Spánek puberťáka, je to normální?

Anonymní
12.6.26 19:36

Spánek puberťáka

Dobrý večer
Mam otázku máte někdo zkušenost …
Můj 14 letý syn poslední půl rok možná déle bych řekla dost spí … nikdy takhle nespal … kolikrát přijde domu ze školy s usne na hodinu … anebo večer lehne do postele usne v osm a spí do rána …

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
79840
12.6.26 19:38
@Anonymní píše: Více

to je jako vážně míněný dotaz nebo sranda? ano je normální, když někdo večer lehne do postele, usne v osm a spí do rána :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21901
12.6.26 19:50

@stinga no, v osm večer je poměrně brzo, pokud nevstával ve 4 ráno…

Zakladatelko, zvýšená únava je v pubertě normální. Hodně záleží na tom, v kolik dítě ráno vstává a jak náročný má den. Pokud se ti něco nezdá, nech mu u doktorky odebrat krev a udělat vyšetření. My tohle kolečko zrovna nedávno absolvovali s 15 letým synem. Také byl pořád strašně unavený a často chytal virózy. Rozbory nic neukázaly, takže je to jen důsledek přetažení, jak se od září v podstatě nonstop připravoval na přijímačky na střední školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56572
12.6.26 20:31

V puberte normalni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36929
12.6.26 20:46

Tak se u mě začala projevovat borelióza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.26 21:12

Taky jsem byla v pubertě dost unavená.
Vstávala jsem brzo, měla docela dost pohybu. K autobusu a zpět jsem musela do kopce z kopce za každého počasí a těžkou taškou. Ke škole jsem taky musela dojít a nebyl to úplně jako kousek.
Nástupem na střední jsem vstávala ještě dřív. Musela jsem chytit bus, vlak, trolejbus a to samé odpoledne. Domů jsem přijela i v sedum večer pokud jsme z nějakého důvodu nestihli spoj. Za každého počasí s těžkou taškou. A ještě jsem se musela nějak připravit do školy. Takže se stávalo že domů jsem přijela kolem sedmé a spát jsem spa třeba ve dvanáct a ráno v pět budíček.
Já se mu asi nedivím. Ona je někdy ta práce s hlavou unavnejsi než fyzická. A ještě ty hormony do toho.

• Citovat
  • Upravit
4763
12.6.26 21:55

Zvážila bych aktivitu během dne, v kolik vstává, atd… jestli sportuje, jak dojíždí, atd.. Jak ponocuje o víkendu, atd… A dle toho bych to probrala s pediatrem.
Takovým odběrem krve nic nezkazíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
12.6.26 22:15

Můj mladší brácha to měl kolem puberty podobně :) Chodil ze školy úplně hotový a občas si po obědě na hodinku zdříml, večer pak usnul brzy a spal až do rána. Tenkrát nám říkali, že v období růstu a puberty to není nic neobvyklého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15047
12.6.26 22:55

Může to být normální, ale radši bych to probrala s pediatrem. Odběrem krve nic nezkazíš. Jedné dceři se podobně projevovala borelióza, tedy v 9 letech, k tomu měla neustále zvýšenou teplotu a bolesti hlavy. Ale může se to projevovat skutečně jen tou únavou. A 8letá má postcovidový únavový syndrom. Ta má tedy horší příznaky než tvůj syn, ale opět, někomu se to projevuje “jen” tak, jak popisuješ u syna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17130
13.6.26 00:51

Může být…
Ovšem záleží na tom, co dělá v noci, když by měl údajně spát. 8)
Protože pak, se není čemu divit, že ten spánkový deficit, musí dohnat přes den nebo brzkým spánkem.
Optej se ho na to, jestli jde doopravdy spát, když ti řekne „mami, tak dobrou noc”… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4568
13.6.26 07:45

Pokud nemá jiné potíže, tak je to nejspíš v pohodě. :) Já jsem si téměř celou základku šla na hodinku zdřímnout. Vždycky, když začalo jaro. Asi až v 7. - 9. třídě mě to přešlo nebo to bylo výjimečně. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29844
13.6.26 08:19

Já bych spíš řešila trend. Pokud do určité doby spal 7 hodin a najednou spí 12, tak to je podezřelé. Pokud je celý život spáč, tak bych to asi nechala být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.26 08:41

Nic to být nemusí, ale taky by to mohla být borelióza nebo spánkový deficit. Učím. na SŠ a dost kluků v noci hraje, klidně celou noc. Nebo se holky v noci vzájemně budí, aby se „spolu“ koukaly na nově vydaný film apod. Tohle bych zkontrolovala, může to být nebezpečné. Měli jsme na škole kluka, který si tak zrušil noční spánek online hraním, že už nedokázal normálně usnout. Pospával ve škole, skončil na psychiatrii, pak odešel ze školy, takže nevím, co s ním je. Nechci plašit, ale tohle k tomu věku taky patří.

• Citovat
  • Upravit
151656
13.6.26 08:53
@Margery píše: Více

To je puberta ale. To i ti, co ráno vstávali v pět a nenechali rodiče dospat, najednou chrápou do oběda a víkend proválí v posteli. Netvrdím že u všech, ale v pubertě běžná věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15047
13.6.26 10:50

S tímto by mohly pomoct třeba chytré hodinky, které mimo jiné zaznamenávají spánek.

Bohužel třídní mojí 8leté dcery má právě tuto zkušenost se žáky a absolutně odmítá uznat, že dcera je nemocná. Navzdory lékařským zprávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová