Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Doufam, ze muj dotaz nebude zmateny. Byla jdem u sve obvodacky na predoperacnim kvuli KP plodu a planovanemu cisari…Moje doktorka byva dosti zmatena a roztekana
…No kazdopadne mi rikala ze mi vysli spatne jaterni testy, ale ze je to urcite tim jak mi na ne miminko tlaci a ze to nic neni. Do zpravy pak napsala ze mam jatra mirne prosakle. No a ted co tak ctu na emiminu tak nevim jestli plasim nebo mam verit doktorce. V Norme je S_Alp 0,67-1,74 me vysel 3,65.Nikde jsem nenasla hodnoty do ktere je to v tehu tolerovatelne. Jsem v 37 tt…mel to taky tak nekdo a je to opravdu od tlaceni mimi?
@Julie1111 a máš nějaké potíže? Pokud jediné zvýšené je ALP a nemáš potíže, tak bych byla v klidu. Pokud jsou vyšší i ostatní a bilirubin a měla bys nějaké potíže, tak bych to úplně bez povšimnutí nenechávala a nechala udělat alespoň UZ břicha. V těhotenství je větší riziko žlučníkových kamenů, které mohou ucpat i žlučovod. A pak existuje těhotenská cholestáza a hepatitida a vzácný HELLP syndrom (u toho ale bývají nízké krevní destičky, o těch se nezmiňuješ) Svědí tě kůže?? Máš bolesti břicha?
@Lucka1111 pak mam jeste vyssi leukocyty a stred.objem.trom. a nizsi hematokrit a trombocyty…ale to je vsechno jen o kousicek nez norma jenze vim prd co je z toho co…na to mi rekla ale ze to taky vsechno souvisi s tehu a ze to nic neni…jinak problemy nemam…krom hypertenze Na to beru dopegyt plus jeste zelezo a tehu vitaminy tak jestli to s tim muze nejak souviset…
@Julie1111 Měla jsem vyvolaný porod ve 38. týdnu právě kvůli špatným jaterním testům. Přesné hodnoty si už přesně nepamatuju, takže moc neporadím. Žádné jiné potíže jsem neměla a přišlo se na to prakticky náhodou. Jediné nač si zpětně vzpomínám bylo, že mě svědilo celé tělo. Bylo mi vysvětleno, že jak dítě roste, utlačuje vnitřní orgány a játra reagují tím, že uvolňují žluč.
@mončičák 1 to svědění je právě příznak té těhotenské cholestázy.
@Julie1111 vyšší leukocyty a nižší hematokrit jsou v těhotenství naprosto normální, to má většina těhotných. Ty trombocyty pokud nejsou snížené tak je to taky v pohodě. Jenom vyšší ALP samo o sobě nemusí nic znamenat. GMT (GGT) a bilirubin máš v normě? Pokud ano, tak se tím neznepokojuj.
@Lucka1111 jj zbytek v norme…Dekuju za uklidneni pockam tedy normalne do poradny