Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
Já nosila první čtyři měsíce na všechny spanky i nespanky. Bylo to strašný. Nesměla jsem mluvit nebo se jen zastavit a pohupovat na místě… pak se to zlomilo a první spánek cestou do školky najednou šel v kočárku, za měsíc se přidal další a pak už to bylo jedno. Najednou šla i přeložit do postýlky přes den. To byla slast
hrajte si pak když bude vzhůru. Mimino jsem měla na decce, cucelo na hračky atp a se starším jsme hráli třeba deskovky
No vnučka od začátku spí hlavně v nosítku, v kočárku tak deset minut a je probuzená a protivná, ospalá. Je jí šest měsíců, zatím to moc na změnu nevypadá. jen v noci spí v posteli, ale vedle své maminky ![]()
@hospodki Ježíš ani nevíte jak se mi ulevilo 🙏 není tak každý den, třeba včera to vyšlo krásně a spala 2h beze mě v posteli a já mohla být se starším, ale takových dnů moc není. Střídáme se s přítelem ale když j v práci je to horsi. Doufám, že i u mě se to změní a brzy 🙏děkuji ❤️
Mno já se nemohla víc jak 1,5 roku ani střídat. Bylo to peklo. Postupně se to měnilo. Po to. Roce a půl začala občas spát celou noc a přes den konečně alespoň hodinu. Jinak to byly vždy spanky na chvilku.
@hospodki tak to věřím. První rok je šílený a ani bych to možná neřešila nebýt druhého dítěte 🤦♀️ 🙏ty výčitky jsou hrozne. Že se kolikrát cuci na TV protože by mě jinak nenechal mimco uspat apod hrůza ať už je ten rok za mnou 🤦♀️ 🙏
Je to běžné, že miminka mají fáze, kdy jsou citlivější na okolní zvuky, zejména doma, kde se cítí bezpečně a vnímají více detailů. Zkus se zaměřit na bílý šum nebo hudbu v pozadí, která by mohla zmírnit reakce na náhlé zvuky. Venku často spí klidněji kvůli konstantnímu ruchu a pohybu, což může pomoci i doma, pokud najdeš podobné prostředí nebo rytmus.
To záleží na dítěti. Náš poslední nespal bez mé asistence v posteli cca do 2 let. Prostě by řval a nespal. Přes den spal opět pouze v posteli za mé asistence, do 2 let, pak spánek přes den zrušil. Nikdy nespal jinde, jinak (kočár nesnášel )… Dny kdy to bylo jinak bych spočítala na ruce. Každé dítě je jiné. Můžeš doufat tak jedině ve změnu. ![]()
Se šumem u toho spal do 2 let (za mě to fungovalo, tolik se nebudil).
Spánek v kuse (v noci ) zatím neměl ani jednou zatím, ale už můžu jít konečně večer běhat, se psy, atd… Je mu 3.5 let:-)
Nechtěj toho od miminka moc. ![]()
Ale zase jiné moje dítě naopak spalo v kočáře a klidně mohla okolo běhat třída. Milovalo spát v zimě na terase, atd… Prostě každé dítě je jiné a má jiné potřeby. ![]()
Má to tak od začátku? My hned s příchodem z porodnice kolem spící dcery nechodili po špičkách. V domácnosti jsem fungovala normálně. V té době jsme měli dva pejsky, takže bez hluku by to u nás nešlo. Ještě nám pomáhalo pouštět šum vysavače z aplikace. Dost to “potlačí” okolní ruch. Teď má dcera 11m a denní spánek jedině v nosítku.
@korn123 my od začátku klasicky režim. Vrátila jsem se z porodnice, prevlekla se a šla jsem vyzvednout staršího ze školky. Žádné úlevy ohledně hluku, ale proste smolik.
Ahojte, jsem zoufalá a zajímalo by mě, jestli měl někdo něco podobného a jak se s tím popral. Mám 3M miminko, které od druhého měsíce uspim pouze v šátku /nositku. Jelikož mám ještě starší dítě, bylo to praktické řešení, obzvláště když nic jiného nezabiralo. Zprvu jsem. mohla s mimcem v šátku vše, vysavat, chodit během spánku ven, hrát si se starším apod teď už asi 3 týdny ale nemůžu nic. Vše mimco budi 🤦♀️ což o to, domácnost neřeším, ale nemůžu se tak skoro vůbec věnovat staršímu. Vymyslím mu vždy nějakou zábavu a z povzdali prihlizim, občas má i dobrý spánek a můžu mluvit i nahlas🤦♀️ 😅 zvláštní ale je, že venku usne a je jí fuk kravál. Tak mi řekněte co to má za spaní 🤦♀️ jinak mi zatím neusne 😏