Musí dát zaměstnavatel dovolenou?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Musí dát zaměstnavatel dovolenou?
Zdravím, chtěla jsem se zeptat.
Mám přítele, který přestupuje za 14 dni do jiné práce. Prošel si lhůtou dva měsíce…
Teď volal budoucímu zaměstnavatelovi a řekl, že mu musí dát dovolenou. Zbývá mu asi 20 dní nebo aspoň vyplatit…
Jsou s tím docela problémy. Když jsem rodila malou tak mu jí nechtěla dát vlastně nikdy když chtěl on. Vždy to měl když se jim to hodilo
.Co s tím? Poradíte?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Krrys budoucí zaměstnavatel mu nemusí dát dovolenou, nárok na dovolenou má až po odpracovaných 60 dnech, takže teoreticky za tři měsíce v novém pracovním poměru… ve stávajícím zaměstnání měl nárok na poměrnou část dovolené za odpracované dny, u nového bude mít zase nárok na tu poměrnou část, ale první dovolenou si může vybrat až po těch 60 dnech…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne budoucí, ale ten nýnější. Má tich posledních 14 dní být ještě v téhle prááci. Tady je problém v tom, že jí nikdy neschválila
.Vždy si musí vybrat dovolenou až na poslední chvíli… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne, zaměstnavatel nemusí povolit dovolenou, ale musí ji s koncem pracovního poměru proplatit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Za nepřetržité trvání pracovního poměru se pro účely dovolené považuje i skončení dosavadního a bezprostředně navazující vznik nového pracovního poměru zaměstnance k témuž zaměstnavateli (např. skončení pracovního poměru z důvodu vzniku nároku na starobní důchod a bezprostřední navázání nového pracovního poměru s týmž zaměstnavatelem jako pracující důchodce). Pokud si v tomto případě nevyčerpá zaměstnanec dovolenou, na kterou mu vznikl nárok z prvního pracovního poměru, nárok přechází do druhého pracovního poměru, resp. nárok se posuzuje jako by k přerušení pracovního poměru nedošlo. Tyto případy jsou také významné pro posuzování splnění podmínek nároku na dovolenou (odpracování stanoveného počtu dnů); v bezprostředně navazujícím pracovním poměru k témuž zaměstnavateli se nezačíná od jeho vzniku znovu hodnotit počet odpracovaných dnů pro nárok na dovolenou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
@Regina Hero kurňa, není tě na ty šutry škoda
ne, rozhodně ne… ty šutry jsou stokrát lepší než předešlých dvacet let účetnictví…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Řešila jsem nedávno něco podobného v práci a s jistotou můžu říct že dle zákona je zaměstnavatel povinen umožnit čerpat zaměstnanci dovolenou v případě že mu končí pracovní poměr a nemá poté již možnost si ji vyčerpat jindy. Nemůže jej nutit si ji nechat proplatit. Tvůj přítel si dovolenou na konci poměru může vybrat a zaměstnavatel s tím dělat nemůže.
Bavím se však pouze o případech že zaměstnanci končí pracovní poměr, tedy pokud je zaměstnanec ve výpovědní lhůtě, pokud není a je normálně v poměru zaměstnavatel mu s termínem dovolené vyhovět nemusí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Big boss Můžeš dát citaci nebo odkaz na ten zákon? Podle mě to tak není ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Regina Hero píše:
ne, rozhodně ne… ty šutry jsou stokrát lepší než předešlých dvacet let účetnictví…![]()
chápu, čekají mě galeje, šutry už jsou obsazené, musím lovit jinde
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Big boss kde v zákoně je řešeno to proplacení? Já to nikde nenašla…
Ta citace výš je ze stránek MPSV a je to aktualizované teď v červnu… nicméně nevím, o co se to opírá, protože v zákoně je o tom pouze tohle…
§ 218
(1) Čerpání dovolené podle § 211 je zaměstnavatel povinen zaměstnanci určit tak, aby dovolenou vyčerpal v kalendářním roce, ve kterém zaměstnanci právo na dovolenou vzniklo, ledaže v tom zaměstnavateli brání překážky v práci na straně zaměstnance nebo naléhavé provozní důvody.
(2) Nemůže-li být dovolená vyčerpána podle odstavce 1, je zaměstnavatel povinen určit ji zaměstnanci tak, aby byla vyčerpána nejpozději do konce následujícího kalendářního roku, není-li v odstavci 4 stanoveno jinak.
(3) Není-li čerpání dovolené určeno nejpozději do 30. června následujícího kalendářního roku, má právo určit čerpání dovolené rovněž zaměstnanec. Čerpání dovolené je zaměstnanec povinen písemně oznámit zaměstnavateli alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnavatelem na jiné době oznámení.
(4) Nemůže-li být dovolená vyčerpána ani do konce následujícího kalendářního roku proto, že zaměstnanec byl uznán dočasně práce neschopným nebo z důvodu čerpání mateřské anebo rodičovské dovolené, je zaměstnavatel povinen určit dobu čerpání této dovolené po skončení těchto překážek v práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Krrys píše:
Ne budoucí, ale ten nýnější. Má tich posledních 14 dní být ještě v téhle prááci. Tady je problém v tom, že jí nikdy neschválila.Vždy si musí vybrat dovolenou až na poslední chvíli…
no zaměstnavatel mu může dovolenou nařídit tak, jak to vyhovuje zaměstnavateli a zaměstnanci to musí dát vědět 14 dnů dopředu a musí mu umožnit, pokud to zaměstnanec chce, 14 dnů v kuse.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
no zaměstnavatel mu může dovolenou nařídit tak, jak to vyhovuje zaměstnavateli a zaměstnanci to musí dát vědět 14 dnů dopředu a musí mu umožnit, pokud to zaměstnanec chce, 14 dnů v kuse.
Ano, při plánu dovolených těch 14dní v kuse platí ale v tomto případě, pokud dovolená nebyla na tento termín naplánovaná, a zaměstnavateli brání orovozní důvody v poskytnutí dovolené ve výpovědní době, tak mu ty poslední dva týdny dovolenou dát nemusí, ovšem musí ji proplatit.
Mám za to, že dotaz je čistě na to, jestli když mi za 14dní končí smlouva a mám nevybranou dovolenou, tak mi ji zaměstnavatel musí umožnit. Dle mých znalostí zákoníku nemusí.
Edit: Teď mi došlo, že jsi asi reagovala na povzdech zakladatelky, že ani v minulosti dovolenou nikdy nedostal, ale to už je teď asi pasé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo píše:
Ano, při plánu dovolených těch 14dní v kuse platí ale v tomto případě, pokud dovolená nebyla na tento termín naplánovaná, a zaměstnavateli brání orovozní důvody v poskytnutí dovolené ve výpovědní době, tak mu ty poslední dva týdny dovolenou dát nemusí, ovšem musí ji proplatit.
Mám za to, že dotaz je čistě na to, jestli když mi za 14dní končí smlouva a mám nevybranou dovolenou, tak mi ji zaměstnavatel musí umožnit. Dle mých znalostí zákoníku nemusí.
no já reagovala na to, že mu ji vždy nařídili, tak jsem jí psala, že ne to mají pravdu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit