Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
me dvoumesicni dceri se vyskytly na jazyku afty ma pritom i teploty a pomerne dost trpi skoro ani mlicko nechce pit…mudra konstatovala virove onemocneni ktere se siri vzduchem…ale take se pry afty muzou vytvorit pri zacinajicim soru na jazyku mimca(maji to z mleka laicky receno plisen,kvasinky)je to bila vrstva a pri neleceni to prave muze vyustit v afty.lecime to genciankou(fialovou vodickou) mnoho maminek o tomto ani nevi.ale chci se zeptat-pokud se nejaka maminka v tomto vyzna-jak dlouho trvaji horecky pri teto nemoci a bolesti jazycka?vim ze to muze byt ruzne ale pokud se nejaka mamca s timto setkala at napise.nemuze se ani poradne napapat.horecky ma tretim dnem…neustupuji…dekuji Edita
pár dní…
(různě… tři… pět…) - pak by měla horečka nebo později už jen zvýšená teplota přestat.
S tou bolestí v pusince to bude ale horší..
Nedala ti neco na znecitlivění??
nedala.na to snad neco existuje?ptala jsem se a rekla ze ne.jen tu gencianku.jinak diky.
no, existuje - ale vím jen pro „znecitlivovač“ pro dospělý. Pro tak malý miminko bohužel nevím…
Ale zkus se zeptat. On ale zabírá i tak až za nějakou dobu, ne hned.
Erdito kolik ma tu horecku? Srazis ji to necim? Pod 38 by se tedy srazet nemelo ale pak uz radeji jo, treba Nurofenem, hrozi febrilni krece, a nemela by ta horecka byt delsi nez ctyri dny…
Ta gencianka je dobra, na znecitliveni mam figl, kterej pouzivam, kdyz mam afty ja - pro miminka prodavaji takovej znecitlivujici gel na dasne, kdyz se jim prorezavaj zoubky, jmenuje se to Calgel, ja ho mam pro malyho a mazu si s tim bolavyy afty, dost to pomaha na bolest, tak ji to kdyztak kup na ten jazyk…
Na afty Anežka trpí od malinka, zrovna před 14 dny jsme skončili v sobotu na pohotovosti, vyskočila jí teplota ke 40 a nešla srazit, dr koukla do pusy a krku a měla toho všude plno ![]()
Než genciána je lepší vodička Borax na potírání a ted si nejsem jistá, jestli to smějí i miminka malinké, ale An zabírají homeopatika Borax. Myslím, že to ale kojenci můžou, rozpouští se jim to snad v mléku nebo vodě, ale jistá si nejsem.
Teploty klesnou většinou, když se afty pořádně vyrazí, pak to jde dolů.
Jo, k tomu znecitlivění, my používali ještě Kamistad, ale ten se smí u tak malých dětí používat myslím jen jednou za 24 hodin (přesně je to napsáno v letáku).
borax to prave jeste tak malinke miminka nemuzou proto mam tu gencianu.kamistad to vim to je na dasne kdyz se prrezavaji zoubky i calgel,ze pry to chladi.ale i na jazyk?blbe je ze je uz patek vecer a lekarny pozavirane.a urcite to zabira na tu bolest?ja jen ze u gabky(prvni dcery)nezabiralo nic na dasnicka brecela porad hodne a zadna uleva.mela jsem neco jineho (bylo toho dost)avsak kamistad a calgel zrovna ne no…teploty mela nejvic 38,8 a ma to ruzne.na vecer vzdy tak ale rano je to mirnejsi.davam ji nurofen nebo paralen cipek100 ja vim ze pod horecku38 by se davat nemelo ale na vecer ji ten nurofen davam i tak.pres den ani ne.uz to ma treti den a neklesa,bojim se aby to nevyustilo v neco horsiho aby to jeste nebylo na antibiotika.jinak s tou bolesti to je blbe skoda ze mi pipinka nerekne jestli ji to boli
jinak danyleo ani by me nenapadlo ze ty poradis.dik a promin
a nemáš poblíž Kaufland?? Bývá tam ta lékárna, co je od 8 do 8 otevřená… pokud ho máš ovšem poblíž
což nevím.
JInak erdito, kdyby náhodou ta horečka vylítla k 39, tak po:,–(it do vlažné vody - (ne do studené!!) . je to lepší než zábal a sráží to docela spolehlivě.
Jj na noc ji ten Nurofen radsi davej, ikdyz uplne nehicuje, mohla by se ti rozhicovat v noci, je lepsi to podchytit…
No co, normalni diskuze, tak normalne radim ![]()
Ten Calgel jsem zkoumala prave kdyz jsem trpela bolesti z tech aft (mam je hodne casto, i ted prave), a na obalu je psany, ze je to lokalni anestetikum, takze to lokalne zncitlivuje, obsahuje to lidokain. Jen pisou na obalu, ze „Pri castem pouzivani muze dojit k vysuseni a podrazdeni sliznice“. Asi by se tim nemely mazat moc velky plochy, ale myslim, ze kdyz ji to nebudes mazat petkrat denne, tak to tak neva… Je to spis na ulevu z toho nejhorsiho, aby ji to aspon na chvili prestalo bolet…
Jo tak s tím posazením do vlažné vody bacha, to jsem udělala jednou (podotýkám, neměla chladné končetiny) a začala se z toho tak strašně třepat, že už jsem ji viděla ve febrilních křečích
Naštěstí to byla jen zimnice, ale šílená, z toho rychlého poklesu tělesné teploty. Pokud má tak vysokou teplotu, doporučuje se napustit vodu skoro stejně teplou jako je tělíčko (tzn těch 39 třeba) a postupně během cca 10 minut ochlazovat na 37, ne udělat tu blbost jako já a po:,–(it ji rovnou do vlažné vody. No málem jsem se tehda vyvrátila, brrrr.
Pozor, nesmí mít chladné ruce a nohy, ale to je snad obecně známo.
![]()
aj tak to mi nikdy nikdo neřekl.
(a to to děláme podle doktorky!
proti tem krecim mam davat jeste 3× denne ctvrt diazepamu…jinak ona jeste sedet stejne neumi
a je mi to nejak proti srsti ji davat do vlazne vody to by bylo revu.jsem i proti zabalum.zname mala tak chytla zapal plic.davam jeste ryboflavin.a IFFKO jaktoze mela tva mala tak casto ty afty?z ceho by to mohlo vubec byt?my male dudliky neolizujem ani nic takoveho(u prvni dcery jsme to delali a byla furt nemocna tak ted uz radsi ne) a take jaktoze ty afty mela tak casto?a co ti na te pohotovosti rekli nebo udelali kdyz ji nesly srazit ty 4Ostupnove horecky?
No, afty a opary, to je bohužel dědictví po mě
Je fakt, že jako úplně malé mimčo je nemívala, až trochu později, z olizování různých předmětů to určitě neměla, protože nikdy jako mimino nic nestrkala do pusy (tím nemyslím chrastítka a kousátka, ale potom už, jak lezla, tak že neolizovala, na co přišla).
Jednou, to měla rok a čtvrt, se jí k tomu přidala stomatitida (zánět dásní, dostala to o Vánocích, to byl mazec), takže na to měla ATB a ty asi zabraly i na afty (ale na:,–(ili jí je až tak po 10 dnech, byly svátky a neměla tak vysoké horečky, tak jsme na pohotovost nešli
)
No a ted na pohotovosti mi poradili přesně jako na pohotovosti - krom aftů měla v krku ložisko oparů, na to nic není, jak tvrdila dr, teplotu nesrážet (rozhodně ne střídáním Nurofenu a Panadolu po cca 4hodinách
, což si myslím, že se většinou dělá, když nezabírá nic jiného a radila mi to i naše pediatrička), prej zábaly - říkám, má studené končetiny, aha, tak to nic, mám dávat Diazepam? ne, u tak velkých dětí už riziko křečí nehorzí, haha… takže tolik pohotovost.
V pondělí jsme mazaly k naší dr, ta nám dala ten Borax i ta homeo, teplota naštěstí klesla už v neděli, jak se jí to všechno vyrazilo, jinak fakt nevím, co bych dělala…
Jo, mmch, už asi tři dny má afty zase
po každém namazání Boraxem lepší, kuličky dáváme, tak to docela jde… Tentokrát ale podezřívám neumytý rybíz přímo z křoku ![]()
iffko no tak to ti opravdu nezavidim to musi byt masakr.moje starsi dcera hodne trpela a mozna jeste trpi(jsou teprve 4mesice klid) na kasel a zanety prudusek atd…ale takovy ten hnusny suchy drazdivy celonocni kasel.bobisek muj vzdycky nemohla spat a muselo ji urcite hodne bolet i na hrudnicku uz.jak si na to vzpomenu tak me berou mory.ty detske nemoci to je to nejhorsi a bojim se co jeste me ceka s temi detickami,nejvic se bojim nestovic ja to pry jako decko snasela uplne strasne