Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
prosím jestli nemá někdo stejnou zkušenost. Mám 5-měsíční dítě, už jsme začali dávat zelenin. příkrmy, ale co nás trápí, je spánek. Malého se snažím během dne unavovat, chodíme, překulujeme se, stále plně kojím, ale malej mi usíná až kolem 3 hodiny ráno. Prostě dřív neusne. To jsem ho ještě od narození špatně naučila na usínání v náručí..během noci se mi tak 3× vzbudí a vyžaduje kojení. Jak ho přimět jít dřív spát? Prosím o rady, už jsem vyčerpaná z každodenního ponocování. Děkuji moc.
A to celý den nespí?? Předpokládám, že ano. Asi by to chtělo překopat denní režim, najet na dva až tři spánky denně a před spaním nějakou hoďku vzhůru, procházka, pak chvíli hraní, vykoupat, mlíko, pochovat a uložit do postele.
A do kolika pak spí?- třeba mu méně spánku stačí. A spí hodně přes den?- třeba si noční spánek nahrazuje ve dne. Máš na noc pořádně zataženo a dodržuješ tichost? Nemůže to být, že je právě přes den přecpaný dojmy a pak nemůže večer usnout? Omlouvám se za asi nesrozumitelnot, píšu, jak mi lítaj myšlenky ![]()
Ahoj,
no právě, že přes den spí jen tak 2× až 3× po 15 minutách, víc prostě ne. Je mi jasné, že kdyby spal dýl, tak že by to bylo tím. Ale takhle mu nemůžu nic ubrat. Ikdyž přes den děláme vše možné, prostě se dřív neunaví a neusne.
Ahoj, no tak spí asi tak do 12 hodin, v poledne se obvykle vzbudí, tak 2 hodinky vydrží a pak na 15 minut usne, spí kolikrát tak 2× až 3× denně jen po 15 minutách, dýl ne. Zataženo na noc mám, je ticho, tma. Myslíš, že je možný, ale byl přecpaný dojmy, jako než to všechno za ten den vstřebá??
MaminaL píše:
Ahoj, no tak spí asi tak do 12 hodin, v poledne se obvykle vzbudí, tak 2 hodinky vydrží a pak na 15 minut usne, spí kolikrát tak 2× až 3× denně jen po 15 minutách, dýl ne. Zataženo na noc mám, je ticho, tma. Myslíš, že je možný, ale byl přecpaný dojmy, jako než to všechno za ten den vstřebá??
Pokud ještě navíc před spaním vyřvává, tak je možný, že je toho na něj moc a nemůže zabrat. Nám se taky teď spánek změnil, ale ten denní. Najednou nemůže pořádně přes den usnout. Ale tobě spí říkáš od tří do poledne, to vypadá, že to má posunutý. Asi by to chtělo to pomaloučku polehoučku posunovat na dřív. pokud máš nervy, zkusila bych každý den třeba o patnáct minut udělat všechny večerní rituály dřív. Pokud koupeš např.v 19h a on pak usne až v ty tři, začla bych koupat až kolem druhé, nakrmit a v ty tři už bude schopný usnout. Aby si zvykl, že koupání signalizuje konec dne a nástup na večerní spaní. No a pomalu bych to dělala dřív a dřív a oproti tomu zase na denní režim najížděla před dvanáctou, v jedenáct, půl jedenácté atd. O těch nervech jsem psala proto, že se to asi neobejde bez křiku ![]()
Jo tak koupeme v těch 19 hodin..myslíš, že kdybych to přesunula na 18h tak by to lepší? Jako zkoušela jesm ho dát do tý postýlky třeba už v 1 hodinu, ale prostě jen plače. Jdu ho uklidnit, neberu ho nic, zase odejdu a plače ještě víc..nejhorší na tom je, že on se u toho úplně zakuckává, div se nezadusí. Myslím, že taky tím, že spí teď až do těch 12, max. 13 hodin, tak kdyby spal míň, určitě by byl večer dřív unavenej, ale nemám to svědomí ho budit, když spí..
Jestli jsem to pochopila, má posunutý den a noc, spí od 3 do 12, místo od 8 do rána. I já si myslím, že je dost přecpaný dojmy, ale hlavně bych si s ním tedy od koupání už moc nehrála, spíš jen klidový režim, lehnout si s ním do postele potmě a ráno bohužel budeš muset začít budit dřív.
MaminaL píše:
Jo tak koupeme v těch 19 hodin..myslíš, že kdybych to přesunula na 18h tak by to lepší? Jako zkoušela jesm ho dát do tý postýlky třeba už v 1 hodinu, ale prostě jen plače. Jdu ho uklidnit, neberu ho nic, zase odejdu a plače ještě víc..nejhorší na tom je, že on se u toho úplně zakuckává, div se nezadusí. Myslím, že taky tím, že spí teď až do těch 12, max. 13 hodin, tak kdyby spal míň, určitě by byl večer dřív unavenej, ale nemám to svědomí ho budit, když spí..
Nene na 18h, právě později, aby si zažil režim- koupání, krmení, spaní. Vzhledem k tomu, že ti usne až v ty tři, dala bych koupání před tu třetí, až takhle pozdě. Pak pomalu celý proces posouvala na dřív a zároveň ráno ubírala vyspávání. Protože když vykoupeš v 19h, tak pak má dalších 8h do usnutí, takže si koupání se spánkem fakt nespojuje. Nebo nějakej jinej rituál, třeba puštění pokaždý tý samý písničky, chápeš? jinak spí parádně, jenom ve špatnou dobu ![]()
Ahojky MaminaL. Zkus si pročíst knihu „Dětský spánek v otázkách a odpovědích“ Díky této knížce naše půlroční Terezka z 90% usíná sama a bez dudlíku přes den i večer. Tvoje situace je sice komplikovaná, ale třeba tam přesto najdeš pomoc. Mě ta kniha „zachránila“ zdraví ![]()
Ahojky,
díky za radu. Když on právě nechce večer být v klidu, chce poskakovat, nevydrží ležet, pořád jen křičí a rozčiluje se..má najednou nějak moc síly, neví co by roupama dělal. No jo, to buzení, to mi bylo jasný, že to bude hrát velkou roli, ale kdo má to svědomí ho budit, když tak krásně spinká.
Ahoj Zuzouš..
aha tak. No mě to přišlo divný, aby se koupal ve 2 hodiny, to je docela už pozdě. Jsem si říkala, že jsi se nejspíš přepsala..no spíš vyzkoušíme tu písničku nebo něco jinýho..přece jen to koupání je už
i na mě dost ve 2 v noci
Budu doufat, že to zabere asi v kombinaci s tím dřívějším buzením. A navíc blíží se nám půlroku, tak doufám, že i by se mohl dřív unavit lezením..
ahoj,
tiež som nevedela zo začiatku ako na spánok detí, ale po prečítaní knižky „Každé dieta sa vie naučit spat“ som to ako-tak vyriešila, malá sa naučila zaspávat sama a krásne a syn práve ukončil 6 týždnov tak zatial dodržujeme aspon večerný rituál…
Určite je chybou, že ti miminko spinká až do 12hod, potom jednoducho nie je unavený a je tak dlho hore a nie je unavený… Ono to chvilku bude trvat pokým si zvykne na ten správnejší režim /napr.spinkat medzi 19-20hod a vstávat napr. medzi 6-8hod ráno/ ale časom sa to upraví. U nás to trvalo asi tak týžden a potom si malá jednoducho na ten čas zvykla
Večer cca o 19hod by som vykupala, dala papat a spinkat a postupne by som ho ráno začala budit skor aby začal vstávat o par hodin skor
Potom je možné, že aj cez den bude musiet dospat spankový deficit a bude ti spinkavat aj cez den dlhšie, nie len 15 min
Tak prajem pevné nervy, ale ver mi, že to stojí za to vydržat
Už len tá predstava že ti malý od 8hod večer spinká a ty možeš pekné chvílky stravit sama so svojim partnerom stojí za to ![]()
Ahoj, můžeš poslat nějaký odkaz na tu knihu? (myslím na internetu). Je to takhle kniha? http://www.materskacentra.cz/…ownload.HTML