Služební zákon
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Služební zákon
Ahoj, je tu někdo, kdo se vyzná ve služebním zákoně?
Včera bylo pár zaměstnanců úřadu školení o služebním zákoně. Popíšu Vám svoji situaci. Od 1.4.2015 jsem na nemocenské s rizikovým těhotenstvím, 1.10.2015 bych měla nastoupit na mateřskou dovolenou a následně na 2 roky na rodičovskou dovolenou. Bylo mi řečeno, že si přihlášku ke státní zkoušce musím podat do konce sprna, protože nemám žádnou překážku v práci, ale přece marodní je překážka v práci ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@elinka90 pokud si do konce srpna nepožádáš do konce srpna, tak budeš dál zaměstnancem. Ale jenom do 30.6.2017, pak tvůj pracovní poměr zanikne.
- Citovat
- Upravit
Ahoj, je to takto : Žádosti o přijetí do služebního poměru musí být podány • příslušnému služebnímu orgánu, • do dne 31. srpna 2015,
- Výjimka: Dosavadní zaměstnanec, který nekoná práci ke
dni 1. července 2015 (překážky v práci na straně
zaměstnance podle § 191 až 205 zákoníku práce). Namísto
ode dne 1. července 2015 mu začne běžet lhůta pro podání žádosti až po odpadnutí této překážky (dočasná pracovní
neschopnost nebo karanténa, mateřská a rodičovská
dovolená, atd.).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pajinaa Děkuji za odpovědi
a počítá se mateřská či rodičovská dovolená do praxe? Protože teď momentálně nesplňuji praxi pro zařazení do služebního zákona, ale až bych se vrátila z rodičovské dovolené tak bych měla už stanovenou praxi a nemusela bych dělat úřednickou zkoušku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podej si během leta zadost o prijeti do sluzebniho pomeru..a pak muzes casem podat prihlasku ke zkoušce..na vykonani te zkoušky bys mela ty dva roky, kdybys normalne pracovala…pokud budes po celou dobu na materske a na rodicovske, na vnitru k tomu zadny vyklad zatím nemaji, nebo alespoň ještě před mesicem nemeli..lhuta pro vykonani zkoušky by se mela nejak prodlouzit, ale v zakone to konkretne není…a oni nevedeli ![]()
materska a rodicovska se do praxe nepocitaji, bohužel…ja praxi nesplnuju o mesic
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@elinka90 Tak to se ale pleteš. Holky mluví o přihlášce do služebního poměru, ty o úřednické zkoušce kvůli nesplněné praxi 4 let. Takže to, že teď odejdeš na mateřskou tě před ní fakt nezachrání - patří-li tvé místo výhledově pod služební zákon a ty tam chceš zůstat, úřednickou zkoušku musíš udělat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Řekla bych, že ano resp. se to prodlužuje o tu dobu co jsi MD a RD čerpala :
V případě dokládání praxe u osob na mateřské a rodičovské dovolené je třeba období 10 let pro získání
požadované praxe 4 let přiměřeně prodloužit o dobu čerpání mateřské a rodičovské dovolené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Alichi to byl ale další dotaz ne jeden ten samý. Na mateřskou rozhodně nejdu proto, abych se vyhla úřednické zkoušce, ale kdyby se mi to do praxe počítalo zlobit se nebudu. Pokud se to počítat nebude tak úřednickou zkoušku složím. Za to mi ta práce rozhodně stojí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@elinka90 Ty ses v prvním dotazu ptala na „státní“ zkoušku - myšleno zřejmě úřednickou, ne na přijetí do služebního poměru.
Nicméně termín konec srpna je právě pro přijetí do služebního poměru, na zkoušku máš času dýl, ale budeš ji muset složit.
A nemyslím si, že utíkáš na mateřskou kvůli změnám, to fakt ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pajinaa To prodlouzeni 10ti leteho obdobi ale neznamena, ze se ti tam bude započítávat materska a rodicovska..Tam jde o to, že když jsi v uplynulých 10 letech napr. byla 3 roky doma na MD nebo RD, obdobi, ve kterem ti budou zkoumat 4 letou praxi, není 10 let ale 13 let, ale porad musíš alespoň 4 roky pracovat…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petra-Praha chápu
, jen jsem to blbě napsala.. V opačném případě by to bylo trochu nesmyslné
Každopádně to bude fakt veselá fraška než se to všechno rozjede a bude fungovat tak jak má.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petra-Praha mám podobný názor, protože o tom strašně málo ví správné informace a když se někoho zeptáš, kdo byl na školení tak se třeba na něco zeptali a oni jim na to nebyli schopní ani odpovědět. Kamarádka pracuje na jiném úřadě a má jiné informace než my ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit