Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám měsíční holčičku. A maám velký problém jí uspat. Než se mi podaří ji položit do postýlky tak, aby se neprobudila tak to trvá tak od 23 h do 01 nebo i dele. Pak pospí asi 2 až 2,5 hodiny a je vzhuru. Nakojim ji, celkem rychle usne asi zas na stejnou dobu a tak se to opakuje do osmi do rána. Když jí uspávám, tak usne snadno, ale budí se kazdou chvilku, jako by se něčeho lekla a já mohu uspávat znova. Nebo zase když usne a spinká už celkem dobre, tak jak ji polozim do postýlky, tak je opět hned vzhuru a ja mohu chovat znova. Přes den pak také spí jen na rukách s mojím malíčkem v pusince. Dnes poprve chvili dudlala dudlíček. Jak ji položím vedle sebe na sedačku, tak se do deseti minut vzbudí. A pokud si ji hned nevšímám, tak pláče. A pláče tak, až se i dusí. Přes den spí vlastně déle jen v kočárku na procházce nebo při vyjížďce autem. Jinak papá hezky a přibirá taky v normě. Prosím poraďte mi jak ji uspat. Jsem už zoufalá. Už tři týdny jsem se nevyspala a mám strach aby se mi nepřestalo tvořit mléko.
Nebo mi aspoň poraďte, kdy by se to mohlo zlepšit. Mooooc děkuju za každou radu
Vydrz, melo by se to uz brzy zlepsit - ale ted poradim par triku:
Zkus malou svazat, ne provazem, ale obtocit ji do plinky nebo do zavinovacky, aby byla stisnena. Holky tady si to hodne chvali.
Na nas sice svazani nefungovalo, ale pomahalo nechat spinkat Pepi na brisku - dodnes jnak nespi - ale ja mela nanny, tak jsem nemusla mit strach o zastavu dechu.
Az bude princezna vetsi, zkus ji naucit na ritualy, ale ted je na to asi jeste brzy.
No a v posledni rade dudlik - neni teda jiste, ze ho bude mala chtit, ale pokud ano, tak bych se ted uz nebala o kojeni…
Zkus jeden den co nejvice jezdit s kocarkem, vysli treba tatku. U nas platilo, ze cim lepe spaly holky ve dne, tim lepe spaly v noci. Pokud ve dne spaly spatne, bylo v noci rodeo… A hlavne se s nekym domluv na nocni hliku a poradne se vyspi.
Jo a nemuzou to byt prdiky???? Zkus mimi pri prebalovani prostouchnout rektalni rourkou - pomaha to zazracne v dobe, kdy se miminko jeste poradne neumi vyprdikovat (smarja, to je desny slovo
) samo.
Drzim palce, at se vyspis.
Lesina
Tak prdy to určitě nejsou. Nemá s tím problémy. Ma užasný dar po taťkovi
No nemá mi ji v noci kdo pohlídat, protože nebydlím v Česku a rodinu tu nemám a manžel ten chodí do práce, tak ji nehlídá.
V peřince-zavinovačce je to moje Koťátko takřka pořád. A nic. Já chuvíčku mám taky, je to přecejen nezbytnost, ale mám strach ji na tom bříšku nechat spinkat. Je pravda, že bríško je její oblíbená poloha.
Ale já se fakt bojím. Když mi chůvička začne pípat, tak už toho uplně tak moc nezmužu, hlavně s mojíma znalostma První pomoci. Každopádně děkuju za rady. A něco snad vymyslíme, jinak budem muset teda tu chvílku vydržet
Tak zavinování určitě zkus, opravdu malou stahuješ pevně? Aby nemohla hýbat ručkama, možná se jí to chvilku nebude líbit, ale zkus vydržet.
U nás typický zavinování nepomohlo, ale pomohlo malýho šupnout do nějakýho pevnýho oblečku, nejlíp overálku v ketrým se nemohl moc hýbat, ruky u těla mu vadily, ale od těla a znehybněný vyhovovaly, dudlíček zkoušej, pro nás byl záchrana, na milost ho vzal v 6ti týdnech po 3týdnech nabízení, takže zkoušej.
Máte cvičící balón? Co takhle uspat na něm, nebo spojit na něm kojení a hopsání, třeba pomůže…
Další nám pomáhalo plinka na obličej a plínečku pokapat tvým mlíčkem aby z ní cítíla tebe.
Zkus i Baby masáže, je to skvělá věc na sblížení tebe a miminka a mimčo uklidní.
Je toho spousty, zkoušej a uvidíš a pamtuj, že nic nezabere hned, chce to vyzkoušet víckrát než poznáš jestli právě tohle pomůže.
A drž se! Ty začátky jsou hodně těžký, spi vždy když spinká malá, kašli na úklid a všechno kolem, nenervuj se, ono tohle těžký období brzo skončí!!!
Jo a toho spaní na bříšku se neboj, monitory jsou od toho, takže fakt žádný fedry a klidně ji tak dej spinkat. ![]()
Ahoj
spaní na bříšku je výborné - taky máme baby sense, takže se nebojím… začne pípat po 20 vteřinách bez dechu… takže i kdyby začal pípat, tak je to v pohodě… pravidla první pomoci najdeš skoro všude na netu a pokud máš krabici od monitoru dechu tak je tam i návod jak postupovat v případě dechového selhání.....
svazovat - Matěj se moc nenechá
ale co je nejlepší - spinkat v posteli se mnou, nejlíp co nejvíc přitištěnej na mě… no moc pohodlný to pro mě není, ale po X pokusech odložení do postýlky , kdy je do 10 minut vzhůru nebo spí velmi neklidně, je lepší ta trocha nepohodlí než probrečené noci… každopádně je evidentní že má či manželova přítomnost a možnost poslouchat bušící srdce je pro něj hodně uklidňující… takže proč mu to nedopřát… obzvlášť když člověk ví, že se jedná jen o prvních pár měsíců a pak se dítko bude víc a víc osamostatnovat a nezbude víc než občasné přitulení:o)))))) takže si to ted vychutnávám… teda spíš v noci… ve dne to moc nejde:o)
taky to svádím na prdíky, protože my na ně bohužel trpíme dost:o( celou noc tlačí a skučí (i ze spánku) až je mi ho líto… ale prvorozený to měl taky a po třech měsících to přešlo - naštěstí
U Kristýnky je celkem problém, že je dost veliká a tak mi moc svazat i s ručičkama nejde. Ale zkusím to. Opravdu vám moc děkuju za rady a povzbuzení ![]()
Ahoj,
mam pocit, ze pises o nasi Bare. Uplne to same. Nepomahalo zavinovani nic. Az kdyz jsme presli uplne na UM a ona se konecne najedla, jsem pochopila, ze chudinka nespala hlady. prochodila jsem s ni treba od 2-6, Pak treba usnula, po polozeni do postylky oci jak baterky.
Ted uz je to v noci vyborny, ale behem dne proste nespi, max 2 hodky. Ani kdyz jsme venku, to tak kouka v kocaru, obcas oci zavre.
Zkus ji treba vice zasytit.
neboj, ono tohle desne obdobi prejde.
Taky jsme měli podobný problém, když měla malá asi 14 dní. Doma mi spát vůbec nechtěla jen venku v kočárku - přes den a večer taky byl řev tak do 23 hod až do půlnoci. Stačilo aby něco kleplo a byla vzhůru, ale zase když už usnula, tak spala celkem bez problému. Zjistili jsme, že nejspíš řvala hladem. Když jsem ji začala kojit přes den co hodinu - zkrátka kdykoli začala křičet, tak se to upravilo a doba usínání se posunula na devátou. Jakoby se přes den zasytila a v noci už tolik nepotřebovala. Ze začátku jsem chodila usínat s ní a držela jsem jí dudlík, protože jí pořád vypadával. Často jsem usnula dřív než ona ![]()
Po čase (asi kolem 3. měs.) už jsem ji dávala do postýlky, ona si chvilku koukala, pohrála si s dudlíkem, když jí vypad a křičela, tak jsem jí ho šla dát, a usnula.
Pak přošlo období, kdy usínala jen u prsa, ale to tě zatím netrapí ![]()
Tak musím vám poděkovat za rady. Zkusila jsem ji teda svázat do zavinovačky. Byla to fuška, až jsem se zapotila. No zapolily jsme se obě. Ale Kristýnka dnes v noci spala 4 hodiny. A to byl myslím úplněk. Takže to fakticky zabírá. Aspoň na ni. Mám z toho obrovskou radost
ahojky,
my jsme to jako Maky vyřešili taky spinkáním s námi, malý si nejlépe odříhne totiž v poloze srdíčko na srdíčko, často v ní i usíná. Pak ho hezky položím na polštář vedle sebe (celého, dříve i v zavinovačce) - máme každý svůj. A lehnu si kněmu. Fakt to funguje, cítí tvé teplo atd. Postýlku zatím bohužel využíváme na hraní (má tam kolotoč).
Zajimavé je, že nám bez problémů usínal v obýváku na rozložené sedačce, opět položený na celém polštáři, jehož část je v záhlaví mírně zvednutá- asi je podle mne zvyklý z porodnice na šikmou polohu (lehce zvýšenou asi úhel 30 stupňů, protože v porodnici ležel v takové spec. postýlce na kolečkách, právě na šikmo (prý aby si mohl popř. dodatečně odříhnout) a na polštáři, taky v zavinovačce. Pobyli jsme tam 10 dní, tak si na to asi zvyknul… V postýlce máme kokosovou matraci, a i když jsme se ji pokoušeli podložit, tak prostě postýlku bojkotuje.
Tak zkus ještě polštář a zvýčenou polohu, popř. svou postel.Držím palečky, ať ti něco zabere.
Tak svázané ručičky zabraly jen na jednu noc. Dnes jsme se opět nevyspaly. Ani v noci ani přes den. Ach jo. Do postele siji beru vždy nad ránem, až manžel odejde do práce. takže od čtyř máme postel pro sebe. Protože manžel je sílene dřevo ve spánku a občas zalehne i mě
Tak mám strach aby nezalehl Kristýnku. Ale to moje koťátko když je se mnou v posteli tak nespinká už vůbec. Už nevím co dál. Už se mi z únavy chce zvracet. No ale co zvladly to jiné maminky, tak to zvládnu snad taky. Prosím prosím o vaše rady. Budu zkoušet vše a třeba něco zabere. ![]()
ahoj berusko,mam tritydenniho chlapecka a potykala jsem se se stejnym problemem. nakrmila jsem ho,prebalila,ale o spani nechtel ani slyset, jenom kulil oci a za chvilku rval jak tur.pomahalo jen noseni v naruci a dlouhe uspavani.tak jsem nakoupila umele mliko a kdyz ho nakojim,teda spis odsavam a davam mu to z flasky,protoze u kojeni usina,takze aby se najedl,tak bychom u toho stravili aspon tri hodiny, a kdyz potom jeste place a je neklidny a ja uz mam vsechno mliko vystrikane,tak mu dam trochu umeleho a je klid.nekdy ho taky trapi prdiky,to uz jsme si taky uzili radne,ale to neni vas problem,jak pises.zkus ji dat vic mlika..branila jsem se tomu,abych ho tak brzo prikrmovala necim jinym,ale tim stresem a unavou z vecneho revu bych o to mliko nakonec prisla uplne a bylo by to jeste horsi
Tak dnes v noci jsem musela k malé vstávat co třičtvrtě hodiny. Takže jsem vlastně nezamhouřila oči. Už je to na mě moc. Mlíka mám dost a Kristýka papá pěkně, tak tím to určitě není. Je svázana v zavinovačce. Zkousela jsem ji i teda podložit a nic nezabírá. ![]()
a usne ti při kojení? Popř. když je u tebe v náručí? předpokládám,že jo. Zkus tedy v posteli s malou vydržet po kojení v té poloze nebo - ona bříškem na tvém bříšku (srdíčko na srdíčko), o něco déle než obvykle, až bude totálně tuhá, třeba až za půl hodiky ji polož. Náš malý, když jsem položila dřív , začal škytat a okamžitě se probral. A u nedonošených dětí v Motole psala jedna paní doktorkaa, že to praktikují tak, že rodiče spí v poloze v polosedě a mají právě dítě takto položené na sobě (srdíčko)- v posteli to vyřešíš tak, že se obložíš ještě kolem dokola kojící polštářem, aby se ti malá nesesunula a tys ji nezalehla. Zkus si to vyzkoušet nejdřív přes den, jestli ti takhle usne a vydrží déle. Nám to zabírá - malý má teď prdíky, tak se budí i kvůli tomu - dám si ho na chvilku na sebe, on si uleví a opět usne. A já si ho jen přesunu…
Držím palečky, at se co nejdříve vyspíš!
Pokud se malá unaví při kojení a budí se ti z toho důvodu (píšeš,že ne), zkus ji při kojení, pokud u něj usíná, přejet rukou od podbradku k bradě - jsou tam reflexní body, je to spojeno se sacím reflexem. (ale to asi nebude tvůj případ), začne znovu pít a nebude se budit hlady