Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky dík, rušit starší spaní asi ještě nebudu… ona jinak spala i 3 hodiny a pak večer sice hůř usinala, nechtělo se jí, ale pak spala 11 hodin. Mladší asi bude se mnou v posteli, tak spí pěkně… Vynahradili mi to, usnuli jsme kolem půl 5, sice obě spali u mě (manžel odešel do obýváku),ale spali jsme až do 9… ![]()
Ahoj holky, mám 3,5 měsíční holčičku. Noční režim máme od začátku zmáknutý a jde nám to výborně. Koupeme mezi 19-20 a pak se napapá a jde spinkat, probudí se 2× za noc a hned usne. Spíš mi jde o denní režim. Pozoruju ji abych ji uložila včas do postýlky, ale když se mi zdá ospalá, tak v postýlce řve. Přesně ví, co jí čeká, protože jinak v postýlce vůbec není. Ani půl hodiny se mi nedaří ji uspat.. Tak ji vezmu zpět na deku a je celkem v klidu. Ještě minulý týden vydržela být vzhůru max 2 hodiny, včera odpoledne to měla takto: vstala v 7,30 do 10,00 vydržela být vzhůru, pak vstava ve 12,30 a do 14,00 vzhůru, do kočárku a ven. To vstala v 15,30 a od té doby nechtěla spát až do večerního koupání. Přijde mi to nějak moc dlouho. Ani nevím jak ji mám už zabavit. Prostě si říkám, že je určitě ospalá, ale když ji ukládám po hodině a půl do postýlky, tak nechce, zkoušímto po další půl hodině a taky nechce
Není to moc být takhle dlouho vzhůru?? Všude čtu, že se má dítě naučit spánkový denní režim. Ale jak? Když ji uložím do postýlky tak řve a když si ji nevšímám a jen podávám dudlík, tak začne až hystericky a to vyměknu a nenechám ji
Jak to děláte vy přes den?
@Missa2 já když jsem měla jen jednu, tak jsem uspávala u prsa, hladila… všechno možný. Na druhou není tolik času a navíc ji stejně ruší starší, tak ji občas nechám trochu poplakat… ona zase usne předpisově přes den a večer je to děs.
Já spaní 3 hodiny v kuse neznám vůbec asi jen když byla úplný miminko.Pak jsem měla kočár na balkoně tak to bylo v pohodě a kolem 6.měsíce 4krát denně po půl hoďce a máme to do teď…malé je 11 měsíců a spaní po obědě kolem jedné jen půl hodiny…nechávám jí usnout samotnou to je v pohodě…večer jde spát cca ve 20 taky si sama usne a vstává jak, kdy někdy v 7,někdy v šest dá si UM a spí do osmi ale v noci vstávám asi sny takže se posadí někdy si najde sama dudel a usne někdy musim vstát…už to neřešim naštětí jsem jí naučila, že si sama vydrží hrát v postýlce i dvě hodiny, že něco udělám…ale taky byli noce, kdy jsem vstávala po půl hodině a hladem to nebylo takže jsem ráda, že se trošku víc vyspím.
Tak jsem přišla na to, že malá když se přetáhne, tak je asi hyperaktivní. Proto jsem si myslela, že spát nechce a dávala ji zpět na hrací deku, kde stejně za nějakoud obu opět brečela. Četla jsem, že mimčo vydrží být v tomto věku cca 1-1,5h vzhůru. Dřív nám to přesně takhle šlo. Nejdřív jsem si myslela, že je to růstový spurt, ale že by jedla nějak víc mi nepřišlo… Pak mi začlo dělat problém podchytnout, že je ospalá.. Takhle „blbne“ asi přes týden. Fakt to nechápu, že se to může takhle jednoduše změnit…
Jak to máte ostatní přes den? Kolik h vám spí dopoledne a pak odpoledne? Teď spinká od 9, ale 45 minut jsme ji uspávala.
Hrozně brečela, zavinula jsem ji, po půl hodině pochovala, zavinula a hladila a držela za ručičku, pustila bílý šum a nic. tak jsem ji v zavinovačce v náručí houpala. protože jen tak není hysterická :-/ Tak nevím.. Dřív to bylo v pohodě - žádné tyhle uspávací „rytuály“. Jak rychle si mimčo na nějaký rytuál může zvyknout?
@Missa2 Malému budou čtyři měsíce a přes den teď je vzhůru tak 2 až 3 hodiny (dohromady) Do postýlky dávám jen na spaní, nehraje si tam. Dám mu dudlíka, pusinku, pohladim a jdu pryč. Někdy se vrátím tak dvakrát když pláče ale většinou usne hned. Ale není to tím že bych byla nějaká supermatka, každé dítko je jiné. Ten náš je holt spací.
@Missa2 já mám taky 3,5 měsíční holčičku. A mám něco podobného. Ráno vstane tak v 8 a v půl 10 už jde spinkat asi tak na hodinu. Pak je vzhůru a po obědě jdeme na procházku tak na 2hodiny, kdy stejně v kuse nespí, protože jí budí štěkající psy :-/ a jak se vrátíme a nakrmím jí tak od 16hod už taky do 19hod do koupání nespí. Je to děsný, protože od 17hod už nemůžu dělat nic jiného než jí chovat, utěšovat a zabavovat, aby brečela co nejmíň. Vím, že je přetažena a spala by, ale prostě už jí to nejde. Jinak když jde spát večer nebo to ráno, tak si trošku pofňuká, já jí v tom nechávám a ona přestane a spí, ale to odpolední to už nejde. Docela bych taky uvítala radu, co s ní, je mi jí moc líto. Takovej prcek a nespinka. Takže já ti neporadim, ale aspoň víš, že v tom nejsi sama ![]()
@Verukuc To jsem ráda, že v tom nejsem sama
Tím nechci říct, že ti to přeju, ba naopak!
Zrovna včera to bylo nejhorší - jeli jsme k rodičům, že to budou její první vánoce a že to bude hezké, že na půl hodinky bude s námi u stromečku. Prostě nechtěla přes den usnout a ne a ne, tak v šest vykoupat a spinkat. Prostě koupání nám pomáhá, ale nemůžu ji koupat před každým spaním
Taky mě štěkající psy štvou - a o pár domů dál mají velkýho hafana, tak se vždycky fakt modlím.
Doma nedokážu tu vyřvávací metodu. Zrovna dneska jsme ji chtěli zkusit, ale tak brečela až úplně pískala, že nakonec z toho rozbrečela mě a musela jsem si jí vzít k sobě… Snad se nám to brzo zlepší a nebudeme s nimi trápit přes den, viď ![]()
Holky, zajímalo by mě, jestli mají vaše mimča v postýlce (kde spí v noci) nějakou hračku? A přes den je dáváte do postýlky, ve které spinkají v noci?
@Missa2 já myslím, že je to přechodné, že to prostě časem přejde. Třeba dneska mi usnula na chvíli i po obědě. Když to srovnám s tím jak má hlad v noci, tak je to taky pokaždé jiné. Někdy se budí týden v pravidelnou dobu a jindy je každá noc jiná, takže věřím, že se to holky naučí
jo a k tvoji otázce. Do svoji postýlky chodí spát jen v noci, aby věděla, že je to takové místo, kde už je klid a spí se dlouho. Jinak spinka u nás v ložnici. A hračku? Tak to jsem zkoušela, že by měla jednoho plyšáka a chápala by, že když je s ní, tak se spinka, ale je jí to fuk ![]()
@Verukuc píše:
@Missa2 já mám taky 3,5 měsíční holčičku. A mám něco podobného. Ráno vstane tak v 8 a v půl 10 už jde spinkat asi tak na hodinu. Pak je vzhůru a po obědě jdeme na procházku tak na 2hodiny, kdy stejně v kuse nespí, protože jí budí štěkající psy :-/ a jak se vrátíme a nakrmím jí tak od 16hod už taky do 19hod do koupání nespí. Je to děsný, protože od 17hod už nemůžu dělat nic jiného než jí chovat, utěšovat a zabavovat, aby brečela co nejmíň. Vím, že je přetažena a spala by, ale prostě už jí to nejde.
Tak to máme naprosto stejné. Teď jsme najely konečně na režim, který nám funguje a máme ty časy přesně jak píšeš ty. Je vzhůru od půl 4 a pak ji v 5 dávám ještě do postýlky do 6. Musela jsem ji to naučit. Nejdřív jsme furt chodily ven s kočárkem v daný čas. Postupně se to naučila a teď už ji položím, občas chvilku protestuje, ale fakt už jen chvilku (ťuk ťuk) a spinká. Ale příští týden jdeme na očkování, takže zase začneme všechno nanovo ![]()
@Missa2 píše:
Tak to máme naprosto stejné. Teď jsme najely konečně na režim, který nám funguje a máme ty časy přesně jak píšeš ty. Je vzhůru od půl 4 a pak ji v 5 dávám ještě do postýlky do 6. Musela jsem ji to naučit. Nejdřív jsme furt chodily ven s kočárkem v daný čas. Postupně se to naučila a teď už ji položím, občas chvilku protestuje, ale fakt už jen chvilku (ťuk ťuk) a spinká. Ale příští týden jdeme na očkování, takže zase začneme všechno nanovo
zkuste dat mimco pred „hlavnim“ spanim jeste na chvilku zdrimnout. Muj Maty ma 7 mesicu a uz tak od 3.mesice to tak delame, vetsinou to vyjde okolo pul seste, dam ho do postylky a staci mu 20 minutek a do hlavniho spani mame klid ![]()
@Nelly.M jenže my máme ten problém, že už nám večer nemůžou usnout. Mne si očíčka jako blázen, už je protivna, když jí dám spát, tak začne řvát a ikdyž se snažím k ní nejít, tak prostě ona se prostě 20minut vzteky dusí, celá červená a spánek nikde. Tahle metoda nepomáhá. Usne mi jen na chvíli u kojení, ale jak se pustí, tak se probudí :-/
@Nelly.M My už nemáme problém s režimem - jak jsem psala, malá jde v 5 spinkat do 6 a pak jdeme koupat v půl 8 a v 8 spinká a zatím pohoda
Přes den naspí dohromady 4,5 hodiny a pak v noci 11 hodin spinká.
@Verukuc A nechceš jí taky nejdříve naučit, že se spinká v tu a tu dobu v kočárku? I v kočárku brečí?
@Missa2 ale vždyť ona spinka v určitou dobu pravidelně
ráno vstáváme v 8,někdy dřív, když už je vzhůru. Pak kolem 9 nebo půl 10 jde na hodinku znova. A v 1 nebo v půl druhý jdeme ven. Tam usne a spí dokavaď jí nevzbudí nějaký pes. Pak zas usne, sme venku teď v zimě denně asi 2 hodiny. Vrátíme se na tu 4 a krmím, to usíná, ale od té doby do koupání do 7 nespí. A v 8 jde do postýlky a ikdyž je vzhůru po tom co si krkne, tak jí tam položíme a ona už sama bez problémů sama usne. A spí do 5 do rána. Takže jediný problém je čas od 4 odpoledne do 7 do večera ![]()