Soukromé auto v práci
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
soukromé auto v práci
Dobrý den,
prosím poradí mi někdo, jak postupovat, když vedoucí po mně chce, abych používala v práci své auto nebo ať chodím po klientech třeba pěšky tehdy, když na mě nevyjde služební auto? Už se mi to přestává líbit, protože do jedné destinace chce abych tam já jezdila svým a když jsem. Chtěla bych, aby mi cesty byly proplaceny, ale nevím jak a kolik se to počítá a také od jakého místa? Předpokládám, že od místa, kde má firma kancelář a jestli vůbec můžu něco žádat, když platíme jen základní pojistku na autě. Ve smlouvě o používání soukromého auta není nic uvedeno. Nechci vytvářet žádné dusno nebo konflikt, ale už nechci objíždět klienty ze svého. díky
Děkuji předem za názory
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Iveta 23 za použití soukromého vozidla pro pracovni ucely se platí amortizace, proplaci se náklady na benzín a pojistné. Zaměstnavatel může chtít aby byla uzavřena i havarijní pojistka, ale má také část proplatit. Tohle rozhodne není nic neobvyklého a normální zaměstnavatel by to měl proplacet automaticky. Zaměstnavatele bych slušně požádala o proplacení zákonného nároku, rozhodně to není o tom, že byste dělala dusno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, mela jsem to v praci stejne - zacali zneuzivat, ze dojizdim vlastnim autem. Nejlepsi rada je zacit jezdit busem nebo vlakem do prace
jo a spravne by ti meli proplatit cestak a auto, kterym te nekam zamestnavatel oficialne posila, i to tvoje soukrome, musi mit havarijni, protoze kdyby se ti neco stalo, byl by pruser - takto to aspon byvalo u nas, ale presne paragrafy nevim. My jsme vzdycky museli vyplnit prikaz ke sluzebni ceste a tam bylo odkud a kam me zamestnavatel posila, za jakym ucelem a jakym dopravnim prostredkem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Iveta 23 Mas narok na amortizaci vozidla - u auta 4 kc /km, a na nahradu za spotrebovane PHM - spotreba dle technickeho prukazu * pocet km/100 * cena PHM (bud skutecna nebo vyhlaskova). Pojistne auta se neproplaci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Iveta 23 Jednoznačně ti mají proplatit benzím a amortizaci. Ale netuším, jak se pak řeší třeba situace, když se ve službě třeba nabouráš nebo tě někdo odře na parkingu
ale tohle by za tebe měl řešit zaměstnavatel. U nás jsou na používání osobního auta hodně jasná pravidla.
- Citovat
- Upravit
@Iveta 23 píše:Co máš ve smlouvě uvedeno jako místo výkonu práce?
Dobrý den,
prosím poradí mi někdo, jak postupovat, když vedoucí po mně chce, abych používala v práci své auto nebo ať chodím po klientech třeba pěšky tehdy, když na mě nevyjde služební auto? Už se mi to přestává líbit, protože do jedné destinace chce abych tam já jezdila svým a když jsem. Chtěla bych, aby mi cesty byly proplaceny, ale nevím jak a kolik se to počítá a také od jakého místa? Předpokládám, že od místa, kde má firma kancelář a jestli vůbec můžu něco žádat, když platíme jen základní pojistku na autě. Ve smlouvě o používání soukromého auta není nic uvedeno. Nechci vytvářet žádné dusno nebo konflikt, ale už nechci objíždět klienty ze svého. díky
Děkuji předem za názory
Nepsala jsi nic o tom, že to jsou pracovní cesty. Pokud je místem výkonu tvé práce kancelář klienta, ať je kdekoliv, tak to pracovní cesta není, protože na místo výkonu práce, které sis dohodla v pracovní smlouvě, se musíš dostavit za svoje.
Pokud jsou to pracovní cesty, tak samozřejmě na ně nemusíš jezdit za svoje. Jak se cesta počítá - tady máš kalkulačku: https://www.penize.cz/…ovni-nahrady
Příspěvek upraven 22.06.18 v 19:32
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Iveta 23 Místo nástupu a ukončení pracovní cesty: https://www.dashofer.cz/…zka_5str.pdf?…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Místo výkonu práce mám dané město. Všechny služební auta vyjíždějí ke klientům od budovy, kde máme kancelář. Jedná se o terénní službu. Jednoho klienta třeba už beru po cestě ke kanceláři, kde pak nasedám do služebního, pokud na mě vyjde
Takže si pak mám počítat kilometry od od té kanceláře, ke klientovi a psát i cesťák? A když nemám havarijní pojištění?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A tak mě ještě napadá. Když mám víkendovou službu, beru si služební auto na víkene a celý víkend jezdím ke klientům z domu v průběhu celého dne, v neděli večer auto odevzdám ke kanceláři a nějak se dopravím domů. A to se také počítá jako služební cesty? Nebo jak to vidíte vy?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Iveta 23 píše:
Místo výkonu práce mám dané město. Všechny služební auta vyjíždějí ke klientům od budovy, kde máme kancelář. Jedná se o terénní službu. Jednoho klienta třeba už beru po cestě ke kanceláři, kde pak nasedám do služebního, pokud na mě vyjde![]()
Takže si pak mám počítat kilometry od od té kanceláře, ke klientovi a psát i cesťák? A když nemám havarijní pojištění?
Podívala ses vůbec na ten odkaz https://www.dashofer.cz/…zka_5str.pdf?… Vždyť to tam máš napsáno v sekci „Místo nástupu a ukončení pracovní cesty“!
Kde začíná pracovní cesta, to určí zaměstnavatel, ale měl by přitom přihlížet k oprávněným zájmům zaměstnance. Může to být od kanceláře, nebo z domu. Pokud jednoho klienta bereš už cestou do kanceláře nebo se v kanceláři nestavuješ, tak by to mělo být už z domu, podle mne. Musíte to oba nějak zdůvodnit (ty před zaměstnavatelem a zaměstnavatel před berňákem, že se za těmi náhradami neskrývá nezdaněná část mzdy).
Podle mne se dá zdůvodnit, že by to mělo být z domu, i tím, že jinak bys jela na pracoviště hromadnou dopravou, na kterou máš síťovou kartu nebo časovou jízdenku (jak píše @PaníBovaryová ). Jenom kvůli pracovní cestě bereš své auto.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Iveta 23 píše:
A tak mě ještě napadá. Když mám víkendovou službu, beru si služební auto na víkene a celý víkend jezdím ke klientům z domu v průběhu celého dne, v neděli večer auto odevzdám ke kanceláři a nějak se dopravím domů. A to se také počítá jako služební cesty? Nebo jak to vidíte vy?
Pokud jsou klienti mimo obec dohodnutou jako místo výkonu práce, tak je to pracovní cesta. Začíná a končí u tebe doma, ale na cestovní náhrady to moc velký vliv nebude, protože jezdíš služebním autem.
Tady to máš podrobně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Iveta 23 Ale pouziti soukromeho vozidla neni jen o proplaceni nakladu.
1. Musis ho mit pisemne schvalene zamestnavatelem pro pracovni cesty.
2. Zamestnavatel si muze stanovit podminku havarijniho pojisteni (aby se vyhnul placeni skody pri nehode).
3. Pokud se ti stane nehoda a ty nemas auto pisemne schvalene, pak se ti stane (a ver, ze na 100%), ze ti zamestnavatel rekne, ze to neni pracovni uraz, protoze ti jako zpusob dopravy neurcil nebo nepovolil soukrome vozidlo.
Tak pozor na to ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit