Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, chci se poradit. Předminulý týden ve středu jsem šla večer přikrýt syna a byl celej horkej, spinkal neklidně, tak jsem mu dala Nurofen. Druhý den už měl jen zvýšenku ráno 37,4, večer 37,1 a spustila se mu rýma. Pak už bez obtíží. V pondělí šel do školky, v úterý upozornila manžela paní učitelka, že má syn žluto-zelenou rýmu a že by měl dostat atb. Šli jsme teda rovnou po školce k doktorce, ta ho prohlídla- krk čistej, bez teploty, nechalo ho vysmrkat, zkontrolovala nudli a že nevidí důvod na předepisování atb. Vzhledem k tomu, že ve školce je na dveřích napsaná spálová angína udělala výtěr. Tuto sobotu jsem dala k obědu kysané zelí, potom jsem mu koukla do krku a zděsila se- měl malinový jazyk. Na bradičce a tvářích mu vyskočila vyrážka (jak kdybych ho popíchala špendlíkem), trochu na jednom zápěstí, druhém předloktí, a sem tam na hrudníčku a mezi lopatkami, ale žádné souvislé plochy, spíš sem tam ťupka. Vše bez teplot. Jazyk držel do neděle, hlavně vystouplé chuť. pohárky. V pondělí jsme šli pro výsledky. Výtěr z krku negativní, z nosu ještě nebyl, vzhledem k malé nudli jsem si nechala předepsat pamycon. Doktorka prohlídla jazyk, krk (naběhlé mandle) i vyrážku a nějak se jí to nezdálo, ale atb ještě předepisovat nechtěla a tak udělala ještě jeden výtěr. A jestli bych ho mohla nechat raději doma, výsledky budou zítra. Myslíte, že to může být spálovka. Syn už jednu spálovku měl na podzim, ale ta měla učebnicové příznaky. Tentokrát teda vážně nevím… Díky za rady
Je to trochu zmatené. Minulé pondělí výtěr - negativní a příznaky začly v sobotu? Tak je jasné, že to spála být může, u našich holek se rozvinula po 2 dnech od setkání se streptokokem, proto bych na pondělní výtěr nebrala zřetel a počkala si na výsledek nového. Naše dr. ho dělá v ordinaci za 120,– Kč na počkání.
Mi dr říkala že pokud je malinový jazyk tak je to spálovka
a mimo rýmu, kašel oteklých mandlí mu nic jiného nebylo(žádná teplota, ani vyrážka) byli sme u dr jeden den prý jen nachlazený, druhý den ráno už malinový jazyk, crp hodně špatné a atb(tenkrát taky řádila ve školce)
Ahoj určitě ano. Holka ma uz třetí den penicilin. Jukni na patro v puse bybaji tam petechie bile tecky. Dcerka ji taky mela na podzim a zas se ji bacil vrátil. Přeji rychle uzdraveni
@Karleon
Ještě teda upřesním chronologii: minulý týden v úterý výtěr (byla rýma), tento týden v pondělí výsledek negativní a udělán další výtěr.
Ještě se zeptám malinový jazyk může být jen u sp. angíny nebo i např. po kysaném zelí…
Díky, zítra půjdeme znova k doktorce a teda už bych byla klidnější, kdyby mu ty atb dala. Nerada bych nějaké nepříjemné následky… ![]()
Zítra budeš mít výsledky výtěru, ty ti asi řeknou víc, než všechny ostatní spekulace.
@alzbetah Přikláněla bych se spíš k té spále, může být i opakovaně ![]()
U mých dětí nikdy spálová angína neměla předpisový průběh, takže podle mě to určitě může být. Dcera jednou neměla teplotu vůbec, jen zvětšené uzliny na krku a ve výtěru hojně streptokok A
.
Holky díky, uvidíme zítra, jak dopadnou výtěry. Jestli tam ten hajzlík streptokok byl, tak doufám, že se před výtěrem neschoval!
Ahojte, potřebuji se poradit. Jsme zrovna u babičky více jak 300 km od domu a malý (necelé 4 roky) si začal v neděli ráno stěžovat na bříško, nic nejedl atd. V noci se mu spustila rýma, tak jsem si říkala, že je jen nachlazený.
V pondělí ráno se probudil už docela dobrý. Ale během dne si začal stěžovat, že ho bolí v krku. Večer horečka skoro 39.Krk nateklý fest, ale zarudlé ani povleklé mandle nebyly. Zvracel, nechtěl jíst. Jeli jsme k místní dětské doktorce, velmi neochotně na něj koukla a prý viróza. Bohužel nedělala CRP. Odpoledne byl zase lepší. Na uších se mu vyhodila červená krupička, která ho svědí. No a večer jsem si volala s kamarádkou, co má dítě ve stejné třídě ve školce, a mají spálovku. A nejsou prý jediní. Teď jsem začala horečkovat já a bolí mě v krku, je mi zle. Mandle nateklé, ale ne rudé a bez povlaku. Jazyk bílý.
Nevím, jestli zvládnem 3h cestu domů (já řídím). Myslíte, že je šance, že je to fakt viróza a že budeme během 3-4 dnů lepší a zvládnem cestu? O víkendu by mohl i dojet manžel a odřídit to.
Kam mám jít, aby mě a syna v cizím městě normálně vyšetřili? Večer na pohotovosti budou hádám těžce nevrlí, že otravujeme s bolením v krku…
A je hodně zlé, kdybychom měli spálovku a začali brát atb třeba až v pondělí?
Pockala bych dva tri dny, jak se to bude vyvijet. Jestli se to zlepsi, moc nevidim duvod na doktora. A kdyz bude obema extremne blbe, tak holt doktor a vic vysetreni, aspon budou priznaky jasne.
Ahoj, díky, tak u mě je to bohužel asi jasné. Celou noc horečka a zvracení, teď jsem koukla do krku a na mandlích jsou bílé fleky.
Takže buď klasická nebo spálová angína to bude. Co teď teda? Kam zajet? Domů to teď fakt nezvládnu.
@Linduš91 píše:
Ahojte, potřebuji se poradit. Jsme zrovna u babičky více jak 300 km od domu a malý (necelé 4 roky) si začal v neděli ráno stěžovat na bříško, nic nejedl atd. V noci se mu spustila rýma, tak jsem si říkala, že je jen nachlazený.V pondělí ráno se probudil už docela dobrý. Ale během dne si začal stěžovat, že ho bolí v krku. Večer horečka skoro 39.Krk nateklý fest, ale zarudlé ani povleklé mandle nebyly. Zvracel, nechtěl jíst. Jeli jsme k místní dětské doktorce, velmi neochotně na něj koukla a prý viróza. Bohužel nedělala CRP. Odpoledne byl zase lepší. Na uších se mu vyhodila červená krupička, která ho svědí. No a večer jsem si volala s kamarádkou, co má dítě ve stejné třídě ve školce, a mají spálovku. A nejsou prý jediní. Teď jsem začala horečkovat já a bolí mě v krku, je mi zle. Mandle nateklé, ale ne rudé a bez povlaku. Jazyk bílý.
Nevím, jestli zvládnem 3h cestu domů (já řídím). Myslíte, že je šance, že je to fakt viróza a že budeme během 3-4 dnů lepší a zvládnem cestu? O víkendu by mohl i dojet manžel a odřídit to.
Kam mám jít, aby mě a syna v cizím městě normálně vyšetřili? Večer na pohotovosti budou hádám těžce nevrlí, že otravujeme s bolením v krku…
A je hodně zlé, kdybychom měli spálovku a začali brát atb třeba až v pondělí?
Tak pokud někde v kolektivu řádí spálová angína, je to vždy důvod pro další důkladnější vyšetření, CRP, strep test.
Bohužel, žádná taková instituce, kde by v cizím městě Tebe a syna normálně vyšetřili, není. Každý má svého praktického lékaře a ČR není tak velká, aby se nedalo dojet domů. V akutním případě pohotovost. Praktičtí lékaři pro dospělé i dětští mají omezený limit, kolik jim pojišťovna proplatí CRP a streptestů. Proč to plýtvat pro cizího pacienta.
Alternativou je si to koupit v lékárně a udělat doma. Obojí jde. Léčbu si sice nenasadíš, ale aspoň budeš mít vodítko, jestli spěchat domů.
Bydlela jsem na intru. Problém s onemocněním mimo domov byl. Praktická lékařka tam byla, ale vyžadovala přeregistraci. Nic se nezměnilo. Dcera známých odmaturovala před dvěma lety, intr jinde, to samé.
Těžko říct, jaké následky může toto mít. Moje děti byly při spálové angíně zralé na kapačku, měly vysoké horečky a pořád spaly. Streptokok může sednout na srdce nebo ledviny.
Asi bych situaci řešila tak, že bych nakoupila ty testy a podle jejich výsledků zavolala svým lékařům. Věřím, že kdyby byly pozitivní a osvětlíš, že ve školce je spálová angína, mohou napsat výjimečně penicilin i po telefonu.
Nebo Tě odkážou na pohotovost. Není to jen bolení v krku.
@Linduš91 píše:
Ahoj, díky, tak u mě je to bohužel asi jasné. Celou noc horečka a zvracení, teď jsem koukla do krku a na mandlích jsou bílé fleky.Takže buď klasická nebo spálová angína to bude. Co teď teda? Kam zajet? Domů to teď fakt nezvládnu.
No tak bud to zvladnes bez atb nebo pujdes k nejakemu mistnimu praktikovi (mel by te vzit, nejde cloveka neosetrit).