Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
[quote:27c4432fde]Spála má stejné projevy jako streptokoková angína doplněná o charakteristickou vyrážku. Po nákaze uplynou 2 až 4 dny bez obtíží. Poté se z ničeho nic objeví vysoká teplota, bolesti při polykání a celková schvácenost. Zvětšují se lymfatické uzliny za dolní čelistí. Kvůli zduřeným mandlím se nemocnému těžce polyká a proto začne odmítat stravu. Jazyk je nejdříve povleklý bílým povlakem. Po několika dnech získává charakteristický „jahodový" vzhled.
Může se přidat i kašel a chrapot. Kromě těchto příznaků může nemocného trápit i bolest hlavy, bolest v uších, zimnice a horečka, dávení a zvracení.
Toxin tvořený streptokoky vyvolává kožní vyrážku. Ta se objevuje přibližně za 12 až 48 hodin po nástupu prvních obtíží. Vznikají drobné pupínky velikosti špendlíkové hlavičky. Vyrážkou zhrubělá pokožka může připomínat „husí kůži". Pupínky růžové nebo jasně červené barvy se vysévají nejdříve na břiše a na hrudníku aby se rychle rozšířily na celé tělo. K odlišení od jiných kožních chorob přispívá fakt, že vyrážka nesvědí.
MÁTE PROSÍM NĚKDO ZKUŠENOSTI S TOUTO NEMOCÍ?
Je možné, že jsou příznaky necharakteristické - chybí malinovitý jazyk a zarudnutí obličeje?
Děkuji za případné odpovědi.
Dido, já jsem kdysi spálu měla a nečervenala jsem, ani horečku jsem zezačátku neměla, jen tu vyrážku…
Tohle ale rozhodne jen doktor. Držím palce!!!
Manzel prodelal spalu letos a mel jen vyrazku a boleni v krku. V obliceji to nemel vubec. Prvni se mu osypalo bricho a zada, jakmile to zacalo mizet, tak se osypal na rukou.
Nebylo to vubec prijemne a kvuli vyrazce prospal cely tyden nez to preslo. Prinesla to domu dcera, ktera mela jen streptokoka v krku. Spalu ale pry nemela…
Terik
Domimik má jen zarudlý krček a vyrážku na bříšku a nožičkách a mezi prstíky.Dnes jsem si u dr. vyprosila výtěr z krku, tak uvidíme…Držte nám palce!!! Děkuji za příspěvky.