Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, prosím o radu. Před 4 dny jsem dceři už na druhý pokus sebrala dudlík. Už nám budou brzo 3 roky, tak už bylo na čase, dle mého. Místo dudlíku jsme jeli do hračkářství vybrat jinou hračku na usínání. Bez problémů to dcerka přijala a hrdě si domů nesla velkého medvěda na usínání. Všem to i na potkání vyprávěla. No ale pak přišlo poobědní spaní… Katastrofa, desetkrát vylezla z postele, desetkrát jsem jí vrátila zpět, medvěda nesnáší, nechce ho, odmítá a zahazuje. První den neusnula vůbec a večer byla totálně vyřízená a protivná. Druhý den také nic. Třetí den jsem s ní šla do naší postele a usla asi po 45minutách, co řádila. Dnes nemůže spát opět. A mě z toho tečou nervy, protože mám doma 4měsíční miminko, jsem nevyspalá, unavená, potřebovala bych si taky odpočinout a chvíli se věnovat jen malé. Kdybych dudlík vrátila, tak spíme bez problémů okamžitě, jenže už jí je přece jen dost let. Jak jste to měli vy s usínáním? No a na noc nám usíná až po 22h. Takže já jsem za tyhle 4 dny totálně nevyspalá…
![]()
Vydrž! podle mě je dudlík v pohodě max do roku, pak už se mi to vůbec nelíbí když to mají děti v puse, je to hrozný zlozvyk a ničí si zoubky… takže rada je jen ať vydržíš a nepolevuješ ![]()
Chapu te vydrz to mala ma rok a pul a jeste ho taky ma ted jsem ukoncila kojeni tak ji ho necham max mesic a pujde nastesti hned jak usne ho vyplivne
Nechceš ho zkusit ustřihnout? Já u nás ustřihla jen špičku a ten náš závislák ho dal do pusy, udělal bléé a už ho do pusy nedal. Měl 30 měsíců.
Dcera se dobrovolne vzdala dudliku 2 mesice pred tretimi narozeninami. Mela ho fakt jen na usnuti, zahy ho vyplivla… Neresila jsem. Ze je dost velka - to je takove ceske specifikum, rekla bych… ziji ted v cizine a tady se to vazne moc neresi, ani pliny, ani dudliky.
Vyres si to u sebe - pokud si Ty opravdu neprejes, aby dcera dudlik mela, tak ji ho uz nedavej a musis pocitat s tim, ze to bude takove, jake to je. Nebo to muzes nechat na diteti.
My meli dlouhodoby problem s kakanim do plinek, nakonec jsem dceru asi 2 mesice intenzivne pripravovala na to, ze uderem oslavy 3. narozenin uz plinu neuvidi. Par dnu bylo taky kazde kakani hodinovy zazitek, mela jsem k tomu doma rocni batole, ale asi po tydnu se to zlomilo.
Drzim palce.
Tak u sebrání dudlíku musíš počítat s tím, že přijdeš o jeden denní spánek, proto je lepší ho sebrat v okamžiku, kdy dítě přechází ze 2 spánků na jeden (většinou kolem roku). Teď už musíš prostě vydržet, buď se to utřepe a opět začne spát, nebo holt už po obědě spát nebude.
Příspěvek upraven 25.04.16 v 14:28
A já bych jí ho klidně nechala(ten dudel), jelikož kolik času denně s dudlem v puse tráví??5min před usnutím?15min? a pochybuju, že si dudlá v noci, většinou po usnutí dudel dětem vypadává.
Ona si na něj už taky nevzpomene, vůbec o něm nemluví. Jen lumpačí, jak se jde do postele, tak křičí, že spát nechce, mele sebou v té posteli a řve že spát nemůže. Ale o dudlíku ani zmínka. Já jen vím, že kdybych jí ho dala, tak usne a spí 3 hodiny! Jsem fakt nalomená jí ho vrátit. Musím si to opravdu v sobě vyřešit. Má ho jen na to usínání, na nic jiného. ![]()
@Jajanik Dcera usínala s dudlíkem do celých čtyř let. Usnula, dudlík jí z pusy vypadl nebo jsem jí ho vyndala sama. Přes den ho samozřejmě neměla vůbec, vzdala se ho nakonec sama. Byla spokojená a já jsem neviděla důvod ji trápit.
@Jajanik to si piš ze si vzpomene. U nas to bylo podobny a dudlik jsem vrátila. Ono se to totit zhoršovalo. Nemam zapotřebí trápit zbytecne sebe ani dite.
Tri roky? To uz bych nedala ani omylem. Uz je velká. Pokud ji ho vratis bude dalsi odnaucovani jeste vetsi peklo
@Jajanik Podle mě si musí jen zvyknout, syn po odebrání dudlíku taky pár dní po obědě neusnul, ale pak si zvyknul a spal zase jako dřív. V horším případě už nebude přes den spát, což si taky časem zvykne a nebude protivná, půjde večer třeba i dříve. Já bych teda nevracela. Dceři jsem ho před pár dny taky sebrala (taky tříletá) ta sice už přes den nespala, ale o hodně se zlepšílo spaní v noci. Podle mě už je to v tomhle věku trochu patologický a nadělá to později víc škody než užitku.
My jsme sebrali dudlik synovi ve dvou a pul letech, taky nemohl usnout, po obede jsme si od te doby s nim museli jit lehnout, usnul sice do 5 minut, ale musel tam s nim nekdo byt, aby zabral. Trvalo to nekolik mesicu, nez si bez nej uplne zvyknul, dokonce jsem ho casto pristihla jak ma v puse knoflik od povleceni peŕiny a cumla si ho misto dudliku. Drzim pesti, at si zvykne rychleji! Ja mela nescetnekrat nutkani ho zase vratit a to jsem nemela doma miminko a nebyla unavena, to bych asi dudlik vratila a neresila…pochybuju, ze az bude velka, tak bude resit, zda mela dudlik o pul roku dele nez jine deti…
Zajímavá je paralelní diskuze u cucání palce devítileté slečny místo dudlíku. Proti tomu je usínání s dudlíkem maličkost.
Ve dvou letech prvni neuspesny pokus o sebrani - po obede nemohla usnout a nocni desy, dudlik jsme vratili. A pak vedoma si tohoto rizika jsem dudlik sebrala ve trech a ctvrt presne v case, kdyz si dcera odbourala denni spanek, vecer byla utahana jak kote a sebrani se podarilo (usinala fakt kolem 19h totalni unavou, po dudliku pobrekavala jen par minut). Takze pokud se tento pokus nepodari radim pockat, az prejde jen na nocni spanek ![]()