Šlehačková roláda

6657
14.12.23 09:10

Šlehačková roláda

Hezké dopoledne, chci udělat bráchovi na vánoce jako vzpomínku šlehackovou roládu, někdo to zná jako nebeskou.
Problém je, že ji musím udělat 23. a on přijde nejdříve 25. uchovávali jste někdy tuto roládu? Je lepší zkusit uchovat jen těsto, nebo ji naplnit? Neztvrdne, nerozmočí se? U nás se vždy hned sní :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
444
14.12.23 09:45

Nevím, co je nebeská roláda.
Já dělám roládu z tmavého těsta, náplň je šlehačka.
Místo chlazení ji dávám rovnou do mrazáku, po vyndání nechám malinko povolit a pak krájím na tenké plátky. Přelévám malinovým, višňovým či meruňkovým rozvarem (nemusí být).
Tím, že je zmrazená, vydrží, u nás je to velice oblíbený zákusek.
Když ale řešíš, zda vydrží, tak to asi není to samé, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6657
14.12.23 09:47

@Pamina Já řeším jestli, když ji 23 naplním šlehačkou, tak zda nebude 25 rozbředlá.

Kakaové těsto bez mouky :)

O mrazení rolady jsem ještě neslyšela, zajímavé 👍to by to řešilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
14.12.23 11:32

Jo, tak to je ono, těsto dělám taky bez mouky.
Já jsem ten recept právě dostala už s tím, že se dá do mrazáku a pak se jí trochu zmrazená.
Mrazák nikoli z důvodu, že by nevydržela, ale právě proto, že je takto servírovaná velice dobrá. Úplně povolit jsme ji nikdy nenechali, jakmile jde krájet, okamžitě se sní. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5241
14.12.23 11:51

@Temnástranasíly Dala bych tam ztuzovac slehacky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6657
14.12.23 11:59
@Pamina píše:
Jo, tak to je ono, těsto dělám taky bez mouky.
Já jsem ten recept právě dostala už s tím, že se dá do mrazáku a pak se jí trochu zmrazená.
Mrazák nikoli z důvodu, že by nevydržela, ale právě proto, že je takto servírovaná velice dobrá. Úplně povolit jsme ji nikdy nenechali, jakmile jde krájet, okamžitě se sní. :D

Tak tento postup neznám, dělávala nám ji prababička a já s bráchou si pamatujeme, že tam dávala mandarinky, mamka tvrdí, že ne :D Tak ji chci bráchovi připravit jako pidi dáreček. Super díky za radu, tím pádem je vše vyřešeno.

My jsme to vždycky snědli prostě hned :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
14.12.23 12:07

@Afrikana
Jo, ztužovač dávám taky. :)

@Temnástranasíly
Tak ať si brácha pochutná! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6657
14.12.23 12:10
@Pamina píše:
@Afrikana
Jo, ztužovač dávám taky. :)@Temnástranasíly
Tak ať si brácha pochutná! :srdce:

Víš co, mohla bys ještě prosím napsat osvědčený recept? Já bych si šla optimalizovat nějaký z netu, ten prababiččin má někde mamka, ta ho asi nenajde :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
14.12.23 12:45

Tak snad není problém upéct těsto dřív, uchovat v mrazáku, třeba a pak jen v den návštěvy ušlehat šlehačku, naplnit a jíst čerstvé? Osobně bych něchtěla jíst šlehačku dva dny starou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
14.12.23 12:47

Pokud chceš, aby ti šlehačka dobře držela, kup tučnou kunínskou (červená). Nebo šlehej normální spolu se šlehačkou od Ramy. Rostlinná líp drží tvar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6657
14.12.23 13:06
@samantafox píše:
Tak snad není problém upéct těsto dřív, uchovat v mrazáku, třeba a pak jen v den návštěvy ušlehat šlehačku, naplnit a jíst čerstvé? Osobně bych něchtěla jíst šlehačku dva dny starou…

Ptala jsem se protože ta roláda je bez mouky a netušila jsem co za ty dva dny těsto provede :) Jestli nenaplněná nebude tvrdá.

Nebude to u mě doma, to bych nic neřešila. Každopádně dostala jsem tip na zamrazení a tak to vyzkouším :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
14.12.23 13:23

@Temnástranasíly
Peču z 5 vajec, 120 g cukru a dvou lžic kakaa. Náplň - kelímek smetany a půl pytlíku ztužovače.
Důležité je dobře pomazat a vysypat papír na pečení. Na papír pak nalít těsto a ve vyhřáté troubě rychle upéci (ne moc, těsto musí být vláčné, dobře tvarovatelné, nesmí být suché, aby se nelámalo).
Po vytažení z trouby ho hned přendám i s papírem z rozpáleného plechu na chladnější povrch a i s papírem zavinu.
Když vychladne, zase ho opatrně rozvinu, naplním ušlehanou šlehačkou. Opatrně odloupávám papír a zase zavinuju.
Nakonec roládu strčím do toho mrazáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6657
14.12.23 13:27
@Pamina píše:
@Temnástranasíly
Peču z 5 vajec, 120 g cukru a dvou lžic kakaa. Náplň - kelímek smetany a půl pytlíku ztužovače.
Důležité je dobře pomazat a vysypat papír na pečení. Na papír pak nalít těsto a ve vyhřáté troubě rychle upéci (ne moc, těsto musí být vláčné, dobře tvarovatelné, nesmí být suché, aby se nelámalo).
Po vytažení z trouby ho hned přendám i s papírem z rozpáleného plechu na chladnější povrch a i s papírem zavinu.
Když vychladne, zase ho opatrně rozvinu, naplním ušlehanou šlehačkou. Opatrně odloupávám papír a zase zavinuju.
Nakonec roládu strčím do toho mrazáku.

Děkuji :srdce: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1793
14.12.23 18:46

Taky zkusím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek