Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj, moc prosim, ktere maji tuto nebo podobnou zkusenost o radu.
Vubec nevim, co mam delat…
Mam deti svereny do me pece. Holkam je 12 a 14let. Otec se nechoval k holkam moc hezky nikdy, moc se jim nevenoval a nechoval se hezky ani jeho dalsim pritelkynim, kdy i holky toho byly pritomny. Na OSPODu i soudu sdelovaly dzvody, proc k otci nechteji. Ten si kintakt vynutil. No dopadlo to tak, ze je mam mit liche vikendy v mesici ted od zari. Starsi dcera k nemu uz nechtela chodit vubec a sla tam jen kvuli mladsi.
V srpnu jaem sla s mladsi dcerou na operaci a otec chtel, aby starsi u nej spala. Ta mu vysvetlovala, ze nechce a ze chce byt doma s mym paetnerem-jsme spolu 3 roky. Dopadlo to tak daleko, ze si pro ni prijel odvezl ji k sobe domu a tam ji zacal vyhrozovat soudem, policii a oapodem. Vycital ji vypovedi u soudu atd… Rekla mu, ze chce jit domu, ze se ho boji a ten se ji postavil mezi dvere, ze nikam nepujde.. No, proste nejak od nej utekla a pak mi volala do nemocnice, ze chce jit na OSPOD to sepsat a ze uz k nemu nikdy nepujde.
Ted k nemu sla ta mladsi uz sama na vikend. A hned v sobotu rano mi psala, ze ji boki hlava, je ji spatne od zaludku a ze tam u nej byt nechce. Ze ji vsechno vycita… Nakonec prijela v sobotu odpo s brekem, ze uz k nemu nejde…
Tak a ja ted nevim, jak se k tomu mam postavit. Je mi tech holek lito, protoze s nim to neni jednoduche a je na ne fakt hnusnej. Porad nam s necim vyhrozuje a vim, ze se obrati na soud, ze mu branim v kontaktu a to prave nevim, co to pak bude znamenat pro mne.
Ale zase nemuze po mne nikdo chtit, abych deti vykopla a zavrela za nimi dvete.
Nekolikrat jsem mu domlouvala, ale on nikdy chybu v sobe nevidi.. V kontaktu mu nebranim vubec.
Omlouvam se za prejklepy, pisu z telefonu a bez brejli ![]()
Dekuju za precteni a radu…
@smajlicek2019 trvala bych na vyslechnuti deti mekym kompetentnim. Ve 14 a 12 letech by to melo jít. Kdyby me bylo 14 a ke me se takhle nekdo choval, tak pokud bydli v panelaku vyhrotila bych hadku a pak bych tak rvala po chodbě pri každé návštěvě, ze by mě nechtěl sam. Hod kamenem do okna si taky dovedu predstavit. Muj otec me naštěstí nechtel. Asi vedel, jak by to dopadlo. Zmetek. Nikdy ho nemely rady, protoze jim poradnym otcem nebyl. Kdyby byl chodily
by k nemu rady. Takhle ho budou nenavidet. To si neuvedomuje?
Moje žena mi vyprávěla, že když jí bylo 6 nebo 7 a její sestře 10 nebo 11, tak byly taky na nějakém takovém pohovoru a už tehdy zamítli styk s otcem, protože zjevně z něj měli strach…
o dost později se zjistilo, že to byl neléčený schizofrenik a když se léčit začal, byl pak už mnohem lepší. Ale stejně se pak už nikdy neviděli.
@smajlicek2019 píše: … Rekla mu, ze chce jit domu, ze se ho boji a ten se ji postavil mezi dvere, ze nikam nepujde.. No, proste nejak od nej utekla a pak mi volala do nemocnice, ze chce jit na OSPOD to sepsat a ze uz k nemu nikdy nepujde.
A proč na ten OSPOD hned tehdy za horka nešla?
(Navíc s těmi všemi informacemi o otci, co do té doby měla?) Snad jsi jí neřekla: „Nechoď, dceruško…“
A jak to fungovalo do toho rozsdku teď v září? Vždyt už jste od sebe minimálně 3 roky
@BeaL ale to vis, ze sla… Na OSPODu jsme vic jak doma. Ja ted resim to, jak se k tomu mam postavit ted. Co mi hrozi, kdyz tam holky nechtej…
@Lama Lama meli jsme stridavku, ktera nikdy nefungovala. Ale holky k ex chodily, kdyz tam byla jeho pritelkyne cca 1× za 14 na vikend. S ni si sedly, ale jemu to vadilo. Byl ma mi hnusnej az zlej a jolky kolilraz u toho byly. Pak si nasel jinou a to uz byly opatrne. Hodne jim lhal, pak se v tom motal. Opravdovy zajem nemel, jen se chtel soudit. Pak uz k nemu prestaly jezdit, kdyz se rozesel i s touhle pritelkyni za osklivych okolnosti, tak je aspon lakal na naseho psa, kteryho si vzal a uz nam ho nechtel ani pujcovat.
@smajlicek2019 píše:No a co jí tam tehdy řekli? Když to bylo moc horké?
@BeaL ale to vis, ze sla…
@BeaL tam to s nama sepsali, jak to cele probehlo a dceri rekla, ze v jejim veku uz ji nikdo nutit nemuze.
Me zase na soudu rekli, ze musim dodrzovat rozsudek, jinak dostanu pokutu
Jeste jsem pani na OSPODu prosila, aby si jo pozvali a domluvili mu.
@smajlicek2019 píše:
@BeaL tam to s nama sepsali, jak to cele probehlo a dceri rekla, ze v jejim veku uz ji nikdo nutit nemuze.
Me zase na soudu rekli, ze musim dodrzovat rozsudek, jinak dostanu pokutu
Aha. Tak bych šla na OSPOD - dokud kontakt dcerami s otcem nebude třeba pouze na veřejných místech - reštike apod., odobřený soudem samozřejmě, tak tam nepřestanu chodit. Nebo úplně zrušit - v tomhle věku se už dítě může rozhodnout samo. Divím se, že jste nezkusily tohle.
Držím palce, ať Vám to vyjde.
P. S. Osobní zkušenosti v tomhle směru nemám, jen načteno zde, na emimino a dalších webech. Problém, že u nás může mít každý soudce „svůj ne/právní názor“. Takže jeden řekne čihí a druhý hota. Ale v ČR je to v pohodě.
@smajlicek2019 píše:
Jeste jsem pani na OSPODu prosila, aby si jo pozvali a domluvili mu.
TO NE.
Já měla špatnou matku. „Domlouvat“ je zbytečné. Ještě tak dítěti…
@BeaL no jo, jenze soud probehl ted 1.8.2023. Takze budu muset nejakou dobu pockat. Ex porad rikam, at na ne netlaci, jinak ke ztrati uplne. On uz sam svoji vinou o 2 deti z prvniho a sruheho manzelazvi prisel. On je totiz policajt a na vse ma pravo. Doma jsme musely poslouchat jak hodinky ![]()