Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, jsem tu novacek tak me prosim nekamenujte.
Malej mi uz od narozeni moc nespi, ke konci tretiho mesice jsme zacli prikrmovat a to mi asi tyden zacal krasne spat od deviti vecer do peti do rana. Ale pak jakmile si na prikrmy zvykl tak zacal spat v noci max 2 a pul hodky v kuse a pres den max hodinku. Ted bude mit pet mesicu a presli jsme uplne na UM protoze nechtel pit MM a zaclo terno, nejenom ze mi vsichni rikali ze s UM se konecne vyspim ale stalo se uplne naopak. Krmim nutrilonem a spal mi max hodinku nekdy i min v noci v kuse, pak mel sileny hlad. Tak jsem mu koupila ten sytejsi nutrilon good sleep a zacal spat max dve a pul hodinky v kuse. Budi se s placem coz mi predtim vubec nedelal a vyzunkne asi tak 120 ml nez zase usne. Vubec nevim cim to je, ja uz mam v noci halucinace z nevyspani. Pres den spi max hodinku a pul a vecer ho ulozim v devet- deset, pak kazdy dve hodky vstavam a v sest se vetsinou vzbudi uplne a vyzaduje pozornost. Nejen ze jsem se uz pet mesicu nevyspala ale uz nemam na nej ani pres den fyzickou energii. Pokud ma nekdo typ treba na nejake extra syte mleko ktere pomohlo nebo jakoukoli jinou metodu budu rada za rady. Vim ze je to kluk a ti jsou vetsinou hladovejsi ale musi snad byt neco co ho zasyti. Jo a ryzovou kasi mi neji a vzteka se u toho. ![]()
Já ti nevím, ale je to malý mimino. Jaktože všichni očekávají, že jim budou takhle malé děti spát?
Podle mě je to normální, avšak tedy nevím, jak s UM. Navíc to, že ti dítě bude po UM spát je nesmysl, ne u každého dítěte to platí
Chci jen říct, že mám téměř 1,5 leté dítě a budí se v noci dodnes. Ještě nikdy celou noc nespala, takže jsem se od jejího narození nevyspala ještě ani já. Třeba ti poradí někdo, kdo má zkušenost. Nenapadlo tě začít s příkrmy?
Příspěvek upraven 24.03.16 v 13:12
Já bych se spíš zeptala jak ti jí přes den a jak přibírá. Protože bych neřekla, že se ti budí hlady. Prostě se budí a není zvyklý třeba usnout sám, neumí to, chce flašku, kterou podudlá (u toho samozřejmě vypije) a spí dál. Není to novorozenec, který může takhle v noci stále trpět hlady. Dudlíka má? Co by dělal, kdybys mu v noci na každé vzbuzení flašku jednoduše nedala, lehla si jen k němu, hladila ho, tiše mu zpívala, popř. pochovala, dala dudlík apod?
@Alajats mléko Ti ale nepomůže, to je prostě normální, že se děti v tomto věku budí takhle často
a rozhodně to nemusí být hlady ![]()
Příspěvek upraven 24.03.16 v 13:13
A víš jistě, že se budí hlady? Přece nemůže mít hlad hoďku po vyžunknutí mlíka, nebo jo?
Nevím, ale mě se malej cca v tomhle věku budil taky dost často, pak už co 15 minut, vždy pomohlo nakojení, ale hlady to nebylo.Na radu dr.,že to je nejspíš separační úzkost, že ho nemám nechat spát se mnou v posteli, pomohla pak „vyřvávací metoda“.
@martina.se píše:
@Alajats mléko Ti ale nepomůže, to je prostě normální, že se děti v tomto věku budí takhle častoa rozhodně to nemusí být hlady
Příspěvek upraven 24.03.16 v 13:13
Přesně tak. @zuzkasim 5měsíčnímu dítěti v noci nedat? Mně to přijde u tak malýho dítěte extrém. To je přeci normální, že se v noci budí na mléko (zvlášť třeba ty kojené).
@misalin píše:
A víš jistě, že se budí hlady? Přece nemůže mít hlad hoďku po vyžunknutí mlíka, nebo jo?Nevím, ale mě se malej cca v tomhle věku budil taky dost často, pak už co 15 minut, vždy pomohlo nakojení, ale hlady to nebylo.Na radu dr.,že to je nejspíš separační úzkost, že ho nemám nechat spát se mnou v posteli, pomohla pak „vyřvávací metoda“.
Tobě doktorka na separační úzkost poradila dát dítě od sebe pryč?
Co je to za doktorku? Naopak by měla být máma u dítěte, ne?
U nás zasytil Sunar Complex, přešli jsme na něj taky z Nutrilonu. Nechci tě strašit, ale 5 měsíců nevyspání ještě nic není, nám malej vydrží bez mlíka až teď, kdy mu bude 19.měsíců, ale vstáváme v 6.hodin a kolikrát se i přesto v noci na mlíko vzbudí..okolo roku vstával ještě občas i 2× za noc..zkusila bych tedy jiné mlíko a večer chodit dříve spát, dělat všechno s malým a chodit si lehnout odpoledne..
@Ivulee14 já taky zakladatelku nechci strašit, ale napíšu to
Mně se malá budí v lepším případě 5× za noc a v horším 12×
Je to na palici, snažím se ji to „odnaučit“, ale musím říct, že se mi to moc nedaří, i když každý tvrdil, že bude stačít 5 dní a bude spát ![]()
@Alajats upřímně si myslím, že je to normální. Syn v noci přestal sám vyžadovat mléko v devíti měsících, jinak se taky budil. Příprav si horkou vodu na noc do termosky, pak už jen přidej potřebné množství studené, mléko a hotovo, otázka 15vteřin. Během dne spi občas s ním a bude to lepší. Fakt je malej a tohle není nijak zvláštní. Můj syn měl budíčka už v pět…
@Alajats Po hodině bych ho rozhodně UM neládovala. Pokud má dost jídla přes den, tak bych se snažila ho naučit spát bez toho mlíka. Zvážila bych zavedení příkrmů přs den.
Očekávat od několikaměsíčníh mimina nepřetržitý osmihodinový spánek mi přijde dostnainí. Ony okolo půl roku se dtičky začínají víc budit, protože prochází velkým psychomotorickým vývojem, rostou zuby apod.
Já teda měla děti v tomhle věku kojené, ale v noci se ve skutečnosti „nekojili“, jen potebovali tu svou jistotu v podobě dumlání, i když nášup s rády daly, když už byly u zdroje, že. Po pár tádněch/měsících to odeznělo.
Jinak bych mu určitě mlíko v noci neodpírala. V 5.měsících sice není novorozenec, ale je to pořád malý mimino, které to mlíko prostě ještě pořád potřebuje..Na takové pokusy je podle mě čas nejdříve po 1.roce..
@Pomka píše:
Přesně tak. @zuzkasim 5měsíčnímu dítěti v noci nedat? Mně to přijde u tak malýho dítěte extrém. To je přeci normální, že se v noci budí na mléko (zvlášť třeba ty kojené).
kojené jsou kapitola sama o sobě, k mladšímu jsem kolem půl roku vstávala co hodinu, přes den spal 3× 15 minut
![]()
@Pomka píše:
@Ivulee14 já taky zakladatelku nechci strašit, ale napíšu toMně se malá budí v lepším případě 5× za noc a v horším 12×
Je to na palici, snažím se ji to „odnaučit“, ale musím říct, že se mi to moc nedaří, i když každý tvrdil, že bude stačít 5 dní a bude spát
@Pomka Jo, já bych po hodině znovu mléko fakt nedala, snažila bych se právě o ty uspávací medoty. Nepsala jsem nedat v noci mléko vůbec, ale ne na každé vzbuzení.
Uvidíme, co zakladatelka napíše, jak jí jí přes den a jak přibírá, jestli má nějaké omezování smysl nebo ne.
Jak jinak píšete o kojených dětech, tak nevím, kojila jsem 3 děti, první se mi v noci přestalo budit ve 3 měsích, druhé v 6 a třetí nejdříve ve 4, ale po očkování se budit znovu začalo a přestalo pak zase v 6 měsícíh. Každé dítě je jiné, ale paušalizovat názor, že kojené děti se budí furt, je blbost.