Smíření se smrtí rodiče?

13
1.6.24 00:40

Smíření se smrtí rodiče?

Ahoj vespolek,
jdu si sem pro radu zkušenějších. Snad nebudu vypadat jako bezcitná mrcha. :,(

Mám nadstandardní vztah s mámou, fakt ji miluju. Tenhle fakt prohlubuje i skutečnost, že teď žijeme ve společné domácnosti, je nám fakt hezky, vyhovujeme si, je to paráda.

Tahle paráda končí ve chvíli, kdy se přihodí něco, co mámu sebere psychicky, což je dost často. Je to ten typ fatalisty, co okamžitě vidí konec světa a rád na něj i upozorňuje. Teď má zdravotní problémy, které intenzivně řešíme, přesto od ní v poslední době neustále slyším „Až umřu, kéž bych už nebyla, těším se, až to skončí, takhle se nedá žít, kéž už bych se ráno neprobudila“.

Donedávna mi to strašně drásalo srdce a neustále jsem před tím strkala hlavu do písku, odmítala jsem si to připustit a vymlouvala jí to. Teď ale cítím, že se ve mně něco změnilo a začínám se s tou myšlenkou, že tu jednou nebude a nemusí to být zas až za tak dlouho, podivně smiřovat. :,( Jsem mrcha, když se vnitřně pomalu připravuju a už tu myšlenku tak striktně neodmítám? :( Cítím se hrozně provinile…

Někdo dokonce kdysi naznačil, že by tyhle věty mohla máma používat coby manipulaci a snahu vyvolat pozornost a lítost. Myslíte, že to tak může být?

Momentálně jsem emocionálně dost zmatená, proto to může znít chaoticky. Ještě pro doplnění máma 67 let, já 29 let.

Děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Sonarka
1.6.24 02:12

Tyhle vety by nemel pouzivat nikdo pred svymi bliznimi…je to opravdu necitlive a taky z toho citim urcitou manipulaci a sebelitost a snahu vyvolat pozornost…ovsem dosti hloupym zpusobem. Nereagovala bych na to nijak, to nema smysl, vzdy bych prevedla rec jinam…jinak u nas tohle dela rada babicka..omlouva ji teda to, ze uz je starsi a i dost nemocna, castecne nepohybliva kvuli artroze, ale stejne nevim, co ceka, ze ji na to rekneme…kdyz kolikrat prijde s tim, ze skoci z okna :roll: :zed: Nedivim se, ze uz jsi otupela a vypoustis to, je to unavne a takova bezmoc. Ja na to nerikam nic… jak jsem psala, prevedu rec jinam…a docela to funguje.

• Citovat
  • Upravit
2680
1.6.24 03:31

Je to psychické týrání a to, jak se nyní cítíš, jak to nyní vnímáš, je naprosto přirozená psychická sebeobrana. Nejsi to ty, kdo by se měl cítit špatně, trapně. Bohužel, matka asi nechápe, jak moc ti tím ubližuje. Lepší to už nebude, spíš s přibývajícími léty se to ještě výrazně zhorší, spolu s povahou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26864
1.6.24 05:47
@Kermit234 píše: Více

Tvoje máma ještě není tak stará. 67 v dnešní době není u ženy vysoký věk.

Mě osobně takové řeči vadí a reaguji na ně hodně chladně. Všichni jednou umřeme. Ty, já i mé děti a v budoucnu i jejich děti.

Tvoje máma si neuvědomuje, že tě tyto řeči otupí a až jednoho dne opravdu umře, tak tobě se uleví, že už to nemusíš poslouchat. Smutné, ale je to tak. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3925
1.6.24 06:05

Všichni tady píšou stejné věty, vadí jim to, uhýbaní jinam.
Pokud s tebou kdokoliv o čemkoliv mluví, něco ti říká nezacpávej si uši, neodkláněj se od tématu, naslouchej, i když tě to obtěžuje, hrej stejnou hru. Dotyčný člověk volá o jakousi pozornost, potŕebuje něco říct, něco mu chybí. Zvlášť když mluví o smrti, nikdo toto téma nechce slyšet, každý to odbyde nějakou frází. Když o tom zase začne, v klidu se jí zeptej co chce řešit.
Třeba ti chce říct, že je unavená, potřebuje prostor pro sebe, ty to vidíš jako super období, máma tím může být vydeptaná, nemá svůj klid, potřeba sdělení jak chce být pohřbena, absence vnoučat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3925
1.6.24 06:15

@cecetka
tak nevím komu se uleví po smrti mámy!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26864
1.6.24 07:18
@Divná Bára píše: Více

Třeba těm, kteří jsou psychicky týraní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
1.6.24 10:09

@Sonarka Přesně, to je to správné slovo. Jsem už otupělá. Zrovna před chvílí máma zase přišla vylít si srdce a já nezareagovala tak, jak si asi představovala, tak mě nařkla z bezcitnosti. :zed: V tomhle dokáže být hodně manipulativní a mě to pak mrzí, což je asi taktika. Neustále druhého dostávat do pocitu provinilosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
1.6.24 10:10

@Sunlight515 Ne, myslím, že fakt nechápe, jak mi tím ubližuje. Což mě vždycky udiví, protože jinak je nejhodnější osoba pod sluncem. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
1.6.24 10:11

@cecetka Hrozné je, že občas už si fakt říkám, ať přestane mluvit a dá chvilku pokoj. A pak mě ty myšlenky samozřejmě vyděsí… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
1.6.24 10:13

@Divná Bára Zkusím to. Díky za radu. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
1.6.24 10:14
@Kermit234 píše: Více

Klasická citová vyděračka. Hlavně aby si měla pocit viny a neodstěhovala se od ní, o to jí jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.24 10:34

Mne Se ulevilo po smrti otce.

• Citovat
  • Upravit
2003
1.6.24 11:31

Mně jo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
1.6.24 11:35

Vidis i myslus spravne, i manipulace to muze byt.

Nemela jsem s matkou zadny extra vztah, spolu jsme nebydlely a ani se moc casto nevidaly, kolikrat mela vuci me blbe poznamky, ktere nasemu vztahu fakt neprospivaly…a prisla jsem k poznani, ze mnohem horsi pro me citove bylo, kdyz nam s manzelem umrel nas pejsek, ktery nebyl protivny a oddane nas oba miloval jako svoji smecku.Tak to je proste v zivote a vubec se kvuli tomu jako mrcha necitim :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová