Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky zajímalo by mě jak si hrajete s 6 měsíční miminkem.Je zrovna v tom období kdy ještě neleze ale už stojí na čtyřech trošku se doplazí ale je to neohrabané a už by chtěl takže se furt vzteklý už jsem zoufalá pořád jenom řev ale né řev jako pláč ale vztek tak mě Zajímají nějaké rady a tipy na to jak mrňouska zabavit díky
Max. ppdavala jsem hracky, menila. Mela hrazdicku na kterou jsem ji menila hracky. Snazila jsem se at si hraje i sama nejaky cas. At neni zavisla jen na hrani se mnou.
Obskládat hračkami, různě s nima hýbat…dcera co se plazí o hračky nezavadí, všechno v bytě je zajímavější. Takže i dávám na hraní vše bezpečné co je po ruce. Ale nesedím u ní 100% času, i když ted rynčí jen co odejdu na WC.
Různé hračky okolo, často měnit. Náseho strašně bavila taková ta nafukovací podložka s vodou, placal do toho ručičkama a plavally uvnitř rybky. Hrazdičky, balónky, zvukové knížky. Obyčejné věci co nejdeš doma, my měli třeba provázek okolo ohrádky na tom obyčejné kolíčky na prádlo, které drželi zalaminovane obrázky zvířátek, rád to sundával no spíš skubal z kolíčků, nebo navlečené zvonečky. Fazole, které jsem uzavřela do petlahve, dělalo to zvuk, kutalelo se to, mohl to mačkat, shazovat když to byla pulitrovka… Takové ty hračky zadarmo když už jsem nevěděla jak ho zabavit.
Jestli je vzteklý, protože mu to nejde, tak bych max. času trénovala, aby se to naučil co nejdřív a měla jsi klid
já když malá začínala lézt, tak jsem jí na čtyřech „zamístila“ na konec pokoje, přeběhla k hračkám na druhý konec a lákala jí k sobě, tak to můžete zatím zkoušet jen na maličkou vzdálenost, třeba ho nějaká oblíbená hračka nebo naopak nová zajímavost vybičuje a kousek uleze a bude to chtít zkoušet znovu
taky jsem tehdy četla, že lezení pomáhá, když to dítě lehounce jakoby „nadnášíš“ v šátku, co mu provlíkneš pod bříškem - ale nesmí ho to tlačit, někde si kdyžtak vygugli obrázek…
a jinak jsme jely klasiku - podávání hraček (měla teda hromadu různých), prohlížení časopisů a knížek (od mala teda prohlížíme kromě tvrdých i klasické s papírovými stránkami), jo počítadlo se jí v tomhle věku moc líbilo (jen pod dohledem samozřejmě), taky měla tou dobou ráda hracího Čmeldu a Brumdu. Jo a hračky jsem jí dávala spíš po jedné nebo dvou a měnila, přišlo mi, že když jich okolo sebe má moc, tak je z toho spíš zmatená a neví, co dřív…tchýně jí takhle pokaždé obložila a šla z toho hlava kolem i mě
ale zase jsem jí občas nechala vykrámovat celou krabici, tím se zabavila taky a jak na to nebyla zvyklá, tak z toho byla u vytržení - krabici jsem položila na bok otvorem k ní a nechala jí, ať si v tom hrabe ![]()
btw když je mu půl roku, nejsou to zuby?
@emimi_zuzka Ahoj děkuji za rady určitě se na to podívám a nevím jestli to jsou zuby už to bylo několikrát co byl protivný Dokonce i teplotu měl a nikdy nic teď taky teplota zvýšená V noci nespí u doktorky jsme byli ale nemocný prý není tak nevím jestli to jsou zuby ale už to trvá nějaký týden možná více a zuby nikde tak nevím jak dlouho se prořezávají?
@Elisabeth118 hele jak komu, u nás to docela trvalo pokaždý. Koukej jestli nemá dásně nateklejší a červenější, než normálně, a jestli pod tou dásní jakoby neprosvítá nějaká tečka bílá (to už je to na spadnutí pak). Podle slintání někdo pozná taky, ale naše dítě slintalo jak ďas i předtím a potom, jen teda je fakt, že když se klubaly zuby, rvala si věci/ruce do tý pusy s výrazně větší vervou než obvykle
A rostou nejdřív spodní jedničky většinou, takže koukej hlavně tam, ale může to být samozřejmě i jinde…
Jo a u prvního zubu měla týden průjem takový žlutý, který skončil když se zubu vyklubala špička z dásně, díky tomu jsem pak poznávala i u dalších zubů, že rostou - jen ten průjem už byl třeba jen dvoudenní. Byly jsme tenkrát radši na výtěru zadečku (nic), doktor nařídil dietu a nakonec to za pár dní byl ten zub…
Ta teplota vyšší je taky často a blbý spaní taky (malá tou dobou špatně usíná a hrozně lehce se budí)…no jak to tak všechno píšu, tak mi přijde, že by to ty zuby u vás mohly být
Ale i kdyby to zub byl, může to být až za týden nebo dva, možná víc - podle mě to má každý dítě jinak a asi je to fakt nepříjemnost, takže třeba mu vadí i to, že se to tam začíná klubat někde hluboko teprve…
Každopádně na mojí malou v tu dobu úplně nejlíp zabíralo, když se nenudila - jak jsem jí hodně zabavila, neměla asi čas soustředit se na nepříjemnost v puse, ale jakmile bych jí chvíli nechala jen tak, hned byla protivná, takže jsem se jí tou dobou věnovala na max - utahat, uchechtat, vymyslet nějaký novinky (cokoli co do teď neměl - od nových hraček, knížek, nechat ho cupovat časopis, jak tu někdo psal naplnit flašku/krabičku něčím chrastícím, dát mu hrnec na zem ať do něj mydlí, cokoli ho zaujme se hodí - rozhlídni se doma a něco bezpečnýho mu vraž ![]()