Spánek a problémy s pamětí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
7.7.20 08:04

Spánek a problémy s pamětí

Zdravím všechny, od narození staršího dítěte si nepamatuji jedinou noc, kdy bych se dobře vyspala. Je už to víc než 5 let. Můj spánkový průměr je 4-5 hodin s tím, že v noci vstávám většinou tak 5×. Při nemoci, zubech a podobně třeba 2-3 noci nespím vůbec. Obě mé děti jsou nespavci od porodnice. Vzhledem ke kojení a kolísavému tlaku se snažím fungovat bez většího pití kávy a zeleného čaje, ale občas to jinak nejde, bez toho nejsem schopná vstát a fungovat.
Teď k problému, který mě začal trápit asi 2 měsíce zpátky. Občas se mi stane, že na nějakou dobu mi úplně vypadne paměť. Například dnes ráno. Stojím u botníku s dětma oblečenýma a najednou nevím, jestli se chystám ven nebo už jsme přišli. Jsem mimo, přemýšlím, co tam dělám. Prostě tam stojím a nevím, až pak dcera řekne, jestli už jdeme a já se rozpomenu, že jsme měli jít do pekárny. Toto se mi stane párkrát týdně. Trvá to asi tak minutu, ne déle, trošku špatně se mi odhaduje čas, protože u toho nikdy nekoukám na hodiny. Nejčastěji se mi to stává ráno nebo občas i pozdě večer, sem tam i v noci. Když mě párkrát viděl manžel, byl trochu vyděšený, jak jsem mimo. :oops: Myslíte, že to může být tím spánkem? Měla bych s tím k doktorce?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
7.7.20 09:12

Spánková deprivace vede k poruchám soustředění a paměti.

Na druhou stranu, pokud je to po takhle dlouhé době - jako že roky, tak bych k lékaři zašla a nechala se poslat na neurologii. Jen pro jistotu. Čím dřív budeš vědět že je to jen vyčerpání ze spánkové poruchy, tím víc pohodě budeš a kdyby to, nedejbože, bylo něco horšího, tak čím dřív se to začne řešit, tím líp.

Jinak bych teda s lékařem probrala jestli čirou náhodou není čas nasadit trittico - je to slaboučké antidepresivum a především je to látka, která umí opravit poškozenou spánkovou architekturu - tedy srovnat spánek. Narozdíl od běžných prášků na spaní, které sice člověka uspí, ale základní strukturu spánkových fází narušují.

Na tvém místě začal užívat bkomplex a hořčík a teda osobně na poruchu pozornosti (klasické ADD) beru tohle https://www.prozdravi.cz/…-75-tbl.html hlavní účinná látka tam je kofein a Bvitamíny, ale funguj to docela pěkně a nedělá to klasické předávkování kofeinem.

Možná bych zvážila nějakou vitánii/ašvagandu 400-500mg ráno.

https://examine.com/…ashwagandha/ - tu ale nekombinuj s případým trittcem.

Plus bych si teda hlídla spánkovou hygienu, zejména to že po setmění se nepouští obrazovky, během dne se dělá nějaká fyzická aktivita a před spaním nějaké jemné protahování a relaxančí cvičení. A pravidelný orgasmus by taky mohl pomáhat.

https://www.youtube.com/watch?…&
https://uloz.to/…relaxace-wma

Přerušovaný spánek - to čím trpíš - je otravná spánková porucha, ale souvisí hladinou úzkosti/stresu - z biologického hlediska je to to samé. Takže kompenzace stresu a lepší mechanismy se zvládáním úzkosti můžou jen pomoci.

Moc užitečná kniha k tomu je tohle

https://muj-antikvariat.cz/hledani?…

Příspěvek upraven 07.07.20 v 09:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
7.7.20 09:20

Jo a nech si nabrat krev na chudokrevnost, štítnou žlázu a tyhle věci, pokud ti to v posledním roce nedělali na prevenitvce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.7.20 09:37

@Ou Děkuji za vyčerpávající odpověď :) Každopádně jsem se asi vyjádřila nepřesně. Vstávám kvůli dětem, samovolně se nebudím. Když je velmi výjimečně několikrát do roka možnost vyspat se bez buzení - například manžel vezme děti ráno ven (mladší vstává 4.30-5.00) a já si můžu pospat, spím bez pauzy třeba 3 hodiny jak zabitá :lol: V noci být na práškách nemůžu - kdo by asi vstával k dětem? :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.7.20 09:37

To béčko i magnézium beru dlouhodobě :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.7.20 14:43

A nemůžeš to zařídit tak, aby ses vyspala? Aspoň aby k dětem vstával manžel, když druhý den nevstává do práce?
V knížce Proč spíme se popisuje, jak úzce souvisí paměť se spánkem. Takže to asi může mít souvislost.

„…několikrát do roka možnost vyspat se bez buzení - například manžel vezme děti ráno ven…“ - to ti jako takhle pomáhá jen několikrát do roka? A pak se děsí tvých poruch paměti… proč mu neřekneš, že se nutně potřebuješ vyspat?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.7.20 18:28
@Anonymní píše:
A nemůžeš to zařídit tak, aby ses vyspala? Aspoň aby k dětem vstával manžel, když druhý den nevstává do práce?
V knížce Proč spíme se popisuje, jak úzce souvisí paměť se spánkem. Takže to asi může mít souvislost.„…několikrát do roka možnost vyspat se bez buzení - například manžel vezme děti ráno ven…“ - to ti jako takhle pomáhá jen několikrát do roka? A pak se děsí tvých poruch paměti… proč mu neřekneš, že se nutně potřebuješ vyspat?

Díky za reakci, ono to není tak jednoduché. Manžel je přes týden mimo domov a když je doma, děti stejně v noci neuspí, protože na něj nejsou až tak zvyklé a hlavně mladší nenakojí. A mladší jde v noci výhradně po mléku :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.7.20 07:59

My to máme rozdělené tak, že spíme odděleně, o starší se stará manžel a s mladším (kojeným) spím já. Díky tomu vstávám jen kvůli kojení, ale ne kvůli požadavkům jako čůrat, napít atd.
Jako tohle nespaní je o zdraví. Nemůže manžel změnit práci, aby byl častěji doma, pomohl ti, děti na něj byly zvyklé?

• Citovat
  • Upravit
pet p
8.7.20 08:40

A v kolik chodíš spát? Jdeš zároveň s dětmi (resp. s tím, které usíná později)? Nebo večer ještě něco děláš?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.7.20 06:32

@pet p Chodím spát cca v 10.30. Uspím mimi u kojení, vyčistím si zuby a jdu spát. Ráno vstávám opět s mimi, t. j. před 5.30. Strašně málo nám spinká, v noci se několikrát budí, starší byla stejná asi do 3 let. Pěkně spinká jen přes den v nosítku. Starší teď spí od 20 do 7, ale zase trpí na noční děsy. Spím s dětmi v pokojíčku, přecházení z ložnice několikrát za noc mě ničilo. Kojence mám druhou část noci u sebe v posteli a kojím vleže.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.7.20 07:06
@Anonymní píše:
@pet p Chodím spát cca v 10.30. Uspím mimi u kojení, vyčistím si zuby a jdu spát. Ráno vstávám opět s mimi, t. j. před 5.30. Strašně málo nám spinká, v noci se několikrát budí, starší byla stejná asi do 3 let. Pěkně spinká jen přes den v nosítku. Starší teď spí od 20 do 7, ale zase trpí na noční děsy. Spím s dětmi v pokojíčku, přecházení z ložnice několikrát za noc mě ničilo. Kojence mám druhou část noci u sebe v posteli a kojím vleže.

Omlouvám se, překlik, spát chodíme až kolem 23.30 :? Miminko má kolem 20. hod fázi, kdy vypadá, že už bude spát, ale po položení do postýlky se vždycky probudí a totálně zaktivizuje, že se začne přetáčet, snaží se plazit…pak má fázi protivnosti, přetažení kolem 21.30-22. hod, to už se chce jenom nosit, ale ne a ne zabrat. Položím a řev. Tak nosím a střídavě kojím a až před půlnocí obvykle zabere a to spí třeba do 2-2.30 ráno, pak ho nakojím a vezmu k sobě do postele, další buzení je kolem 4. a pak po 5. definitivní vstávačka.

• Citovat
  • Upravit
10026
9.7.20 07:59

Kdysi jsem trpěla těžkou insomnii, mela jsem neustale výpadky paměti, fakt řádně, stala jsem na ulici, a neměla jsem tušení, co jsem chtěla. Nebo jsem si vůbec nepamatoval a, co je za den a co jsem včera delala. Jediné, co mi pomohlo, bylo se vyspat (musela jsem podstoupit léčbu a brát léky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
9.7.20 09:45

Tak to mi vůbec nepřijde ok, že mimi usíná v půl 12 a je pak vzhůru od 5. Možná to bude tím, že je celkově nevyspané, má deficit (tudíž vyplavené stresové hormony), a proto není schopné navodit kvalitní spánek. Kolik toho naspí přes den? Zkoušela jsi večer uspat dřív, třeba v 19 hod? Mám zkušenost, že když dítě vypadá vyloženě na spaní, tak už je někdy vlastně pozdě a je přetažené a měla jsem ho dát spát dřív. Pak nemůže zabrat.
Kolik je mimču? Snažila bych se docílit toho, aby mladší usnulo dřív a jít spát hned s ním. Tohle by pak mohlo pomoct ti se lépe vyspat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.7.20 16:17

Miminko klasicky uspávám kolem 20. hod, kdy usíná u prsu, ale po položení do postýlky je ihned vzhůru a pláče. Jinak přes den něco naspí v nosítku, řekla bych tak 2 hodiny celkově. V postýlce vždycky hrozně brečí.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex