Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, potřebuji poradit, už si nevím rady. Syn (1,5roční) se za noc často budí, pít nechce. Začne vždy brečet, vztekat se a nebo sebou mlátit o postýlku. Posledně jsem si ho vzala k sobě do postele, kde mi usnul. Když jsem ho chtěla přenést do postýlky, tak začal opět řev, vztek. Musela jsem si ho nechat u sebe celou noc až do rána. Přes den má jeden spánek po obědě (trvající cca 1h) a během dne je protivný, vzteklý, odmítá si hrát, většinou vydrží u hraček chvíli. Když přijde čas večera kdy dostane večeři a kolem 20h usne. A po pár hod to začíná znovu.
Nemáte někdo zkušenosti, jak na klidný spánek a hlavně aby spal u sebe v postýlce? Děkuji za každou radu. 🌷
Na klidný spánek potřebuje nejspíš kontakt což se vylučuje s druhým požadavkem.
Klidný spánek postýlce asi mít nebude. My jsme to u všech dětí dělali tak, že jsem uspala v nízké posteli v pokojíčku, vedle postele matrace, kdyby spadlo, ale to se snad nikdy nestalo. Odešla jsem za manželem do ložnice. A když se dítě probudilo, šla jsem za ním a zůstala až do rána. Tak se v pohodě vyspali všichni.
Spala jsem na matraci u postýlky. Počkala až usne a stěhovala se do ložnice. Dělám to tak pořád.
@Anonymní píše: Více
A když postýlku nesnáší, tak holt usne na posteli. Mně by děti do určitého věku bez těsného fyzického kontaktu neusnuly. A ten je v postýlce nemožný. Při pokusu o přenesení uspaného dítěte do postýlky následovalo okamžité probuzení.
Dát mu matraci na zem do jeho pokoje, tam mu přečíst pohádku, pokud potřebuje, spát v pokoji u něj, v nejhorším jít na chvíli k němu na matraci. Trvat na tom, ze nesmí do ložnice do postele, jinak tě čeká takové vyčerpání, jaké nechceš
@JancaS84 píše: Více
A pokud rodič na klidný spánek nechce kontakt, je v pořádku naučit dítě spát u sebe, protože rodiče mají taky svá práva a potřeby, na které bychom neměli zapomínat, aby rodiče nepadli vyčerpáním
@AdamMoudrý no já jsem se rozhodne lépe vyspala když se dítě a později obě děti přesunuly k nám než abych za nima každých 20 minut vstávala…
@Vladusxx píše: Více
U nás se všichni nejlépe vyspali, když jsem spal se starším v jeho pokoji a žena s mladším v ložnici. Ale pak žena staršímu dovolila spát také v manželské posteli, ona se nevyspala, protože ji v noci kopal, on byl uřvaný, protože mu pořád opakovala, ať ji nekope. Všichni nevyspalí, jen protože školkové dítě chtělo spát s mámou ve stejné posteli a máma neuměla nastavit hranice
A to je takovy zlo si to dite vzit do postele, kdyz v ni spi lip?
Nam deti taky spaly lip u nas v posteli, starsi s nami spala asi do 14 mesicu od narozeni, pak se sama presunula vedle postele do postylky, ale nemela bocnici. Mladsi byl rok a spi s nami taky, obe spi celou noc uz asi od 3 mesicu. Mladsi zatim nevypada, ze by se chtela stehovat a spat sama. A nam to nejak nevadi, kdyz spi. Nektery deti ten kontakt potrebujou no…
@AdamMoudrý Tvoje žena si neuměla nastavit hranice a padla vyčerpáním, ok. To ale neznamená, že jiná žena ve stejné situaci (dítě v posteli) padne vyčerpáním taky.
Navíc tady je dítěti 1.5 roku. Nejedná se o školkové dítě.
Nám všechny naše děti spaly v posteli. Všechny z ní jednoho dne odešly a nikdo vyčerpáním nepadl.
Dcera spí u mne, postýlku nemá…to buzení je ve vlnách, ještě se kojí, má 2 roky a 2 měsíce…ale většinou se přitulí a spí dál…my děti na postýlku nelámeme, starší začíná spát u sebe v pokoji, má 6 let, ale chtěla by hrozně sestřičku k sobě…takže asi ještě budou spát u sebe, než se každá oddělí do svého pokoje…je to na nich, jak si to budou přát, barák máme velký, nový, flexibilní…my máme s manželem prostoru dost a jsme dospělí, potřebujeme hlavně spokojené děti ![]()
Je nutne, aby spal u sebe v postýlce? Pokud se mu u tebe spi lepe ![]()
@AdamMoudrý píše: Více
Jo tak z teto jedne zkusenosti proudi ta tvoje vecna moudra na tohle tema.
My mame v posteli 2 deti uz dlouhe roky a vyspime se vsichni lepe.
Syn se taky často budí je mu 16 měsíců. A je úplně jedno jestli spí se mnou v posteli, v postýlce, sám v pokoji, s náma v ložnici
prostě čekám až to přejde. Po obědě spí 1,5h.