Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat jestli se Vám někomu také dělalo špatně při ultrazvuku. Čekám jednovaječné dvojčata a zhruba od 22tt, když mi dělají dlouho ultrazvuk, tak se mi začne jakoby svírat hrudník nevim jak to popsat. Mate někdo s tímto zkušenost? ![]()
@Kristyna-tyna96 píše: Více
Ja to taky mela.
Ja ten ultrazvuk taky citim, takove neprijemne chveni. Kdyz jsem doktorce rekla, ze se mi dela nejak slabo behem vysetreni (stalo se mi to opakovane), tak to zlehcovala a byla jsem za hysterku. Takze tak.
@Kristyna-tyna96 píše: Více
Ahoj,
tohle jsem nezažila. Můj gynekolog měl kromě klasické kozy i vyšetřovací lehátko, kde dělal UZ těhulím, aby nemusely být rozglábené na koze a to bylo u radiátoru a tam mi bývalo špatně pravidelně. Ale žásné svíravé pocity jsem neměla. Asi bych to konzultovala s gynekologem ![]()
Mohl by to být „syndrom dolní duté žíly“. V těhotenství se děje celkem běžně v poloze vleže. Zkus pohledat, ať tu nespamuju.
@chs.jasmin já uz chodim kvuli rizikovému primo do porodnice. Maji tam lehatko, trochu zvedlá záda. Ale prostě asi jak lezim na tech zadech s nataženýma nohama, tak se mi děla zle. Vzdy je poprosim jestli si muzu lehnout chvili na bok nebo se ja chvili postavit. ![]()
@Kristyna-tyna96 ano, mám zkušenost,.mě se od té poloviny těhotenství v leže na zádech hrozně špatně dýchalo a byl to právě takový pocit, v jednom těhotenství to bylo až extrémní a po delším UTZ (2. screening) jsem i omdlela, dr. mi zkoušela dělat UTZ na boku, ale moc to nešlo, v tom těhotenství jsem se musela prostě vyhýbat striktně poloze na zádech, sice jsem nečekala dvojčata, ale jedno větší dítko a nechápala jsem jak to někdo může dát s vícečaty..
@Kristyna-tyna96
Je to v celku běžně, že se ti v poloze na zádech může být špatně. Mám doma dvojčata a žáky jsem to s nimi zažila. Můj gynekolog se mě pokaždé při ultrazvuku ptal, jestli se mi nedělá na zádech špatně.
@eryby ono doktorum vždy kvůli měření hodnot v mozečku a srdíčka ten UZ u me trva treba i hodinu. Ale čím dál to těhotenství mám tim dříve se mi prave začína dělat zle tak jak popisujete.
U mne to nemohlo byt polohou na zadech, protoze jsem az do konce tehotenstvi na zadech spala.
Je to dost pravděpodobné tou polohou na zádech..jak to dlouho trvá a ležíš bez hnutí. Mezitím ti ta už poměrně velká děloha tlačí na plíce a na dolní dutou žílu…ani mě nebylo úplně příjemné ležet delší dobu na zádech a to jsem čekala jedno dítě.
@PinkiePieCutie při spánku se přecejen vrtis, trochu se posunes, pootočis…
@mrazik6 Bude to ono, přesně z tohoto důvodu se mě doktorka před každým ultrazvukem ptá, jestli se mi na zádech dělá špatně, i to říkala, z toho důvodu se i v těhotenství doporučuje spát na levém boku, tak se ta dolní dutá žíla neutlačuje.
Zakladatelko, je to poměrně běžné, doktora na to případně upozorni, měl by to vzít v úvahu🙂
@Daisy98 jsem ráda, že jste mě uklidnili. Já jim právě vždy řeknu. Buď mi řeknou ať si lehnu chvíli na bok, nebo mi dovolí na chvíli i vstát.