Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, poradi mi nekdo kdo ma dvojcata jak nejlepe uspavat? Holkam je mesic a většinu dne jsme doma sami a uspavani je horor. Mam samozdrejme jen dve ruce, jednu houpu na rukach, druha rve, vymenim si je, jeci zase ta prvni, nakonec jeci obe. Uz mi z toho solidne hrabe. Zkousela jsem uspavat v kocarku ale tam usnou na pet minut a jsou vzhuru. Zkousela jsem si je vzit k sobe do postele, hladit ale kdyz se jim chce spat, vetsinou rvou a nezabira to. Rady typu - nech vyrvat v postylce - Nechci - nechci nechavat vyrvat v postylce. Diky za rady.
Ja myslim, ze v ruce to dlouhodobe nemuzes zvladnout. Zkusila bych pevne zavinout a pustit fen na uspavaci.
Zavinuti jsou celodenne, jsou v zavinovacce jelikoz jsou hodne malickaty a hubeny a kdyz jsme je nechavali bez zavinovacky, tak strasne rozhazovaly ruckama a brečely. Mame pustenou telku jako kulisu uz od porodnice (aby se naucili na hluk) ale to na ne jaksi taky neplati… ![]()
Ahoj, mám teda páreček, ale osvědčilo se mi je dát to jedné postýlky tak, abych u nich u postýlky mohla sedět a chvíli je držet třeba za ručičku nebo pohladit po tváři oba najednou. Pouštěla jsem jim takovou uklidňující hudbu z chůvičky. Ale pamatuju si, že to bylo peklo, pomohl mi dost šátek, abych vůbec byla schopná něco udělat a když jedno usnulo, aby nerušilo druhé, mám ještě jednu starší, které byl 1,5 roku když se narodili, je to holt dvojí práce se vším a nevím jak u tebe, ale mě spali na střídačku, takže jsem občas padala na ústa, ale postupně už nebyl problém když jedno pak zakřičelo, druhé to nevzbudilo a dalo se to pak „obsluhovat“ víc v pohodě než na začátku, chce to prostě vydržet. Když řvou oba najednou a už ztrácíš nervy, tak jedno do šátku víc do strany a druhé na druhou stranu bez a chovat. Každopádně se neboj říct o pomoc třeba s domácností a s ostatním kolem doma ať se z toho nezblázníš. Držím palce
Trpi na prdiky jenze podle me uz nervou, ze je trapi brisko, ale ze proste nemuzou usnout…jsou vzhuru kolikrat pres den i 5-8h coz mi na měsicni mimina prijde hodne…
Ja mam s tim bilym sumem, konkretne fenem na uspavac cz opravdu skvele zkusenosti. A taky jsem pod tu zavinovacku na bricho davala nahraty peckovy polstarek a prdely lepe.
@Michaela005 píše:
Ahojky, poradi mi nekdo kdo ma dvojcata jak nejlepe uspavat? Holkam je mesic a většinu dne jsme doma sami a uspavani je horor. Mam samozdrejme jen dve ruce, jednu houpu na rukach, druha rve, vymenim si je, jeci zase ta prvni, nakonec jeci obe. Uz mi z toho solidne hrabe. Zkousela jsem uspavat v kocarku ale tam usnou na pet minut a jsou vzhuru. Zkousela jsem si je vzit k sobe do postele, hladit ale kdyz se jim chce spat, vetsinou rvou a nezabira to. Rady typu - nech vyrvat v postylce - Nechci - nechci nechavat vyrvat v postylce. Diky za rady.
Ja je davala k sobě. Když citili, ue jsou u sebe byli hodní a jeste jsem je utahla do deky, to jim delalo dobře. Pozdeji, když jeden z nich u usínání vyváděl, tak jsem šla k němu a mazlila ho v postylce, ale říkala jsem, že je nezdvihnu z postýlky. Ze budu tak dlouho, jak dlouho bude potřeba, ale nezvednu. Bylo to mé druhé a třetí dítě, takže jsem je potřebovala od začátku naučit režimu.
A jestli můžu poradit, když se na krmení vzbudí jedno, vzbuď i druhé a koj nebo krm najednoi, usetris si strasnou spoustu času. Všechno ať dělají najednou. Oni se pak za čas sladi a budeš to mít jednoduší.
Hodně sil, bude lépe a lépe. Já mám už čtyřleté dvojky a je to super. To pouto mezi nima je úplně jiný, než mezi běžnýma sourozencema ![]()
Ohledně dětí nemůžu moc radit, vím prd. Ale jsou aplikace do telefonu, které mají spoustu uklidňujících zvuků - od bílého šumu přes déšť až k vrnící kočce. Možná by stálo za to si ji stáhnout a zkusit pustit, možná by je to uklidnilo alespoň na chvilku, aby zvládli zabrat.
Já mám appku „Uspávání Miminka.“ A jako místo malého u těch zvuků usínám spíš já
ale aspoň jsem neutratila spoustu peněz za nějaké „šumící“ médi, abych je pak mohla zahodit, protože na to dítě nereagovalo.
Ještě mě napadlo, nemají moc světla nebo nejsou hladoví? Já teda měla málo mlíka a musela jsem přikrmovat tak jestli to není stejný důvod a v zavinovačce mi teda usnout nechtěli vůbec, kopat nožičkama a rozhazovat ručičkama prostě potřebovali, ale každé dítě je jiné, tak těžko říct.
Takhle malé jsem v zavinovačkách chovala obě najednou - ale také to nejde dělat do nekonečna ![]()
@Bella13 no prave a ten duo rev to je neskutecny a taky je mi jich lito..
@X_Cassiopea svetlo nemaji, zatahuju na spani zaluzie, a hlad taky ne, jsou plne na UM, pijou dost po 3h…oni jsou v tech zavinovackach podle me spokojený, obcas se kroutej, ze maj prdiky, ale pak hned zase usnou…jen problem je ten, jak je uspat, krom houpani na rukach, kdyz vriskaj obe najednou a chtely by spat a nemuzou prave zabrat…uz premyslim o elektrickem houpatku…ale myslela jsem, jestli nejaka maminka dvojcat nema nejaky tip..
@Michaela005 tak já u nich seděla, držela je za ruce nebo hladila po tváři, něco jim broukala nebo povídala, nebo pustila hudbu z chůvičky. Když řvali, zjišťovala jsem proč a tak nějak jsem na to vždycky přišla, odstranila důvod a pak se to uklidnilo, než přišly zoubky, to bylo pak o dost horší.
Nás zachraňuje hacka - taková ta závěsná houpačka pro miminka. Pořídila jsem dvojčecí a pohoupu, oni usnou a je to. Když mají blbý den, můžu jedno kojit a druhé houpat nebo houpat obě naráz a přitom si číst. Uspávání v posteli bych dala v pohodě s jedním, ale s oběma to nešlo.