Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
jak dlouho vám spí děti přes noc? (Myslím mladší školní děti) Dcera byla od malinka velký spáč, spávala ještě nedávno těch 10hodin.
Ted v devíti letech se to nějak přehouplo a večer jde spát až kolem desáté, příjde mi to dlouho
, když ráno vstává v 6:15 tak je celkem čilá. Není to málo 8hodin spánku v devíti letech…
Já spím těch 6-7hodin a i to je pro mě někdy málo ![]()
Je to taky hodně tím počasím, v létě je vidět ještě v devět večer a v zimě by tou dobou byla v posteli. Netrápí mě to, zdá se mi, že je přes den celkem v pohodě, soustředí se dobře, učí se dobře a je normálně zdravě akční dítě ![]()
Jen mě zajímá jak to je jinde ![]()
U nás 7 letý chodí tak v 9 a spí tak do půl 7.. mě to přijde akorát u vás.. znám děti chodí spát klidně po 10 a vstávávají ráno takto do školy a jsou mladší.. Dřív neusnou.. prostě jim to stačí
Jsem zvědavá na další reakce od maminek ![]()
Švagrové holčina v 7letech spí od 23:00-5:30,to je hrozný ![]()
Jenže holka je o to víc akční přes den, taky nechápu ![]()
To už potom nemají ani rodiče večer čas na sebe ![]()
![]()
![]()
Prvnacka v 19.30 v posteli, usina kolem osme, vstava v 7..Na schuzkach ucitelka rikala, jak je pulka tridy unavena, vali se po lavici, ziva.
@00000000 spí prumerne odpul devate nebo od deviti do 7,kdy ho budim, spal by dal ![]()
@00000000 píše:
Jsem zvědavá na další reakce od maminekŠvagrové holčina v 7letech spí od 23:00-5:30,to je hrozný
Jenže holka je o to víc akční přes den, taky nechápu
To už potom nemají ani rodiče večer čas na sebe![]()
![]()
unava se projevuje i hyper aktivitou a to jiz od miminka…
Dcera bude mít v létě 8 let, chodí spát v 21h, vstává v 6.40. Třikrát týdně má 2-2.5h trénink moderní gymnastiky a bývá unavená. O víkendu chodí spát později, cca v 22h a vstává kolem 7h.
Nas starsi chodi spat mezi 19.00 a 19.30, usina tak v 8 a rano vstava budto v 6 nebo ho budim v 6.45, podle toho, jak v noci spi ![]()
Dcera (mladsi) chodi spat taky tak, ale usina nejdriv v 22.00 (vetsinou ne driv, pokud neni nemocna) a vstava tak od 5.00 do 6.30, pozdeji vetsinou ne…
A v noci se budi tak 4× (za noc) ![]()
Já myslím, že každý má jinou potřebu spánku, takže pokud vidíš, že je dcerka v pohodě a není unavená, tak bych to neřešila, stejně ji nedonutíš, aby spala víc. ![]()
Naše 7,5 letá dcera většinou chodí spát ve 20:30, usíná tak kolem 21, ráno spí do 7. Někdy po náročném dni usne dřív, ale ráno pak o to dřív vstane. V pátek a sobotu má dovoleno být vzhůru o něco déle, tak o půlhodiny až hodinu, ale druhý den si většinou nepřispí ![]()
Prvňák leze do postele ve 20:00, usíná tak ve 20:30, vstává v 6:00
Moje prvňačka (čerstvých 7) spí už dlouho max 9 hodin a to ji do postele musím nutit. Každý má tu potřebu spánku jinou a to jak dítě tak dospělý, pokud jí to stačí, tak to neřeš.
Naše 6 letá usne kolem 21-21,30, vstává mezi 6-7hod. v 9 hodin začíná kolem očí a na nose fialovět - první známky únavy. Ve školce většinou nespí a už od 16,00 je velmi unavená a přetažená. Uplně se děsím toho jak to bude příští rok, kdy půjde do 1 třídy ![]()
@00000000 mám taky devítiletou, po osmé tedy chodí do postele, o tom nediskutuji, pak si čte, přečetla za letošní školní rok 20knížek
a nejpozději v devě musí ležet na spaní. Vstává v 6:30. A není unavená, dny má nabitý jak blázen, tenec, tenis, florbal, denně, někdy i dva tréninky za sebou, a unavená není
Už se těším na prázdniny, až nám skončí to povinné vstávání ![]()