Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky. Jak na spánkový režim? Kdy je dobré něco takového začít a jak toho docílit? Mám 2měsíční holčičku. Večerní koupání máme už zmáknuté a něco málo po 20hod chodí spinkat. Večer se probudí jednou na krmení, pak ráno na 6. A pak dál nevím. Na jak dlouho ji mám ještě dávat spát a kdy pak dál. Problém je v tom, že se ji přes den občas ani nechce nebo ji to ani nejde, tak k večeru už pláče a nemůže zabrat :-/ většinou spinká jen v kočárku na procházce, ale to taky za chvíli nebude možné, když přijdou mrazy. A jak řešit nějaký režim, když zrovna nemám den, že sme doma, ale jedeme třeba do města na nákup nebo k doktorovi? Jsem závislá na busu, takže se musím řídit podle něho a ne ní :-/ prostě, jak ji donutím spát přes den? Díky moc za nějaké rady ![]()
@Verukuc Spaní se jí ještě x krát změní. Já se řídím dítětem. Ustálilo se to, že potřebuje spát přes den 3× - jednou dopoledne, jednou plus mínus po obědě a pak pozdní odpoledne. A spí v podstatě jen v kočáře. Takže i 3× denně kočáruju. Den plánuju tak, že má vždy +/- dvouhodinovou periodu bdění a pak jdeme ven (občas se teda zadaří a usne u prsa).
Když nejsem doma, tak se to holt nezblázní a je vzhůru o trochu dýl (nebo si naopak dýl schrupne). Nesnažím se mít dítě podle hodinek.
U nas se to zaclo nejak formovat kolem 5.mes.
Příspěvek upraven 09.02.14 v 10:31
@Verukuc Ještě času dost, já mám teda spáče. Vydrží mi maximálně půl hodinu vzhůru
Jinak spí po 2 až 5 hodinách přes den. V noci jak kdy, někdy se budí po třech někdy až po 9 hodinách. Jestli ti nechce moc spát během dne tak jí dej jen tak doma do kočárku, třeba tam usne. Já teď když nemůžu jít ven tak ho normálně obleču, otevřu okno a dám do kočáru a je to.
@Svistice a to se to u vás ustálilo jen tak samo od sebe? Ja sem si totiž myslela, že bych k tomu měla nějak přispět i sama. Jako když ji učím, že se chodí pravidelně spát. Snažím se i pravidelně vstávat. Není v 8 moc pozdě vstávat? ![]()
@wladka73 mít takového spače, tak zase plaším, že moc spí a jestli ho nekousla moucha tse tse
to ja nemůžu s tím kočárkem takhle dělat. Máme ho ve společné chodbě
Tohle přes zimu dělá hodně mamin, ale ja bohužel budu muset vymyslet něco jiného. Snad nebude moc tuhá zima ![]()
@Verukuc Já už jsem měla dceru takovou, tu jsem budila po 9 hodinách na jídlo ve dne v noci
Pak jsem měla syna a ten nespal skoro vůbec. Od roka jen v noci a to pouze 7 hodin. Teď mám zase medvídka co by spal furt.
Tak jí obleč, dej do fusaku a do postýlky. ![]()
@wladka73 tak to máš děti asi pohodáře do dnes ne?
já bych řekla, že jí ani tak neukecám, to bych musela drncat s postelí ![]()
Ahoj maminky,
muj skoro pulrocni chlapecek taky spava 3× za den… dopoledne po kojeni, cca po 10.hodine, pak jde spat kolem druhe hodiny a kolem seste vecer si da jeste „dvacet“
no a o cca mezi 19-19.30 se jde koupat, pomazlit v posteli s rodici, nakojit a v osm do postylky ![]()
Moje mama mi stale rika, ze bych ho mela pomalu ucit, aby se naobedval a pak az sel spat, ale obedva vetsinou o pul jedne, ale kdyz mi spinka dopoledne, tak pochybuji, ze po obede si pujde hned lehnout.. to spis az casem, az bude trosku starsi a nebude dopoledni spanek potrebovat, ne?
@Nelly.M Máme to skoro stejně.
Když mi skoro do 12 spí, tak ho po „obědovém“ kojení taky nedostanu spát. Na spaní dozrává zase až tak mezi 14 a 15 h.
Nevím, co dělat, už padám na hubu. Sedím s oběma v obýváku, jsou 3 ráno a ani jedna nespí. Starší 25 měsíců, druhý den protestuje s denním spaním a noční je o to horší. Mladší 5 měsíců, se plácá mezi dvěma a třema spaníma denně a včera jsem ji asi trošku přetáhla a teď nespí a vzbudila mi tu starší…
Já věřím, že je to jen nějaké období, ale uý začínám dodělávat. Ani nevím, proč to píšu, rada asi nebude… jen přežít…
@avm3 nerostou te menší zuby? Třeba to bolí nebo je neklidná. A asi vydržet no. Ja tohle zatím neznám a poznat nechci, ale přeci to nemůžou vydrzet dlouho takhle nespát.
@avm3 je to obcas ocistec
nase mala si take neustale meni rezim. jeste pred tydnem spavala krasne do 8 a ted vstavacka v 6 a nosit, nosit a nosit. jist moc nechce. me take prave napadlo estli ji nezacinaji zoubky ![]()
vydrzzzz
co jineho vlastne zbyva, ze?
Časem se to upraví, vydrž
starší bych zrušila denní spaní (stejně nechce). Můj mladší syn přestal spát přes den po 2. narozeninách- musel. Jinak usínal okolo půlnoci a vstával v 5. Pak aspoň začal usínat okolo 8-9., vstávání zůstalo půl roku takhle brzo, teď naštěstí v 6 a to stejně musí kvůli školce. Malé můžou lézt zuby nebo má třeba hlad.