Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, už si nevím rady, dcera skoro 2 roky (bude ji v srpnu), od miminka spala u sebe v postýlce, vždy sem jí tam dala tak usínala sama, ale poslední týden je to masakr, od neděle nechce spát když se řekne jdeme spát tak řve a dokáže řvát hodiny, dopadlo to tam že ji musím uspávat u nás ve velké posteli, a to je třeba na hodinu kdy ona z toho třeba půl hodiny jen řve, má ještě staršího bráchu a tyhle její záchvaty nám docela nabourávají i jeho režim, dcera chodila spát cca kolem 6-7 a teď je schopna bejt vzhůru třeba do 9-10, a i když ji nedám odpoledne spát že řve tak večer má stejně problém usnout to stejné i když jde po obědě spát, ale po každé musím uspávat, nevíte někdo co to může bejt? Jestli nake období, u syna sem tohle vůbec nezažila děkuji ![]()
Treba uz prestala mit potrebu spanku pres den. Nenut ji, kdyz nechce spat. Zbytecne se s ni hodinu rves a je to k nicemu. Kdyz ji nedas spat, je unavena, protivna? Nam holky prestaly spat pres den v 1 a 1/4 az 1,5 roce (mame 4 holky, nejmladsi je 15 mesicu a jeste spi jednou pres den). Pred 23. nesunuly, at jsem delala cokoliv. Vstavaly okolo 7., mezi tim nekolik kojeni.
Ja myslim, ze muzes byt rada, ze doted spala tak dobre a bez problemu. Ted proste spat nechce, mladsi mi taky zakrouti hlavou a nenutim ho spat. Bud jde driv vecer nebo vytuhne sam nekde. Ve skolce (chodi od 2 let spi) spi a usina pak po 22
Syn to dělal taky. Ale nebylo to tím, že by byl málo unavený. Spát chtěl, ale bál se tmy. Nemůže být něco podobného i u vás?
Můj mladší bude mít na konci září 2 roky a tedy představa, že ho dám v18 h spát
to neusne ani když po obědě nespí. Po obědě potřebuje ještě spát, ale pak se nám to posouvá až skoro na 22 h, ráno vstává 6:30. Pro mě normální, extra velké spáče z okolí neznám, může se stát, ale nejspíš to nebude ani vás případ.
@thalasan píše:
Můj mladší bude mít na konci září 2 roky a tedy představa, že ho dám v18 h spát![]()
to neusne ani když po obědě nespí. Po obědě potřebuje ještě spát, ale pak se nám to posouvá až skoro na 22 h, ráno vstává 6:30. Pro mě normální, extra velké spáče z okolí neznám, může se stát, ale nejspíš to nebude ani vás případ.
Asi tak. Ten náš satan usne tak ve 20h bez denního spánku když dřív tak to už musí být fakt ko. Včera si zdriml 10 min po cestě a stačilo mu to aby šel spát až před 22h
První dcera to měla podobně. Neznám nikoho komu by usinalo dítě v 6 večer.
@JancaS84 tak dcera do roka něco málo přes rok chodila spát v 5 v půl 6 už od narození,
@Janča6 i když nejde spát po obědě tak stejně vecer nechce jít spát a řve
@thalasan Twk dcera chodila spát cca něco málo přes rok v 5 v půl 6 vstávala cca kolem 6-7, pak sem to posunula do 7 aby spala, a vstávala cca kolem 7-8,l
@Markéta Trepáčová píše:
@Janča6 i když nejde spát po obědě tak stejně vecer nechce jít spát a řve
No jasne, u nas to same. A usinaly pozdeji nez tvoje. Ale je nesmysl se s ni rvat jeste pres den. Stejen to nikam nevede. Ony ty deti nebudou vecne hodne spat. A kazde dite je jine. Tvoje dcera proste uz pres den spat nepotrebuje a v noci ji staci usninat pozdeji.
@Markéta Trepáčová píše:
@JancaS84 tak dcera do roka něco málo přes rok chodila spát v 5 v půl 6 už od narození,
Jenze to je spise fakt vyjimka. Malej vstava do skolky v 6, tam spi povinne 12-14 a usina ve 22. Kdyz nespi pres den, vstava treba v 7 a usina nejdriv 20:30. Kdyz mu nabidnu spani pres den nechce, stejne jako to Tve dite. Ale o vikendu vetsinou neco podnikame a usne v aute nebo v kocarku nebo nespi vubec no. A driv ho taky stacilo polozit do kocarku jen tak a usnul si sam jen tak, ted uz nechce no, od tech 20 mesicu mozna
Co s tim ted muzes delat: gratulovat si, ze jsi mela super spave dite, s nostalgii na to vzpominat a smirit se s novou realitou.