Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Prosím Vás maminky…mám málo mléka a tak odstříkávám cca každou hodinu a půl a syna krmím cca po 3hodinách - snažím se mu k nutrilonu dávat co nejvíc svého mléka…myslíte, že můžu mateřské mléko slévat? ze dvou lahviček do jedné nebo ne?
a s tou umělou výživou…kdybych na ní přešla úplně…jak to děláte, když potřebujete někam i s malým odejít? jak uděláte tu správnou teplotu umělé výživy?
Ja mleko slevala,podle me v pohode,a uchovane v lednici.
S UM,mame termoobal udelam teplejsi a ono to vzdycky nejak vydrzi,kdyz je teplejsi tak vyckame az trochu vychladne.Delam horky a do tech 3hod. pohoda.
A tam kde je k dispozici voda,delam cerstve.
Odsávané mléko slévám, a bez problémů (Nechci mít v ledničce 20skleniček po 50ml
)
UM - do termoobalu teplejší, za ty 3hodinky co jsme venku to udrží tu akorát teplotu ![]()
S MM nevím, nekojila jsem, ale prý vydrží až 24h v lednici, takže pokud odstříkáš např ve 12h a pak ve 13.30h a jdeš rovnou krmit, tak to první vytáhneš z ledničky, sleješ s čerstvým a přihřeješ..nevidím teda důvod, proč by to nešlo.
UM- můžeš buď připravit doma a ještě teplé dát do termosky. S sebou přibalíš jenom lahvičku. Nebo v termosce necháš ohřátou vodu a s sebou vezmeš prášek a smícháš v terénu, to dělají třeba ti, co chtějí venku část vody využít na mlíko pro mimi a část pro sebe na čaj. A nebo můžeš ohřáté dát doma rovnou do lahvičky, když třeba víš, že budeš krmit už za hodinu, a dát to do termoobalu.
Aha, tak mě holky už předběhly:)
Já odstříkávala a přebytky mrazila…v mrazáku vydrží cca 3 měs. Slévání nevadí, ale nesmí nejstarší mm přesáhnout dobu 24 h.Psala jsem si čas prvního mlíčka na lahvičku, abych nezapomněla..Jsem profi odsávač, dělala jsem to 2 měsíce, je to dost na budku, takže držím pěsti..no a UM ven, podle mého je nejlepší, když si vezmeš termosku s teplou vodou a UM do lahvičky, pak jen zaliješ, protřepeš a máš čerstvé. ![]()
moc děkuju holky…já si s tím dělám pořád hlavu…přijde mi, že malej málo jí…je mu 16dní a vypije najednou max 70ml…jí tak po 2,5 - 3 hod…ze začátku mi nepřibíral, ale po příkrmech pak jo…na další ko jdem v pondělí, tak jsem zvědavá…a taky mi moc nespí…nepláče, ale pořád kouká…
slévala jsem 4měsíce..
já nekojila vůbec, takže jsem spíš rozlévala větší nastříkané dávky, ae zbytky jsem slévala. jen pozor na trvanlivost, v lednici 24hodin. já si popisovala kelímky..
UM - nosím termosku. plus dávkovač mléka, kam si předem rozdělím dávky sušeného mléka.
mám vyzkoušeno, že kojenecká voda ohřátá 1min v Mikrovlnce (700W) přelitá do termosky správná teplota později namíchaného mléka.
když potřebuju na delší dobu, ohřeju vodu více a vezmu si malou flašku studené vody a míchám půl/půl. časem člověk získá praxi a odhad..
UM udělané by nemělo zůstávat udělané za tepla více jak 2 hodiny, pro malinké prcky. u těch straších, co jsou na příkrmech bych už tolik neřešila, starší měl UM ve flašce přes noc.. ale to už je jedno, když leze po trávě a ochutná kde co, včetně písku..
takže když ho udělám a zbyde, nechám vychladnout a dám do lednice a pak jednou znova ohřeju, to je špatně??? myslím teď um?
simongap píše:
moc děkuju holky…já si s tím dělám pořád hlavu…přijde mi, že malej málo jí…je mu 16dní a vypije najednou max 70ml…jí tak po 2,5 - 3 hod…ze začátku mi nepřibíral, ale po příkrmech pak jo…na další ko jdem v pondělí, tak jsem zvědavá…a taky mi moc nespí…nepláče, ale pořád kouká…
dítě má vypít 150-180ml mléka na kg hmotnosti a den.
takže pokud máš třeba 4kilové dítě, má vypít 4*150= 600ml za den. rozděleno do 8 dávek je to 75 ml na dávku.
(plus na 16denní dítě mi to přijde OK.
je to jen orientační, záleží i na věku. někomu stačí těch 150ml/kg/den, jiný musí mít víc, liší se to i s věkem, Marťan v různých dobách pil výrazně víc, pak výrazně méně, vypitá dávka se lišila i podle dne.. jeden den třeba 500, jiný 450, pak 600, prostě kojené dítě taky nepije pořád stejně. spíš u příkrmu hlídat plus mínus bilanci.. aby nebyl výrazně pod..
nám na těhotenském kurzu říkali, že se nesmí UM nosit už hotové v termoobalu na pozdější konzumaci. prý se tam přemnožují bakterie tak dlouho v tom teple. má se vždy dělat čerstvé. a MM ani UM se nemá ohřívat v mikrovlnce, protože to ničí vitamíny.
simongap píše:
takže když ho udělám a zbyde, nechám vychladnout a dám do lednice a pak jednou znova ohřeju, to je špatně??? myslím teď um?
záleží na tom, jak dlouho ti stojí..
já teda UM udělám, nakrmím, kdyby zbylo, hnedka dám do lednice (tj. prodleva 1/2 hodiny) a pak ohřeju. ale jakmile nechám výrazně déle, už vylívám..
vím, že se v porodnicích některých dělá UM do zásoby do lednice na celý den. a pak ohřívá. ale přijde mi to divné, vždyť rozmíchat to je otázka minuty. ani ne.
ale v zásadě, já bych ho nenechávala vychladnout, strčila bych ho do lednice teplé. právě vychládání je problematické z hlediska případného rozvoje nějakých breberek
(ale berte mě s rezervou, je to nemoc z povolání..)
![]()
no já jsem právě zas myslela, že když ho tam strčím teplé, tak aby nezkyslo nebo tak…ale beru tě za slovo a jsem poučena
budu to dělat takhle…ono rozmíchat to je otázka minuty, to máš pravdu, ale než převaříš vodu kojeneckou, než z ní uděláš tu správnou teplotu, tak by mě to moje dítě přivedlo tím řevem do blázince
nebo vodu nepřevařuješ tu kojeneckou, jen ohříváš?
Já si převařuju vodu do zásoby
A pak to jen ohřeju ve flašce ve vodní lázni na sporáku
kojeneckou vodu rozhodně netřeba převařovat! vybírejte si vodu rychloobrátkovou (toma natura, dobrá voda, aquila), na vodě je datum stáčení a datum trvanlivosti (to je rok), tyhle vody jsou v krámě třeba měsíc po stáčce. s takovou vodou se nemá šanci nic stát.
vodu ohřívám v mikrovlnce na 700W 30s (je z lednice, kde ji uchovávám po otevření) a pak míchám. takže vše otázka minuty. pro úsporu času ještě mám mlíko nadávkované v dávkovači, jen sypu.
svoje mlíko jsem ohřívala na vodní lázni, vyndala sjem z lednice, dala do lázně a šla přebalit dítě. než jsem se vrátila, bylo hotovo. používala jsem ale via kelímky avent, s adaptérem. flašky se ohřívaly daleko pomaleji.
silnější plast..
mikrovlnka neničí vitamíny, ale dochází k nerovnoměrnému prohřívání (u tekutin tím více, čím jsou hustší) a existuje nebezpečí opaření dítěte pokud se obsah lahve nepromíchá správně.
převařuju pouze vodu z kohoutku, když mi dojde kojenecká, a tu pak horkou zavřu do lahve do ledniice, pak ohřeju v MV. ale neponechávám chladnout celou dobu venku..
jinak ano, bakterie se v mlíce mohou množit, právě proto ty dvě hodiny, někdo pravděpodobně spočítal, že při určité prvotní kontaminaci mlíka /i když máte sterilní flašku, mlíko čisté, kojeneckou vodu, není to sterilní.. / je mlíko bezpečné 2 hodiny. právě teplota kolem 37°C je nejnebezpečnější, mlíko se dělá max. 45 °C teplé..
možná bohužel pro mě, zabývám se hygienou potravin
takže někdy mívám sklony přehánět.. ![]()