Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
Podstoupit nebo nepodstoupit sono prsou v pokročilém těhotenství, tj. 8. měsíc?
Na gynekologii mi lékařka říkala, že jí to přijde během toho těhotenství takové ne úplně šťastné a že by počkala, až se rozkojim a nejdřív mi to doporučila až po šestinedělí.
Lékař, který zase sono provádí, mi řekl, že to není problém.
Přijde mi, že mě ty prsa teď bolí, víc tedy právě, ze kterého teče i mlezivo, to druhé asi o těhotenství neví.
No a já se samozřejmě bojím, že je v tom něco jineho
. Žádnou bulku, viditelnou změnu na pohled jsem nenašla. Na gynekologii jsem to říkala. A vzhledem k tomu, že jsem byla na konci května na sonu, které dopadlo dobře, v rodině to nemáme, tak gyndarka říkala, že nevidí až tak důvod a že se chodí, když bych našla nějakou boulicku. ![]()
Tak teď babo rad, taky na druhou stranu bych nechtěla, aby tam našli na tom sonu něco, co se třeba udělá jen v těhotenství a pak zmizí kvůli třeba hormonům. ![]()
Chodívaly jste na sono/dělaly pravidelně vyšetření prsou v těhotenství?
Ale tohle je v těhotenství normální, to tam máš jít kvůli bolesti prsou a mlezivu? ![]()
Normální stav v těhotenství/ před porodem. Byla jsi v květnu, takže bych nešla. Ale jako již můžeš. Problém to není. Ale teď ty prsa budou divoká ještě nějaký čas. Na UZ prsou bych šla tak v půl roce dítěte. Případně o něco dřív třeba o ty dva měsíce, když by to bylo nutné. Prostě až se ustálí laktace.
To je úplně normální, že prsa v těhotenství bolí a ta žláza pracuje. Nikam bych teď nechodila a šla zas po roce v tom květnu.
@Karinananka také bych řekla normální stav v těhotenství.
Já měla po prvním porodu problém s kojením, špatná technika, ragady a zatvrdle mléko v prsou,, boule, doktorka mě hnala na vyšetření a samozřejmě to bylo od kojení. Dostala jsem antibiotika a časem byl klid.
Já chodím na UTZ kvůli rodinné anamnéze a naopak v těhotenství a kojení mě neobjednali, že mám přijít až po, právě kvůli možným změnám, které jsou způsobené hormony. Ani gyndr. mi UTZ prsou v těhotenství ani při kojení nedělal.
Kdo tě na sono posílá a proč, když jsi byla v květnu? ![]()
@Anonymní píše: Více
Při kojení se klidně na UZ může jít. Někdo kojí několik let, mezitím je žena i znovu třeba těhotná a je úplná hloupost čekat až. V těhotenství UZ prsou také není problém. U toho kojení se doporučuje počkat pouze na ustálení laktace. Samozřejmě při nějaké pochybnosti je třeba jít hned. Při pozitivní rodinné anamnéze je opravdu fajn na ty kontroly jednou ročně jít. Tohle by opravdu neměl nikdo doporučovat, že v těhotenství a při kojení se nemá na UZ docházet. Je to blbost.
Nikdo.
Jen mě to napadla jako prevence před tím kojícím obdobím.
Ale vidím, že převládá většina názoru, že nechodit.. ![]()
Bude to neprehledne, spatne hodnotitelne. To, co popisujes je bezny stav a pokud si nic nehmatas, nechala bych to na pozdeji, idealne po ukonceni kojeni.
@anavi13 píše: Více
Dík za chytré rady, které jsou k ničemu. Ti říkám, že do prsní poradny chodím a v těhotenství a při kojení mě neobjednali, že mám přijít až po. A věř, že žádný komentář, že jedna paní na emimiju mi říkala, že jít můžu, jejich názor nezmění. ![]()
Samozřejmě, že kdyby si člověk něco nahmatal, tak ho asi vezmou…
Tak prosím tě, změn poradnu a případně i lékaře, který sono dělá. Tohle je fakt hloupost. Já jsem PA, tak o tom snad i něco vím. Ano přehlednost v tom prsu je horší, ale není to důvod na UZ prsou nejít. Já chodila i při kojení. V těhotenství jsem teda nebyla. To jsem vždy stihla před. I jsem se lékařky, která dělala ultrazvuk ptala a není problém sono udělat. My normálně ženy na ultrazvuk posíláme i při kojení ( mluvím o prevenci, kdy je doporučená kontrola např. po tom roce). Tohle mě hrozně štve, že v době, kdy ženy kojí x roků, tak jim lékař řekne ať přijdou až dokojí
jo když se kojilo půl roku, tak to problém nebyl. Ale dnes je to fakt hloupost. Jasně, pokud vím, že za dva měsíce budu končit z kojením, tak se objednám klidně později. Ale pokud kojím tři roky a mám pozitivní rodinnou anamnézu, tak jdu dřív. UZ si může každá zaplatit jako samoplátce. Není to problém. V létě jsem si ho taky platila, protože objednací doby v centru, aby to bylo na pojišťovnu byli šílené.
A neber to prosím jako útok nebo tak něco. Tohle nemůžeš vědět. Já jen chci, aby si ty ženy přečetli, že jít můžou na UZ i pro kojení. Není důvod to odkládat. Proto to píšu. Já si myslím, že hlavní problém je ten, že ti lékaři nejdou s dobou. A hlavně fakt jim nedochází, že teď ženy kojí roky a ne měsíce.
@anavi13 tak treba ja mammografie a uzv delam a pokud nemas pohmatovy nalez, doporucime jit az po ukonceni kojeni. Je to opravdu velice neprehledne. Takze asi tak.
@anavi13 píše: Více
Jit muzes, zaplatit si ho taky muzes, jestli to k necemu opravdu bude, je vec druha. My nez ho udelat jen tak, aby se nereklo, tak doporucime jit az ukonceni kojeni. A i pri pozitivni rodinne anamneze nemusis chodit na UZV kazdy rok. Taky zalezi presne, kdo a kdy onemocnel, od urciteho veku doplnujeme mammografii nebo nastridacku ob rok.