Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím vás. Mám takový problém. Asi problém
mám rok a půl starou holku, která cca od 8 měsíců spí s námi v posteli, což by mi nějak nevadilo. Vadí mi to uspávání, teď poslední dobou to vypadá tak, že ji i někdy klidně hodinu „uspáváme“ a když chceme už jako odejít, tak se zase zvedne a začne brečet. Já osobně odcházím, ona sleze z postele a brečí po chvíli si na ni vyleze a usne. Manžel to ale nedělá, běží za ní hned po prvním breknuti. Nevysvětlim mu, že prostě chci aby usínala sama. Tak jako dřív. Jak znovu naučit usínat dítko samotné? (Společné spaní zatím rušit nechci). Děkuju.
Děláme to podobně. V naší přítomnosti by nespala a s námi už vůbec
Já to s prvním řešila, odchazela, nosila ho pryč, bojovala s ním silou vůle. No nic. Nezabralo to. S druhým jsem se na to vyprdla a proste si vedle nej v klidu četla, než usnul. A bylo. Já si početla, on spokojený, ze mne cítil a časem uz mne nepotřeboval.
Nelamala bych to přes koleno a proste ten čas usinani brala jako relax pro tebe
A proč má usínat samotná? Uspáváme obě holky do usnutí a jsme s nimi jak dlouho potřebují, starší má přes 4roky…v roce a půl usínala po kojení a po přečtení pohádky jsem ji držela za ruku a ležela vedle ní…nyní uspíme a když usnou dobře, tak se sejdeme na sex ![]()
Dcera ma dva a pul a jsme s ni dokud neusne. Pokud jde clovek uspavat v moment, kdy je fakt unavena, tak je to otazka deseti minut.
@Nicole 1234 to ona usne hned, ale jak se odchází tak se probudí a začne plakat…
@Belda01 S obema detma jsem, dokud neusnou. Nedovedu si predstavit, ze by v pohode usinaly samy. Spis si myslim, ze bys mela zmenit cas uspavani. Pokud s ni lezis hodinu a neusne, asi jeste neni unavena. Treba dcera ted taky usina pozdeji, denni spanek ji nakopne a jede
Ale bez nej by to jeste nedala…
@Belda01 píše:
@Nicole 1234 to ona usne hned, ale jak se odchází tak se probudí a začne plakat…
Jup to u nás bylo také. Proto jsem odchazela az tak půl hodiny poté, co to zalomil. To uz většinou spal tvrdě a prošlo mi to
Jak píšou holky, tak lež déle a dej tomu čas. Aspoň budeš mít jistotu, že pořádně spí a jestli dělá hodinu blbosti, tak ať jde spát později ![]()
@Dahlia0409 neeee to ona usne hned, jen se člověk po hodině zvedne a je rev a jede se na novo ![]()
@Belda01 odchazim: odkladam až po vytuhnuti tj cca 5-10 min po usnuti.
@Belda01 jenže po hodině už nemá tak tuhý spánek. Jakmile úsměv dej tomu třeba 10 minut a odchazej
@Belda01 píše:
@Dahlia0409 neeee to ona usne hned, jen se člověk po hodině zvedne a je rev a jede se na novo
Musis vychytat dobu, kdy spi tvrde, byva to cca po 10 minutach.
Nebo chod spat s ni, at se nauci, ze pri „kontrolnim vzbuzeni“ tam porad jsi.
Uklidni se, prestane se budit a teprv pak muzes zase zacit odchazet.
@Zmatka píše:
@Belda01 S obema detma jsem, dokud neusnou. Nedovedu si predstavit, ze by v pohode usinaly samy. Spis si myslim, ze bys mela zmenit cas uspavani. Pokud s ni lezis hodinu a neusne, asi jeste neni unavena.Treba dcera ted taky usina pozdeji, denni spanek ji nakopne a jedeAle bez nej by to jeste nedala…
Nebo je naopak pretazena a proto nemuze usnout. Nekdy je to tezke vychytat to tak, aby dite bylo unavene tak akorat na usnuti ![]()