Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
„Ty seš tak hubená..no snad ji ještě nekojíš?“ Řekla mi moje babička dnes, naposled se mě ptala asi před měsícem.
Zakládám tuto odlehčenou diskuzi pro ty, co „ještě kojí“. Já mám 14 M dceru, kojím večer před usnutím, pak v noci - většinou si řekne dvakrát.. Přes den si nevzpomene. V noci bych byla radši, kdyby spala, ale je to tak, jak to je, měnit to nehodlám, nechávám to na ní. Prvorozená v tomhle věku spala dávno v kuse a kojila se jen večer před spaním. Jak to máte vy s kojením batolat?
A ještě, myslela jsem, že generace našich babiček (80 let a výš) děti kojila taky celkem dlouho, ale asi se dávalo brzo KM.
Vššechny děti hodně dlouho kojený, do samoodstavu…ale nikdo se ani moc nedivil nikdy. ví to jenom rodina, a tam přede mnou už tuhle cestu vymetla strejdova přítelkyně, ta syna, o 2 roky staršího než náš nejstarší, kojila hodně přes 2 roky…takže u mě už to berou normálně ![]()
@jamoni mam 18 m dceru a kojim pořád. Před spaním teda ne, v noci jednou, někdy dvakrát. Přes den už byl klid a poslední dny zase blbne, ale odolávam
První jsem kojila do dvou let. Přechod na um nevyšel.
Mně to teda přijde hrozně dlouho
ale každý ať si to dělá, jak chce.
S možností tehdejší výživy nebylo tak jednoduchý nechat se vycucávat dva roky ![]()
Kojila jsem do 22m. Moje máma se taky na každé návštěvě ptala, jestli ještě jo.
Před ostatními jsem to „tajila“, tchýně by to asi nerozdýchala. Sama nekojila nikdy, a neměla pro to nikdy pochopení. ![]()
Starší se sám odstavil v 8 měsících (naštěstí, protože moje bradavky se neměly rady s jeho zuby). Mladší mám pocit se bude kojit do puberty - závislák na prsu. Nyní mu jsou 3 mesice
Starší dceru jsem kojila 15měsíců, odstavila se z hodiny na hodinu sama. Mladší stále kojím (už jen na noc) a je jí 20 měsíců. Ještě před 2 měsíci jsem k ní musela vstávat každé dvě hodiny. Už se to nedalo, takže po určitých opatřeních spí konečně celou noc a kojím tedy už jen jednou před spaním, max. ještě jednou v průběhu noci. Tudíž mě to ani nijak nenutí přestat a čekám, že se odstaví sama.
No a tu pověstnou větu z titulku slýchám také často ![]()
Příspěvek upraven 31.01.16 v 21:19
Me to pres 12 mesicu prijde taky dlouho - vlastne to nedokazu pochopit. Kazdopadne kazda jak to citi
První se utnul sám v 9 měsících, druhýho jsem utla já v 10 měsících. Líbilo se mi to, ale stačilo. V prvním těhotenství jsem si plánovala, že budu kojit klidně do 2 let, nakonec mě to nelákalo. Jak to dělaj ostatní nereším ![]()
Kojila jsem do dvou, ale nikde jsem to zas na potkani nevyporavela. Naopak jsem znala dost holek co taky dlouho kojily.
Mám dceru 22 měsíců a taky stále kojim, přes den si nevzpomene a v noci by byla prisata pořad. No někdy mě to už nebaví, ale čekám až se sama rozhodne
jinak moje mamka byla spíš pro UM a když jsem ji teď nedávno řekla, že už bych malou nejradši dostavila, tak mi dala 30 minutovou přednášku o správnosti koje i do samoodstavu
takže kojim dal ![]()
@jamoni kojila bych klidně do tří let, ale jaksi mléko se mi přestalo vytvářet už dávno ![]()
@zuzouš píše:
S možností tehdejší výživy nebylo tak jednoduchý nechat se vycucávat dva roky
to je pravda, ale třeba jsem slyšela, že za války byly ženy rády, že můžou kojit, protože jinak by dítěti neměly co jiného dát. Takže zase opačný případ. ![]()
První dítko jsem kojila do 27m, byli jsme spokojení oba, po odstavu mi to bylo i trochu líto
druhé do 9m, ale tam to bylo složitější, protože jsem mlíko odstříkávala. Pokud bych kojila normálně, tak kojím taky do dvou let
nikdo se teda nikdy nepozastavoval nad dlouhým kojením, ale taky jsem to asi nikde moc neřešila ![]()