Smlouvy během prodeje domu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
5.6.24 08:08

Smlouvy během prodeje domu

Zdravím, po delším zvažování jsme se rozhodli pro prodej domu svépomocí. Z dřívějších diskuzí jsem tady vyčetla, že někteří z vás v tom mají zkušenosti, tak prosím k diskuzi zejména vás.
Samozřejmě jsem našla „návod“ jak postupovat, ALE jak to vidíte ohledně smluv? Je lepší si zajistit předběžně smlouvy (rezervační a pak i kupní) u advokáta dřív než se najde kupec (samozřejmě bez vyplněného jména kupujícího a bez částky) nebo raději až když už je kupec nalezen? Jde mi i o časový horizont - nevím, jak moc jsou advokáti vytížení, aby to pak třeba nebylo, že nemají čas…
A ještě jedna věc - jde o novostavbu cca 6 let starou. Žádný problém tady nebyl, samozřejmě necháváme dělat revize na technologie, které tady máme a protokoly z nich si uchováváme. Je vhodné si nechat udělat i technický stav nemovitosti (že by třeba našli nějaké skryté vady)?
Jak jste prosím postupovali ohledně smluv a technického stavu?
Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
5.6.24 08:47

Najdi si zavčas právníka, co se na to specializuje a řeš to s ním. Nechápu, proč se naprostý laik pouští sám do obchodu za miliony.

• Citovat
  • Upravit
10840
5.6.24 09:02

Technicky stav bych nedelala. Jako kupujici bych neverila, ze neni na vasi strane a stejne bych tam poslala sveho cloveka.

Ledaze to chcete pro sebe, aby casem neco nevyplulo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2485
5.6.24 09:15
@Janli píše: Více

Protože tady to dělá každá druhá s prstem v nose. A nikomu nic neplatí. To hlavně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15778
5.6.24 09:27

Rozhodně není od věci si sjednat právníka už nyní, někteří bývají dost na baterky, alespoň budete mít rámcovou představu o cenách za jeho služby a jeho vytíženosti.
Nechte si revize a kopii stavebního deníku, stejně jako jinou další dokumentaci - myslím hlavně fotografie ze stavby atp. Za skryté vady odpovídáte 5let, v extrémních případech i déle. Bohužel mám tu zkušenost, že 99% staveb má dost vad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.6.24 09:35

@Janli to určitě ano, který má v tom zkušenosti. Víte, my prodávali nejdřív s realitkou, ale nadsadili cenu a postupně ukrajovali (ale pořád byla nadsazená) a stejně to nikam nevedlo, inzerát už je stažený, proto zjišťuji.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.6.24 09:36

@Tarena no to je asi dobrý nápad, pro jistotu nechat udělat, ale kdyby byly skryté vady (nevím, jestli během té kontroly jsou schopni na ně přijít), tak za ně i tak zodpovídáme 5 let.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.6.24 09:38
@Vada píše: Více

nechceme platit realitce (chtěli 5 procent z prodejní ceny), to raději pořádného právníka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.6.24 09:40

@Zumpa děkuji za info, určitě necháme kopie udělat. A jaké vady třeba mohou mít? Kámošům třeba prasklo potrubí, ale poznali to hned, že se jim v koupelně tekla voda z podlahy (měli už od výroby naštíplou trubku - ale stejně je divné, že to nepoznali během tlakové zkoušky?)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.6.24 10:07

Teď jsem našla, že i servis bezrealitky.cz poskytuje právní služby. Jaký na to máte názor?

• Citovat
  • Upravit
5683
5.6.24 11:19
@Anonymní píše: Více

Ja prodala rd diky serveru bezrealitky.cz. Ozval se zajemce, co nebyl ochoten platit zbytecne a zlodejske provize.

Smlouvu si dopredu urcite delat nenechej, je tam s kupcem pak spoustu promennych a ty nevis dnes, jestli to bude nekdo platit „cash“ nebo hypo nebo jeste tam budou jine komplikace-nutnost dalsich zastav atp.

Nas kupec si zaplatil veskery pravni servis u sveho prazskeho advokata, a ja si nechala tyto smlouvy zkontrolovat svym advokatem.

Nasledny prodej i s konecnym prevodem na katastru trval skoro 3/4 roku, ale vse dopadlo ok nakonec

Příspěvek upraven 05.06.24 v 11:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1865
5.6.24 11:30

Ježíš co to je za keci…realitce provizi platí kupující!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.6.24 11:45

@Wilík Ježíš? A kde??? Já bych ho rada viděla…
Jo, vlastně spletla jsem se, ano kupující platí provizi, mělo to znít - prodat bez provize realitce.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.6.24 11:47

@Ahep děkuji moc za info, já právě v dřívější diskuzi četla, že jste prodávala (nejdříve s realitkou a pak bez nich, jak chtěli exkluzivitu)

• Citovat
  • Upravit
5683
5.6.24 12:01

Prodavala jsrm svuj rd od zacatku sama, ale realitky chtely taky prodavat, tak proc ne ze, klidne at vodi zajemce, ale vyhradne bez exkluzivity, pres tu u me nejel vlak.

Nakonec z tech zajemcu od realitek nic nebylo, ale to dopredu nevi nikdo; kdybych ale kyvla na exkluzivitu, dost dobre nemusim prodat dum do dneska.

Ty prodavas nemovitost, tak budou platit tvoje pravidla, nesmis vymeknout, jinak jsi v pekle - je to business jako kazdy jiny-zprostredkovatele nebrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí