Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky ![]()
Mám takovej asi debilní dotaz, ale vrtá mi to hlavou už dlouho. když se narodila ségra před 18ti lety, měla modrá očíčka. Mamka mi ovšem tvrdila, že se jí ještě barva může změnit (táta měl zelený), že všichni novorozenci mívaj modrý oči a až časem se jim zbarví podle toho jak maj zapsáno v genech. Otec mého miminka má oči hnědé a já zelené, tak by bylo asi divný kdyby se mrňous narodil s modrýma očima. Nebo nebylo? Je to normální? Je to vůbec pravda?
Díky za odpověď
Mirka
Příspěvek upraven 09.09.10 v 09:16
Je to tak, většina miminek se rodí s modrýma očima, ale jsou i vyjímky, kdy se narodí třeba s hnědýma, tak to měla kamarádka. Ale opravdu se rodí s modrýma a barva se může změnit až do 1 roku. ![]()
Ano očička se novoškům většinou ještě změní, ale že je mají všichni modrý dementuju, neb náš prvorozený je měl jak uhlík černý už od narození
(obě další děti teda modrý, ale Tomovi to zůstalo a uvidíme co u slečny) Jinak mi máme z manželem oči spíš do šedo zelena, černý u nás nemá nikdo a modrý měly dědečci ![]()
HMarketa píše:
Novorozenci mají všichni oči šedo-modré a jak řekla porodní asistentka na porodním sále, pouze děti rómské národnosti je mají hnědé oči při narození. Do půl roku věku dítěte se oči vybarvují do správné barvy.
Tak kamarádka není romka a její dcerka se narodila s hnědýma očkama. Mojí dceři se oči zbarvily až po 10 měsíci. ![]()
Jen pokud mají oba rodiče modré oči, je jisté, že dětem modré zůstanou (můžou změnit odstín). Jinak je to nejisté. Třeba moje kamarádka i její manžel jsou tmavovlasí hnědoocí oba dva a jejich chlapeček je modrooký blonďáček
.
Tak ja mam oci zeleno-hnedy,pritel zeleny a prcek je ma od narozeni modry a nijak se mu ani zatim nezmenili
ale moje mamka i tchan maji oci modre,tak treba to ma po nich ![]()
Ahoj,syn měl při narození též modré oči a ve dvou měsících se mu změnily na hnědé. A jinak mí rodičové mají hnědé oči a ja modré ![]()
Díky díky díky!!!
No tak uvidíme…ale hnědá je dominantní tak by nakonec prďolka mohl(a) mít hnědé
kdybyste mě neinformovaly, asi bych na to koukala jako bluma, že má úplně jinou barvu než jeho rodičové ![]()
S barvou očí to podle mě není až tak jednoduché. My sami jsme toho důkazem, protože já i manžel máme oči hnědé a naše dcera je má modré ![]()
Pro zajímavost jeden článek http://www.videni.cz/oko/barva-oci
My jsme hnědoocí a prcek měl hned od narození oči jak uhlíky. Ty mu tedy zatím zůstávají, má je opravdu skoro černé. Jo a romského původu nejsme, jsme asi ta méně častá varianta ![]()
David mel taky od porodu cerne oci, a ma do ted.
Jenda naopak modre, ted ve trech letech ma kousek oka hnedy a jinak modre.
Ja mam oci modre, manzel hnede, takze deti jsou proste po nas. ![]()
Prodigy barva očiček po narození je takový já bych nazvala kovová. Náš malý měl třeba o trošku tmavší oči než sousední miminko. Očička se mu vybarvila poměrně brzo do hněda.
Můj táta má oči hnědý, moje máma zelený a já se ségrou máme obě modrý.
Tobísek měl hned černý oči, vím, že jsem se na sále děsně divila, jaktože nemá modrý, že všechny miminka mají…
Dodnes má oči hodně moc tmavý…Takže pravda to není..
Není pravda, že všechna miminka kromě vyloženě „jižních“ typů, černochů atd. mají šedomodré oči. My všichni tři sourozenci jsme se prý narodili s hnědými a moje starší dcera rovněž (hnědé máme všichni zmínění i teď). Mladší dcera se narodila s šedomodrými a teď má oči modré.