Sourozenecké konstelace

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3819
6.8.16 13:40

Sourozenecke konstelace

Zdravim devcata,
nejprve vam vylicim nasi situaci a dilema :-) Zijeme v zahranici, sami bez hlidani, mame oba dobrou ale casove pomerne narocnou praci. Deti zatim 2 (4 a 5 let). Nedavno jsme koupili byt ( na hypoteku) - 3+1, ca 110m2 a ve me se opet probudila materska touha :-) Rada bych jeste jedno ditko… miminko, ktere bych si mohla trosku uzit, starsi byli skorodvojcata a tak na nejake uzivani nebyl cas :lol: Manzel neni proti, ale dnes z nej vypadlo, ze chce bud jeste dve a nebo zadne 8o Ze nechce „jedinacka“ - rozumej ditko, ktere nema kumpana max. 2 roky od sebe. Ze pry vekovy rozdil k nasim starsim detem je uz moc velky a ze by bylo chudak… Uplne se s tim neztotoznuju, chudakem bych to nenazvala, ale je fakt, ze sama mam i 5 let mladsiho bratra a nas vztah nikdy nebyl takovy, jaky maji moje skorodvojcata… Nejak se to ve me pere. Nevim jestli bych jeste 2 deti zvladla… jako mimi asi jo ale co pak, az bych se chtela/musela vratit do prace? To uz jedine s baby-sitterkou… Mam trossku obavy jak by to fungovalo aniz bych byla „urvana“.
Tak a ted je to na vas :-) Jake rodinne modely mate doma? Zkusenosti? Nazory? Rady?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53518
6.8.16 13:50

Já mám dvojče holku, ale opravdu rozumět jsme si začaly jako dospělé. V dětství jsme se pošťuchovaly, hádaly a každá jsme měla ve škole jiné kamarádky. Známí mají druhé po sedmi letech a prvorozená je z bratříčka unešená a pořád se mu věnuje.
Dopředu se to asi uhodnout nedá, jaký budou mít vztah. Na mě už jsou čtyři hafo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
6.8.16 14:01

@Agrion naši to mají podobně. Já a brácha od sebe 2r a 2m (moc si nerozumíme) a pak jsou ještě ségry, o necelé 3r od sebe. Ty jsou v pubertě, taky si nerozumí, ale to možná přijde.
Taky chtěli buď 2 nebo 4, nechtěli mít to třetí v podstatě jedináčka, pauza mezi mnou a starší sestrou je 9let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
6.8.16 14:32

@Gabriela1234 Tak ja nic proti prirode nepodnikam :-) Ale chci byt k chlapovi fer… Pokud se zacneme snazit - rozumej prestaneme chranit - tak pokud on nezmeni nazor, musim byt pripravena na decka ctyri :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
6.8.16 14:50

@atominnka Taky mam v okoli sourozenecky par s malym vekovym rozdilem, ktery si nerozumi… Zaruky neexistuji. Chlapovi ovsem dosti nahrava do karet, ze nase skorodvojcata jsou naprosto neoddelitelni partaci a on sam ma taky velmi dobry vztah se svou o 2 roky mladsi sestrou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5111
6.8.16 15:09

Tak to ale abyste pak poridili vetsi byt ne? Pokud miminko chces aby sis ho uzila samotne, tak to si ho zase tak moc neuzijes pokud zas budou skorodvojcata. Na druhou stranu stejne nevis, jak rychle otehotnis potreti, natoz poctvrte. To tak ani prece nejde planovat, ze bud dalsi dve v rozmezi dvou let, nebo nic. Tak do tretiho bezte a pak se uvidi co dal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1111
10.8.16 10:33

Ahoj, tak já mám holky - 1 vaječná 2 čata, bude jim teď 7 let a půjdou do školy a k tomu půlroční miminko - opět holčičku :mrgreen:. A je to teď super s 1 miminkem, užívám si to o dost víc než s 2 čaty, to jsem nestíhala, když jsou holky např. teď na příměstském táboře, tak je to fakt „pohoda“, když jsou doma všechny, tak je to náročné (holky 2 čata dost „zlobí“), miminko je zatím hodné.. Taky mě napadlo čtvrté, ale už jsem to zavrhla, už by toho na mě bylo fakt moc a finančně by to bylo už dost „na hraně“. Nemyslím si v žádném případě, že miminko bude chudák 8o, naše Emička bude asi pěkně „rozmazlovaná“, protože jí všichni obskakují, holky pusinkují :lol:, holky teda skoro nežárlí, čekala jsem to horší, ale zase jsem myslela, že v 7mi letech už budou hodnější, ale spíš se to snad ještě zhoršuje.. Ale to si myslím, že miminkem není. „Na přírodu“ bych nespoléhala, pokud bys nevěděla :mrgreen:, protože třeba u nás je mi jasný, jak by to dopadlo :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
703
11.7.17 10:54

Oživuji diskuzi, potřebuji poradit.
Ráda bych si o sourozenecké problematice přečetla nějaké knihy. Vím, že jeden autor, který o této problematice píše, je Kevin Leman (Sourozenecké konstelace, Prvorozený - výhoda či handicap) - na toho jsem si vzpomněla.
Ale ještě vím i o jedné autorce na jejíž jméno si nemůžu vzpomenout. Poradíte, prosím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
cekameemilku
11.7.17 11:00

@azalia Teorií sourozenekých konstalecí se prvotně zabýval Alfred Adler, tak zkus bud něco pohledat nebo třeba i nějakou knížku, ale je to teda psycholog minulého století. A ta autorka není to Hana Kašparovská? :)

• Citovat
  • Upravit
703
11.7.17 11:32

@cekameemilku Děkuji za tip, ale není to ona. Byla to zahraniční autorka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
cekameemilku
12.7.17 11:09

@azalia Není za co :)

• Citovat
  • Upravit
3819
24.1.18 09:01

Tak devcata, ozivuji diskusi a referuji o prubehu… Materske pudy me dohnaly :lol: Takze mame tretatko, aktualne 8 mesicu… a svete div se, chlap nezapomel… ani se nenechal odradit prilezitostne hysterickou a nestihajici manzelkou ( jako mnou ) a vcera vytahl tema, kdy teda jako bude to ctvrte dite 8o A co ted, babo rad :nevim: Na ctvrte dite se aktualne fakt necitim… hypoteka se sama nesplati a s rodicakem zijeme od vyplaty k vyplate, chlap porad v praci honi extra sichty, ja mam prace nad hlavu i tak - mimino, domacnost, skolak a predskolacka se spoustou volnocasovych aktivit. Jak se z toho vykroutit/odsunout to bez manzelske krize? A odsunout ci natvrdo zavrhnout? Pozn. je mi 34, takze jeste cas mam… ale taky uz mam za sebou 3 cisare, takze dle meho gyn. by dalsi tehotenstvi bylo od zacatku rizikove…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
24.1.18 09:09

@Agrion No po třech císařech by se manžela zeptala, jestli chce mít doma zdravou maminku a 3 děti, nebo 4 děti bez maminky. Takhle mi to kdysi řekl i známý, když za ním přišla jeho žena, že chce 4. dítě a měla za sebou 3 císaře. Počítám, že vaginální porody nebyly z nějakého důležitého důvodu a další dítě by šlo opět císařem, tj. zdravotní riziko jak blázen. Nehledě pak na ty finance, co zmiňujete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
448
24.1.18 09:14

Mam tri deti cisarem a do ctvrteho bych teda nesla. Mela jsem strach uz u tretiho, aby tady nezustal manzel s detmi sam :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4454
24.1.18 09:21

No, normálně bych mu řelka, že se na 4. necítím, že už teď mám toho až až. Kolik bude dětí je snad na domluvě obou rodičů a co si budeme povídat, „vyžere“ si to z větší část maminka :) Nehledně na ty finance… Malé děti moc nestojí, ale ve škole to lítá, stovka sem, tisícovka tam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin