Slévání mateřského mléka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
157
18.6.11 09:17

slévání mateřského mléka

Prosím Vás maminky…mám málo mléka a tak odstříkávám cca každou hodinu a půl a syna krmím cca po 3hodinách - snažím se mu k nutrilonu dávat co nejvíc svého mléka…myslíte, že můžu mateřské mléko slévat? ze dvou lahviček do jedné nebo ne?
a s tou umělou výživou…kdybych na ní přešla úplně…jak to děláte, když potřebujete někam i s malým odejít? jak uděláte tu správnou teplotu umělé výživy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5165
18.6.11 09:23

Ja mleko slevala,podle me v pohode,a uchovane v lednici.

S UM,mame termoobal udelam teplejsi a ono to vzdycky nejak vydrzi,kdyz je teplejsi tak vyckame az trochu vychladne.Delam horky a do tech 3hod. pohoda.
A tam kde je k dispozici voda,delam cerstve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
18.6.11 09:25

Odsávané mléko slévám, a bez problémů (Nechci mít v ledničce 20skleniček po 50ml :lol: )

UM - do termoobalu teplejší, za ty 3hodinky co jsme venku to udrží tu akorát teplotu :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
18.6.11 09:28

S MM nevím, nekojila jsem, ale prý vydrží až 24h v lednici, takže pokud odstříkáš např ve 12h a pak ve 13.30h a jdeš rovnou krmit, tak to první vytáhneš z ledničky, sleješ s čerstvým a přihřeješ..nevidím teda důvod, proč by to nešlo.
UM- můžeš buď připravit doma a ještě teplé dát do termosky. S sebou přibalíš jenom lahvičku. Nebo v termosce necháš ohřátou vodu a s sebou vezmeš prášek a smícháš v terénu, to dělají třeba ti, co chtějí venku část vody využít na mlíko pro mimi a část pro sebe na čaj. A nebo můžeš ohřáté dát doma rovnou do lahvičky, když třeba víš, že budeš krmit už za hodinu, a dát to do termoobalu.
Aha, tak mě holky už předběhly:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1526
18.6.11 09:47

Já odstříkávala a přebytky mrazila…v mrazáku vydrží cca 3 měs. Slévání nevadí, ale nesmí nejstarší mm přesáhnout dobu 24 h.Psala jsem si čas prvního mlíčka na lahvičku, abych nezapomněla..Jsem profi odsávač, dělala jsem to 2 měsíce, je to dost na budku, takže držím pěsti..no a UM ven, podle mého je nejlepší, když si vezmeš termosku s teplou vodou a UM do lahvičky, pak jen zaliješ, protřepeš a máš čerstvé. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
157
18.6.11 09:48

moc děkuju holky…já si s tím dělám pořád hlavu…přijde mi, že malej málo jí…je mu 16dní a vypije najednou max 70ml…jí tak po 2,5 - 3 hod…ze začátku mi nepřibíral, ale po příkrmech pak jo…na další ko jdem v pondělí, tak jsem zvědavá…a taky mi moc nespí…nepláče, ale pořád kouká…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
18.6.11 09:51

slévala jsem 4měsíce..
já nekojila vůbec, takže jsem spíš rozlévala větší nastříkané dávky, ae zbytky jsem slévala. jen pozor na trvanlivost, v lednici 24hodin. já si popisovala kelímky..
UM - nosím termosku. plus dávkovač mléka, kam si předem rozdělím dávky sušeného mléka.
mám vyzkoušeno, že kojenecká voda ohřátá 1min v Mikrovlnce (700W) přelitá do termosky správná teplota později namíchaného mléka.
když potřebuju na delší dobu, ohřeju vodu více a vezmu si malou flašku studené vody a míchám půl/půl. časem člověk získá praxi a odhad..

UM udělané by nemělo zůstávat udělané za tepla více jak 2 hodiny, pro malinké prcky. u těch straších, co jsou na příkrmech bych už tolik neřešila, starší měl UM ve flašce přes noc.. ale to už je jedno, když leze po trávě a ochutná kde co, včetně písku..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
157
18.6.11 09:57

takže když ho udělám a zbyde, nechám vychladnout a dám do lednice a pak jednou znova ohřeju, to je špatně??? myslím teď um?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
18.6.11 09:57
simongap píše:
moc děkuju holky…já si s tím dělám pořád hlavu…přijde mi, že malej málo jí…je mu 16dní a vypije najednou max 70ml…jí tak po 2,5 - 3 hod…ze začátku mi nepřibíral, ale po příkrmech pak jo…na další ko jdem v pondělí, tak jsem zvědavá…a taky mi moc nespí…nepláče, ale pořád kouká…

dítě má vypít 150-180ml mléka na kg hmotnosti a den.
takže pokud máš třeba 4kilové dítě, má vypít 4*150= 600ml za den. rozděleno do 8 dávek je to 75 ml na dávku.
(plus na 16denní dítě mi to přijde OK.

je to jen orientační, záleží i na věku. někomu stačí těch 150ml/kg/den, jiný musí mít víc, liší se to i s věkem, Marťan v různých dobách pil výrazně víc, pak výrazně méně, vypitá dávka se lišila i podle dne.. jeden den třeba 500, jiný 450, pak 600, prostě kojené dítě taky nepije pořád stejně. spíš u příkrmu hlídat plus mínus bilanci.. aby nebyl výrazně pod..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
454
18.6.11 09:59

nám na těhotenském kurzu říkali, že se nesmí UM nosit už hotové v termoobalu na pozdější konzumaci. prý se tam přemnožují bakterie tak dlouho v tom teple. má se vždy dělat čerstvé. a MM ani UM se nemá ohřívat v mikrovlnce, protože to ničí vitamíny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
18.6.11 10:01
simongap píše:
takže když ho udělám a zbyde, nechám vychladnout a dám do lednice a pak jednou znova ohřeju, to je špatně??? myslím teď um?

záleží na tom, jak dlouho ti stojí..
já teda UM udělám, nakrmím, kdyby zbylo, hnedka dám do lednice (tj. prodleva 1/2 hodiny) a pak ohřeju. ale jakmile nechám výrazně déle, už vylívám..

vím, že se v porodnicích některých dělá UM do zásoby do lednice na celý den. a pak ohřívá. ale přijde mi to divné, vždyť rozmíchat to je otázka minuty. ani ne.

ale v zásadě, já bych ho nenechávala vychladnout, strčila bych ho do lednice teplé. právě vychládání je problematické z hlediska případného rozvoje nějakých breberek
(ale berte mě s rezervou, je to nemoc z povolání..) :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
157
18.6.11 10:24

no já jsem právě zas myslela, že když ho tam strčím teplé, tak aby nezkyslo nebo tak…ale beru tě za slovo a jsem poučena :)) budu to dělat takhle…ono rozmíchat to je otázka minuty, to máš pravdu, ale než převaříš vodu kojeneckou, než z ní uděláš tu správnou teplotu, tak by mě to moje dítě přivedlo tím řevem do blázince :)) nebo vodu nepřevařuješ tu kojeneckou, jen ohříváš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
18.6.11 10:25

Já si převařuju vodu do zásoby :palec: A pak to jen ohřeju ve flašce ve vodní lázni na sporáku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
157
18.6.11 12:13

a tu převařenou skladuješ jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
19.6.11 10:05

kojeneckou vodu rozhodně netřeba převařovat! vybírejte si vodu rychloobrátkovou (toma natura, dobrá voda, aquila), na vodě je datum stáčení a datum trvanlivosti (to je rok), tyhle vody jsou v krámě třeba měsíc po stáčce. s takovou vodou se nemá šanci nic stát.
vodu ohřívám v mikrovlnce na 700W 30s (je z lednice, kde ji uchovávám po otevření) a pak míchám. takže vše otázka minuty. pro úsporu času ještě mám mlíko nadávkované v dávkovači, jen sypu.

svoje mlíko jsem ohřívala na vodní lázni, vyndala sjem z lednice, dala do lázně a šla přebalit dítě. než jsem se vrátila, bylo hotovo. používala jsem ale via kelímky avent, s adaptérem. flašky se ohřívaly daleko pomaleji. :-? silnější plast..

mikrovlnka neničí vitamíny, ale dochází k nerovnoměrnému prohřívání (u tekutin tím více, čím jsou hustší) a existuje nebezpečí opaření dítěte pokud se obsah lahve nepromíchá správně.

převařuju pouze vodu z kohoutku, když mi dojde kojenecká, a tu pak horkou zavřu do lahve do ledniice, pak ohřeju v MV. ale neponechávám chladnout celou dobu venku..

jinak ano, bakterie se v mlíce mohou množit, právě proto ty dvě hodiny, někdo pravděpodobně spočítal, že při určité prvotní kontaminaci mlíka /i když máte sterilní flašku, mlíko čisté, kojeneckou vodu, není to sterilní.. / je mlíko bezpečné 2 hodiny. právě teplota kolem 37°C je nejnebezpečnější, mlíko se dělá max. 45 °C teplé..

možná bohužel pro mě, zabývám se hygienou potravin :mrgreen: takže někdy mívám sklony přehánět.. 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová