Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No, můžou to být zuby, nějaká virozka…
já jsem rusila dítěti spánek právě v 18 měsících, ale mi dítě nešlo uspat ani přes den a ani v vecer. A přes den vydržela bez spánku úplně vpohode. A i tak chvilku trvalo než, si to sedlo, ale celkově to byla pozitivní změna.
Teď zpětné můžu asi říct, že byla hodně přetažená, to léto je prostě náročné, dlouho svetlo, venkovní aktivity. Zkus nějaký klidnější den a uvidíš.
Jo, pokud bez spánku nevydrží, nerušila bych ho. Maximálně budila po nějakém čase? A rozhodně bych nedělala rošády s režimem každý den. Přeju hodně štěstí, je to někdy na palici.
Ahojky, kukni na info ke spankove regresi 18 mesicu, deti bojkotuji spanek, ale mela by to byt pouze faze stejne jako napr v 15 mesicich. Drzim pesti:smiling_face_with3_hearts:
Jsi nastvana a chces mit klid?
tyjo, tak to tys asi nemela porizovat deti…
Mam deti tri roky a rok a taky mi bohuzel chodi oba spat az po 22.hodine. Rano vstavaji v 7. Taky bych rada n
Mela vecer s manzelem pro sebe, ale deti jsou holt nespavci a my se podrizujeme jim. Nemuzes po tak malem diteti chtit, aby to bylo naopak…
@Dendiss
![]()
Na tohle jsem cekala. Predstav si ze jsem taky jen clovek a klid potrebuju, asi to s tvyma detma az tak hrozne nebude a nikdy si nezazila pocit vycerpani nebo dokonce vyhoreni. Takovyhle pindy ze jsem nemela mit dite cist nepotrebuju.
Az se z tvych deti stanou “spavci” tak hod radsi tip jak na to ![]()
Jsme v podobné fázi. Malé ale bude dvakrát tolik co vaší. Je to dílo, protože odpoledne ač neusne je už protivná k nesnesení, vůbec nespolupracuje a u všeho ječí. Z čeho soudím, že spát po o potřebuje. Ale uspat ji je hrůza. Když už usne tak zase nejde spát v rozumnou dobu večer a tak pořád dokola. Říkám si, že se to snad brzy zlomí. ![]()
@Akšil7700
Ja z mych deti fakt na silu spavce delat nebudu. Kazdy ma svuj rytmus a vyhovuje mu neco jineho. Tobe by se taky nelibilo, kdyby se ti nekdo na silu snazil menit tvuj spankovy rezim… takze rada je jedina - vydrzet. Nebo dat dite tatinkovi, babicce nebo pani na hlidani a jit si dat slofika… nic jinyho fakt nevymyslis…
Mám stejne staré dítě, denní spánek NERUŠIT! Děti v tomto věku spánek přes den potřebují k životu, doslova. Spánek řeším hodně, mám i kurz a opravdu, denní spánek je stejně důležitý jako ten noční. Spíše bych se podívala na jeho načasování, rutinu před spaním, jak usíná, kde usíná apod. Proměnných je hodně
V tomhle veku se zcela prirozene spanek posouva do pozdejsich hodin. Dite usne treba v 15 h, 16 h - a pak jde spat treba o pulnoci. Druhy den vyspava dele, treba do 10h, takze odpoledne spat nejde a vecer usne treba v 19.
Pokud se nedrzis pevnych hodin, ale dite das spat kdy ono potrebuje, tak to proste bude takhle. Je to pro nej prirozene, spat kdy potrebuje. I pres den.
Jo, je to opruz, ale netrva to vecne, s vekem prijde to, ze uz dite pres den neusne a mas „vyhrano“.
Zdravim

Zakladam diskuzi abychom si vzajemne predali zkusenosti k tomu co nas momentalne trapi.
Dcera je od malicka celkem nespavka oproti jinym detem, kdyz byla miminko tak spala max 20 minut a pak byla vzhuru a porad dokola. Az lehce pred 1 narozeninama konecne zacala aspon po obede spat hodinku a po 1 roce jsme presli na jeden spanek po poledni 1-2 hodinky.
To jsme drzeli do ted, ale posledni dny je problem aby spala vecer a my jsme z toho uz uplne vyrizeny. Usinala az po 22 hod, jeden vecer dokonce az po 23:30 hod.. pritom rano vstava pred 8 hodinou a po tom poledni si da max 2 hodky.
Takze po te posledni noci jsme rekli ze zkusime odbourat spanek po poledni.. samozrejme tim ze v noci spala cca 7 hodin tak byla protivna a nedalo se ji udrzet, dala si pul hodky pak jsme ji vzbudili a vecer usinala s placem po 21 hodine
Dnes jsme rekli ze ji nedame spat vubec kdyz v noci naspala uz vic hodin a usnula na zemi - proste nevydrzi bez spanku behem dne a mne samotne to prijde moc brzy odbouravat ji spanek, kor kdyz pak ve skolce bude muset chodit spat. Jsem z techto dni uplne vyrizena, dcera protivna, ja uz taky.. nevadi mi kdyz usina okolo 20:30, ale jakmile je to 21:00 a pozdeji tak uz jsem fakt nastvana, chci mit taky klid a cas na sebe s manzelem, kdyz chodi pozdeji tak si jdu lehnout taky z toho jak jsem vycerpana a rano vstavacka a zas dokola.
Zajimalo by me jestli nekdo resite neco podobneho nebo jak jste resili..? Kdy jste prechazeli na 0 spanku pres den a jak probihalo?
Jeste me napadlo ze to muze byt zas jen horsi obdobi - uz se taky parkrat stalo ze je pres dny protivna, nema na nic moc naladu a s tim i horsi usinani a pak se po tydnu zas srovna.. ale ted je to castejsi..
dekuju za kazdou radu