře pomazat a vysypat papír na pečení. Na papír pak nalít těsto a ve vyhřáté troubě rychle upéci (ne moc, těsto musí být vláčné, dobře tvarovatelné, nesmí být suché, aby se nelámalo).
Po vytažení z trouby ho hned přendám i s papírem z rozpáleného plechu na chladnější povrch a i s papírem zavinu.
Když vychladne, zase ho opatrně rozvinu, naplním ušlehanou šlehačkou. Opatrně odloupávám papír a zase zavinuju.
Nakonec roládu strčím do toho mrazáku.
@Pamina píše:
@Temnástranasíly
Peču z 5 vajec, 120 g cukru a dvou lžic kakaa. Náplň - kelímek smetany a půl pytlíku ztužovače.
Důležité je dobře pomazat a vysypat papír na pečení. Na papír pak nalít těsto a ve vyhřáté troubě rychle upéci (ne moc, těsto musí být vláčné, dobře tvarovatelné, nesmí být suché, aby se nelámalo).
Po vytažení z trouby ho hned přendám i s papírem z rozpáleného plechu na chladnější povrch a i s papírem zavinu.
Když vychladne, zase ho opatrně rozvinu, naplním ušlehanou šlehačkou. Opatrně odloupávám papír a zase zavinuju.
Nakonec roládu strčím do toho mrazáku.
Děkuji
![]()