Sousedské vztahy. Problém se zelení.

Anonymní
1.7.24 15:43

Sousedské vztahy. Problém se zelení.

Ahoj, potřebovala bych poradit, jak pokud možno asertivně řešit sousedské vztahy. Problém je v tom, že jsme se před osmi lety nastěhovali do staršího dvojdomu a postupně ho opravujeme. Jsme klasická střední třída. Navíc jsem na rodičovské a rekonstrukce jde pomaleji, takže naše půlka domu s oprýskanou fasádou nepasuje do zdejší zástavby. Sousedka z druhé poloviny dvojdomu nám hned od začátku dala najevo, že je něco víc a odmítala nás i jen pozdravit. Její malý syn toto chování též přijal a na otázku, proč nám neřekne „ahoj“ mi odsekl, že jeho táta má mercedes a nemusí zdravit kdekoho. Na jaře s námi sousedka mluvila, že požaduje ostříhat náš ořech. Tak jsem zkrátila nové drobné větve, které jdou přes plot, jinak má ořech cca 15 m a větve začínají od 3 metrů. Objednali jsme zkrácení, ale pánové příjdou až v srpnu. Bohužel tu byla kdysi nějaká tradice a každý dům má svůj ořech, hned u plotu sousedního pozemku. Takže všichni na podzim nadávají na listí, v létě jsou rádi za stín a rozhodně jsou proti kácení. Teď o víkendu zde měl její syn párty. Neznám tento typ zábavy, ale spočívá v tom, že mají dvoumetrové meče a do všeho možného mlátí. Jenže ve dvanáct v noci, když jsem seděla s manželem na terase, tak slyšíme rány a opilí chlapci nám začali s meči odsekávat větve z ořechu. Manžel na ně vyběhl, že je dvanáct hodin a nemají nám co mlátit do ořechu. Jenže místo toho, aby se stáhli, tak nadávali, že je na jejich pozemku a mohou si s ním dělat, co chtějí. Dnes ráno přijela sousedka, viděla ty osekané větve a naházela nám je přes plot. Pokud já jí slušně požádám, že na dolní zahradě její ptačí zob, šeřík a psí víno roste až na náš pozemek, tak jí to nezajímá, ale větve ořechu jsou problém? Jak se proti takovému chování obrnit? Zažili jste taky tak arogantního souseda? Co na takové lidi platí? Prosím zachovat anonym.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27877
1.7.24 15:51

No a ten ořešák je opravdu na jejich pozemku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66571
1.7.24 15:54
@ka2ka píše: Více

tak asi musí k nim přesahovat, jinak by na něj nedosáhli a nepopadaly by větve k nim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1050
1.7.24 15:58

Myslím že neplatí nic, už jsou prostě tací 8) ignorovala bych je a pokud by dělali randál po 22 hodině, volala bych policii.. s těmi větvemi bych jim poslala doporučený dopis, abych měla důkaz o informovanosti, že tehdy a tehdy přijede firma udělat ořezání větví..kdyby náhodou šla na úřad si ztěžovat, ať mám v ruce, že jsem ji informovala..
To je slušná forma, já bych na ně šla jak vy na mě, tak já na vás..požádala bych je o odstranění jejich přesahujícího šeříku a psího vína do nějakého termínu, pak bych to buď sama ostříhala a hodila jim to přes plot, jako oni vám ty větve, nebo bych šla na úřad to řešit..ale já jsem tlama, na mě by si hubu otevřeli jen jednou si myslím, pak by mě spíš ignorovali..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1050
1.7.24 15:58

@ka2ka však píše, že kam dosáhla ořezala, na zbytek přijede firma, ale až v srpnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.7.24 16:00

@ka2ka Ano, v těch třech metrech tam je teď už jen pár větví, byl ostříhaný tak, aby to na jejich pozemek nezasahovalo, ale za tři roky to zase dorostlo.

• Citovat
  • Upravit
27877
1.7.24 16:01

@vokishka @KáťaKašpi vy mě nechápete použila tuhle větu - tak nadávali, že je na jejich pozemku a mohou si s ním dělat, co chtějí - proto tomu nerozumím dle popisu stojí strom na zakladatelčině pozemku, ale dotyční sousedí tvrdí toto

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1050
1.7.24 16:02

@ka2ka jo, strom je u zakladatelky, ale větve přesahuji k sousedům..už jsem tě pobrala :D

Příspěvek upraven 01.07.24 v 16:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8684
1.7.24 16:02

Takovéto typy s frňákem nahoru si většinou dovolují tam, kde mají pocit, že jim to projde. Domluv si párkrát návštěvu s někým, kdo přijede s autem nad tři mega, pozvi na grilovačku bandu motorkářů a uvidíš, jak sousedi znejistí a jejich chování se upraví ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
1.7.24 16:04

Nechápu. Kluci mlátí 2 m mečem do stromu, tak že podají větve … To jste je nezvládli ořezat? Domluvila bych se sousedící, že z jejich pozemku ty větve ořežu taky.
Větve bych neřešila, spíš bych řešila hluk po 22.00 hodině.

Jinak tomu příběhu nevěřím. Začaly zřejmě prázdniny.

• Citovat
  • Upravit
27877
1.7.24 16:08
@Anonymní píše: Více

proč teda píšeš že tvrdí že je na jejích pozemku? hele koukni do zákoníku tam jsem kdysi našla kolik m mají být od plotu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.7.24 16:10
@KáťaKašpi píše: Více

Právě, že mě zaráží, jak si myslí, že oni mají právo a my máme šoupat nohama a poslouchat. Kdysi její syn házel zapálené větve do vyústění digestoře a málem nám zapálil kuchyň, ale oni za to nemohli a proč by se měl chlapec omlouvat, jen si hrál. Prostě už se mi nechce nikoho volat, vycházet jim víc vstříc, protože oni si budou víc a víc dovolovat.

• Citovat
  • Upravit
35366
1.7.24 16:10
@Anonymní píše: Více

Budeš muset holt přitvrdit. Sousedka to nastavila tak, že jí musíte pomalu poslouchat a oni si na vás můžou dovolovat. A ty si na to přistoupila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.7.24 16:13

Tak pokud mlátí do stromu, tak to asi není kdejaký cancourek, ale pořádný kus na jejich pozemku, jináč by tam kluci ani nedostali.
Snad manžel má pilku a žebřík a dokázal by ty větve uříznout sám ne?
Ten příběh je celý divný, taky tomu moc nevěřím

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.7.24 16:15

Tak my si vzdy orezeme stromy ze strany souseda. A soused taky posle vždy firmu na ořezaní i z naši strany, at ty větve nezasahuji z naši strany. U velkých stromu bouzel se to da jen ořezat ty dolni větve a nějak to jen prořezat a vyčistit.
Neresila by jsem nějaké sousedské vztahy, ale jen stromy.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max