Slepice ano ne?

2873
29.11.15 20:34

Slepice ano ne?

Ahoj chtěla bych se zeptat, zda má cenu začít chovat slepice? Nějaké pro a proti? Dekuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
ferret
29.11.15 20:37

Nechovám, chtěla bych, ale nemám na to čas. Jestli máš čas a dělalo by ti to radost, tak chovej, krásně kvokají :-) A domácí vajíčka jsou vážně o dost lepší než ze supermarketu.

• Citovat
  • Upravit
2873
29.11.15 20:38

@ferret počkej jak dost času? Sousedka je má a jen je zavírá na noc. + krmí jednou denně. :mrgreen: mě jde o to zda se to vyplatí když vajíčka nejsou tak draha. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2973
29.11.15 20:40

Ja bych nechovala zadna zvirata, nejsem na to typ. Rozdil mezi kupovanymi vejci a domacimi (ktere mame od pritelovych rodicu) moc nevidim - jo, domaci maji vyrazneji zluty az oranzovy zloutek, ale chutove bych to nepoznala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
617
29.11.15 20:41

Zvážit prostory, cenu slepic, cenu krmiva, možnost zbytků, cenu vajec - pozor - můžete mít tzv. bio, podle krmení ;) Pokud bude slepic víc, můžete sem tam vejce prodat a pokrýt část nákladů… a samozřejmě v neposlední řadě chuť se starat (nakrmit, vypustit, zavřít, shrábnout a upotřebit slepičince, občas nějakou picnout, spařit, oškubat a zdělat, pořídit náhradu…) a mít z toho radost :palec:
PS: my slepice máme a domácí vejce je prostě domácí vejce ;) Za mě ANO, není to náročné a nese to užitek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27875
29.11.15 20:43
@ferret píše:
Nechovám, chtěla bych, ale nemám na to čas. Jestli máš čas a dělalo by ti to radost, tak chovej, krásně kvokají :-) A domácí vajíčka jsou vážně o dost lepší než ze supermarketu.
čas? 8o slepice nakrmíš jednou denně otázka pěti minut 8o
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
29.11.15 20:45

Pokud máš někoho, kdo se o ně postará, když pojedete na dovolenou, tak bych do nich šla. Domácí vajíčka za to stojí. A slepice jsou nenáročný (stačí jim dát 1-2× denně žrádlo + vodu, naše spí venku ve křoví, takže je není ani potřeba na noc zavírat :D :D, a žádnou jsme v „důchodovém“ věku neměli srdce zabít, takže si spokojeně dožívají :D)

• Citovat
  • Upravit
49159
@ka2ka píše: čas? 8o slepice nakrmíš jednou denně otázka pěti minut 8o

a když jsou to slepice, které bydlí u souseda přes plot tak žerou furt, protože není nad větší zábavu při procházce jim jít hodit a koukat jak se o to perou - největší prča jsou špagety :mrgreen: jak jedna ji popadne a zdrhá a ostatní za ní a uklovávají ten vlající zbytek.. podotýkám, že se svolením souseda samozřejmě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ferret

@BabyBella No třeba i to zavírání a pouštění, jsem pořád v práci, asi na mě nebudou čekat třeba do devíti… Ráno zas spěchám, odjíždím většinou před šestou a jít ještě pouštět slepice (a předtím dítě), to bych asi nedala :-) Krom toho se jim musí dát krmení, voda, občas jim uklidit. A to je asi jen základ. Nemám ani nikoho, kdo by je obstaral o dovolené.

Nevím, jestli se to vyplatí finančně, řekla bych, že pokud máš velkou spotřebu, nebo máš komu prodat, tak asi ano, ale nepočítala jsem to :-)

• Citovat
  • Upravit
2873
29.11.15 20:50

@serpent díky, na dovolenou bychom samozřejmě rádi.

Zapomněla jsem napsat že máme psa. Ale plánovala bych slepice za plot nebo prostě aby měli svůj oploceny prostor. S tou naší cenou by se to snad dalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19606
29.11.15 20:51

Chovam od cervna. Spokojenost..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2873
29.11.15 20:53

**fenkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9478
29.11.15 20:53
@jdukolem píše:
a když jsou to slepice, které bydlí u souseda přes plot tak žerou furt, protože není nad větší zábavu při procházce jim jít hodit a koukat jak se o to perou - největší prča jsou špagety :mrgreen: jak jedna ji popadne a zdrhá a ostatní za ní a uklovávají ten vlající zbytek.. podotýkám, že se svolením souseda samozřejmě…

Jooo, a kohout je nejlepší, jak se nakrucuje, vykračuje s hlavou vztyčenou a je na sebe děsně pyšnej. :mrgreen: A když něco chytí von, tak to blahosklonně poskytne některé své družce a dál tam chodí nadutej jak šafář. (Nevím, jestli je to tak všude, ale známí mají takovýto vtipný harém. Stojí to za to pozorovat. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
29.11.15 21:01

Chovala jsem slepice několik let a bavilo mě to. nenáročné, žerou skoro všechno, vypadají spokojené, a je radost sbírat vajíčka. ale nás bavilo i dělat jim ohrádku, kurník, vymýšlet různá zavírání, aby člověk nešlapal do slepičinců. při dovolené problém, kdo k nim půjde ráno otevřít a večer zavřít.
a hodně vydrží. jednu nám porvala liška, fakt z ní visela kůže přes půl zad, tu jsme odstřihli a slepici dali do sklepa (byla už zima a bez peří i kůže jsme si říkali že jí bude zima). zabít jsme ji nechtěli když furt žrala. no bylo jí smutno, tak jsme k ní dali druhou slepici, ta zas jí klovala ta zranění, tak jsme měli ve sklepě dvě slepice ve dvou klecích odděleně asi 2 měsíce. no přežila i dál snášela.
finančně si myslím že to vyjde nastejno, jestli kupovat vejce nebo chovat slepice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
29.11.15 21:06
@lucenka píše:
Pokud máš někoho, kdo se o ně postará, když pojedete na dovolenou, tak bych do nich šla. Domácí vajíčka za to stojí. A slepice jsou nenáročný (stačí jim dát 1-2× denně žrádlo + vodu, naše spí venku ve křoví, takže je není ani potřeba na noc zavírat :D :D, a žádnou jsme v „důchodovém“ věku neměli srdce zabít, takže si spokojeně dožívají :D)

za dožití :hug: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný