Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nakolik je pro vás v pronajatém bytě důležitá kuchyň? Jde o malý byt pro 1-2 lidi, ne pro rodinu. Váhám, jestli před pronájmem udělat novou kuchyň. Kuchyň je tam hezká a celkem moderní, ale pro můj životní styl blbě vybavená, takže já bych si tento byt z důvodu kuchyně nevybrala (ale možná mám zkreslený pohled, protože nejsem cílovka, jsem starší a s rodinou).
V kuchyni je sporák s troubou a digestoří, volně stojící lednice, chybí myčka a mikrovlnka a je tam krátká pracovní deska a málo úložných prostor (1 skřínka šuplíky, 4× horní s dvířky a pod dřezem na koš).
Kdybych dělala novou kuchyň, doplním myčku, dám velkou lednici s mrazákem a zdvojnásobím úložné prostory a desku.
Ideál by byl nechat tu jednu stranu jak je a v podobném stylu doladit to ostatní na druhé straně, ale to nepůjde kvůli vodě (ta je vyvedena jen na jedné straně kuchyně, takže tu myčku do stávajícího uspořádání nenarvu).
Co myslíte?
Vždy když vidím byt k nájmu s mizernou kuchyní, říkám si, co se tak majiteli honilo hlavou, že si řekl „ok, 40cm pracovní plochy je tak akorát“.
Vycházím z toho, že to neděláš jako dobročinnost a zrovna spodní skříňky nejsou žádný ranec, tak proč je tam nedát?
Pominu když tam na to objektivně není místo.
Pronajímali jsme dva byty a byť je stále šance že to člověk netrefí a nájemníci se o vybavení kdovíjak starat nebudou-stejně by mně bylo trapné tam dát nebo nechat věci které „ještě tak nějak slouží“. Nebo s tím, že někdo ve špatné situaci tím rád vezme za vděk.
Klidně levné, ale účelné, esteticky přijatelné (a nejlíp neutrální) a funkční, abych v tom dokázala spokojeně žít a nebrečet zoufalstvím když chci v kuchyni udělat víc než namazat chleba ![]()
A nejde skříňku vedle dřezu myčkou? Na druhé straně bych si udělala jenom ulozny prostor (skříňku), kterou v případě odchodu můžeš vzít s sebou. Ale nedělala bych novou kuchyň v cizím bytě
@Anonymní píše: Více
Co se honi hlavou… Kolikrát to tak divně mají i ve vlastním. Tchyně musí zavřít pračku a schovat odkapávač pokud se rozhodne něco udělat. Někdy jsou lidi jenom líní přemýšlet a prostě to tam napleskají aby to jako vypadalo.
do malé kuchyně nazvat velký dvojdřez a hned k tomu varnou desku a pracovní plocha je… Neni ![]()
Nedávno jsem viděla reklamu jednoho truhlářství kde v kuchyni bylo tak 30 cm pracovní plochy a ještě v rohu, takže vlastně nic
@Atisia Já beru všechno v situaci kdy to jinak stavebně nejde, anebo si někdo dobrovolně vybere víc prostoru na velký stůl, nebo průchod..cokoliv.
Měla jsem to tak ve třech bytech za studentských let a bylo to..byla to výzva ![]()
Frustrovaná jsem pak byla natolik, že jsem si do vlastního domu vybrala monstrózní linku do U a byla nejspokojenější na světě.
Aby se s tím někdo potýkal když je na výběr, je mimo mojí představivost ![]()
Nejde o to použít věci, které dosluhují. Deska i skříňky vypadají dobře a nejsou staré vybydlené. Je tam indukce a hezká moderní trouba. Místo na práci je asi 65cm. Mně osobně by hodně chyběla myčka, ale já dělám 5 jídel denně pro rodinu. Když by tam bydlel jeden člověk nebo pár, který obědvá v práci a na večeři chodí nebo si jídlo objednají, tak tam budou chystat hlavně snídaně a to se asi bez myčky obejdou… ta myčka je za mě největší problém a tu tam bez kompletní výměny kuchyně nenacpu. Když vezmu ten kompromis, co by volila většina podle ankety, dala bych vestavný modul s lednicí, mrazákem a skříňkou až po strop a navazující plochu minimálně 90cm a pod tím skříňku nebo šuplíky, možná vedle ještě jednu skříňku na potraviny, takže by vznikla pracovní plocha až luxusních 150cm. Asi netrefím úplně stejný design dvířek a desky, ale dala bych hodně podobný, je to celkem dobrá neutrální kombinace. A sjednotit to úchytkami.
Váhám i kvůli tomu, že kdybych dělala úplně novou kuchyň, byla by designově jiná (podle mého vkusu) a skříňky až ke stropu, aby se maximálně využil prostor. Takhle udělám kompromis a za pár let mi zas bude líto ty nové skřínky vyhodit a dělat kuchyň celou nanovo
ajajaj, to je dilema
Aha, tak v tom případě novou kuchyň pro dnešní dobu
Za bezdětna pro mě byla kuchyň nepodstatná. Jediné, co jsem řešila jestli vypadá hezky a je čistá ![]()
Pro 2 lidi mini kuchyň bez myčky úplně v klidu stačí mikrovlnku si koupí sami za 1000 ve výprodeji, když budou chtít. Hlavně aby bylo čisto a nevypadalo zašle, třeba zkusit nově natřít atd. Spousta lidí ocení víc volný prostor, než všude spoustu skříněk a nábytku.
pokud se ti bude někdo líbit, můžeš jim nabídnout, že když budou chtít, ať si skříňky vyberou, že jim odpustíš jeden najem
![]()
@Lu1234 Chápu, že je to zapeklité.
Tím spíš že by myčka opravdu nešla je potřeba počítat s okapávací plochou/místem na okapávač.
Když by nebyla potravinová skříň, budou tam lidi skladovat ovoce/pečivo, třeba konvici, kávovar, třeba budou chtít mikrovlnku a to je hned po místě.
Perfektně ladící skříňky se oželí o dost líp než místo ![]()
Investice 150 se mi zdá tedy dost
Naše stála 250, je na míru podle návrhu architekta se všemi spotřebiči včetně pračky, 2,6m pracovní plochy, 11 skříňek+potravinová skříň.
Opravdu by bylo se třeba tolik vydat?
Chápu když v myslím bytě není místo. Kamarád si jako pracovní plochu pořídil skříňku. Ta slouží jako pracovní plocha plus jako odděl kuchyně s gaučem. Viděla jsem i využití velkého starého péřáku, upraveného tak aby se tam vešli robotí a kuchyňské utěrky. Nad tím mají polici.
Hodně vydám bary s úložným prostorem na ledničku, koš… A to jsou ty malé klasické 1+1.
Známí mají v pronajatém bytě kuchyň na míru se všemi vestavěnými spotřebiči přesto…
Nepochopila jsem pár skříněk a dřez mají strašně daleko a ještě k němu lezou přes stůl a skříňky se otevírají do prostoru, tak že se člověk musí namáčknut na zeď, odstrčit židli a do spodní odstranit celý stolek. Na oko vypadá hezky ale tenhle kout se majiteli teda nepovedl
Pokud nemáš luxusní byt někde v centru velkýho města, tak se vykašli na nějaký vybavování kuchyně lednicí a myčkou. Máš pak povinnost to udržovat, v případě, že se to rozbije, tak musíš spotřebič vyměnit. Lednici má dost lidí svou, takže ti řeknou, že tu tvou nechtějí a máš ji odstěhovat. A jak vypadají spotřebiče v nájemním bytě po pár letech, to bych mohla vyprávět. Do nájemních bytů dáváme kuchyňský linky v ceně do 20tisíc + sporák s troubou. Investovat tam 100tisíc do kuchyně je úplně zbytečný, nikdy se ti to nevrátí.
Jakožto člověk, co zvládl kuchyň na koleji a vaří na chalupě, kde to je do moderní kuchyně taky tak milion světelných let, by mi to bylo asi fuk, pokud by ten nájem byl jinak výhodný. Za bezdtna jsme doma, navíc varenim, zas moc času netrávili. Na druhou stranu bych nedala nějakou palku za být, kde by té ceně teda neodpovídalo vybavení.
Pro me kuchyn dulezita je a vlastni spotrebice nemam, takze minimalne mycku bych tam chtela. A to nemam deti, jenom si proste casto varim. Resp. do bytu bez mycky uz nechci. Lednice se da v pohode koupit za par tisic a mikrovlnka ostatne i vyrazne levneji, ale ta mycka by pro me problem byla.