Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Je možné, aby měli sourozenci neštovice naráz? Stalo se to někomu? Děti měli na začátku týdne mírnou virózu a včera jsem při koupání objevila prvních 10 pupínků u dcery, dnes jich má do 50, skoro nesvědí, bez teplot. A teď jsem objevila i tři tečky u mladšího syna, na čele, prsou a stehýnku. Tak teď dumám jestli je to vůbec možné chytit zaráz?
proč ne, pokud mají stejný zdroj, takže to nechytají jeden od druhého, ale oba od stejného člověka.
Pokud se nakazily od stejného „zdroje“, tak ano. Pokud by se měl nakazit jeden od druhého, tak ne.
Na druhou stranu pokud třeba jedou neštovice ve škole a školce, ta se můžou nakazit i od různých zdroje v přibližně stejný čas.
Školu a školku nám zavřeli po Mikuláši a od té doby jsme prakticky jen spolu
, právě moc nepobírám kde to vzali. Na procházkách skoro nikdy nikoho nepotkáváme, nákup nám vozí rohlík, nechápu to…
@Anonymní píše: Školu a školku nám zavřeli po Mikuláši a od té doby jsme prakticky jen spolu, právě moc nepobírám kde to vzali. Na procházkách skoro nikdy nikoho nepotkáváme, nákup nám vozí rohlík, nechápu to…
Inkubacka je 21 dní. To by i té školce odpovídalo.
Proč by nemohli? Inkubační doba neštovic je až 21 dní, takže to klidně vychází na tu školku.
Je možné, aby měli sourozenci neštovice naráz? Stalo se to někomu? Děti měli na začátku týdne mírnou virózu a včera jsem při koupání objevila prvních 10 pupínků u dcery, dnes jich má do 50, skoro nesvědí, bez teplot. A teď jsem objevila i tři tečky u mladšího syna, na čele, prsou a stehýnku
. Tak teď dumám jestli je to vůbec možné chytit zaráz?