Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Má čas. naše mládě se samo odplenkovalo až skoro ve čtyřech letech a od té doby bez nehod. nechali jsme ho k tomu dozrát na radu psycholožky. co se týče řeči, zkusila bych - pro svůj klid - klinického logopeda, ten je schopen diagnostikovat problém a poslat případně na neurologii.
Ještě má čas. Mě se malý víc rozmluvil ve 2.5 letech a teď mu ta pusa jede a i v tu dobu jsem konečně poznala že si sahá na plinu a něco se děje.
Co se týče nočníku, tak má teď necelý 3 roky, když to hlídám tak ho udrzim suchého, někdy si řekne a stihneme ale na kakani ho prostě jinam než do pliny nedostanu. A nechci mu dělat stres, protože pak to drží a stresuji se i ja. Před druhým rokem jsem ho prosazovala na nočník ale pak mi začal vyvádět, tak jsem ho na chvíli schovala a pak zase začal už si sám sedat chvíli, ale po krátké době si řekl že chce na záchod a nočník už nechtěl.
Mluvila jsem o tom s doktorkou týden zpátky a říkala že mu to dojde. Možná by taky pomohlo ten nočník dát někam kde bude mít trochu víc soukromí a nebude tak na očích. Nebo to pak přeskočí rovnou na záchod.
Za ten rok se to zlomí a udělá pokrok, jak v mluvení tak si začne uvědomovat svěrače dole. V těch 26 měsících jsme byli stejně „marní“ jako vy.
ještě mi nepřijde zralý a není to nic divného. Jsou to boje, ale to se zlomí neboj.
Právě, že se kolikrát drží za plínku mezi nohama, plenu má suchou, tak ho posadím na nočník, ale může tam sedět třeba hodinu a nic…
Dobře, zkusíme ještě pár měsíců počkat…
Upřímně, to že prakticky nemluví, považuji za docela špatné.
Naštěstí se dnes hodně ustupuje od toho, že má každý čas, protože dětí, co se rozmluví později a nemusí na logopedii, je fakt minimum. A ne, není normální chodit na logopedii.
Nejde o to, že nemluví ve větách, vždyť on nemluví prakticky vůbec a to teda problém v jeho věku je.
Pokud jde o nočník, uvidíš, doba těsně po druhých narozeninách mi přijde jako nic moc období na začátek.
Podle mě to chce začít dřív nebo pak počkat na později.
Četla jsem 2,5 roku ne 26 měsíců.
Příspěvek upraven 11.11.25 v 15:25
@Anonymní píše: Více
S řeči moc neporadím, syn má 2 roky a jemu se pusa nezastaví a čím dál víc opakuje…už si musíme dávat pozor, co říkáme.
Ohledně nocniku - na nocnik pořádně nechodí, dáváme apod. Ale co nám pomohlo, aby věděl, že se do něj má čůrat, tak jít na zachod na malou a jeho tam dát na nocnik. Jakmile to pochopil, tak už byl menší problém. Spíš já nemám moc čas ho tam furt dávat (pracuji při tom)
Určitě má čas, náš čtvrtorozwný taky nemluvil a taky neopakoval, začal až po 3. narozeninách po nástupu do školky a to rovnou klidně zopakoval po jednotlivých slovech všechna vyjmenovaná slova a mluvit začal rovnou ve větách, na nočník až ve 2 a3/4 letech, nezabrala ani indiánská metoda, kdy jsem na 2 týdny sebrala plíny, protože vydržel i několik hodin nečůrat, jevil i další známky připravenosti, ale musela jsem počkat, až bude chtít, opravdu to jde pak ze dne na den prakticky bez nehod, potvrzeno už na 5ti dětech. Syn sice nemluvil zatím nejdéle, ale je prvním dítkem, s kterým jsem na logopedii naopak nemusela, neměl dudlík, ale kojil se přes 4 roky a celkově je to chytrý kluk, teď jeho mladší bráška má 2r a 3m a taky ještě nemluví (jen mňau, bů, fuj) a plenu má stále, když mu řeknu, ať jde na pisoár, tak jde, a stoupne si tam jako by chtěl, ale to je tak vše, důležité je, že ví a až bude připraven, tak to provede.
A vás nikam neodeslali potom, co zcela jistě propadl u 18 měsíčního screeningu?
Já bych tedy dvouleté nemluvící dítě nepodceňovala, objednací lhůty jsou dlouhé - co vím, chodí se pro začátek kontrolovat sluch, a na logopedii. Začala bych to řešit hned zítra.
@Liberalissima Proč by měl propadnout?.. test vyšel v pořádku, tudíž nás nikam neodeslali..
Jinak je syn strašně šikovný.. Všemu rozumí, cokoli přinese, ale prostě nemluví..
Jak složitému pokynu rozumí? Dej nám prosím nějaký příklad.
Například : Dojdi do ložnice na stolku leží knížka, přines mi ji prosím.
Prostě složitější než přines hrnek, obuj boty…
Zdravím, chci se optat, co se synem.. Za pár dní mu bude 26 měsíců, ale vůbec nemluví..Pouze, když někde vidí psa, řekne,,haf, haf” a to je vše.. Vůbec po nás nic neopakuje, pouze občas, když za mnou třeba utíká do kuchyně začně křičet,,ma ma maaaa”. Neustále na syna mluvím, vše mu pojmenovávám, ukazuji, vysvětluji a čteme si. Pořád poslouchám od okolí, že už má dávno mluvit.. Jsou to asi 2 měsíce, co jsme sebrali dudlík, který měl jen na spaní. K naší doktorce jdeme až na 3. letou prohlídku, takže skoro až za rok.. Mám si zavolat pro žádanku na logopedii? Je nějaká speciální logopedie pro takhle malé děti?
Ještě poslední 3 měsíce řeším intenzivně nočník.. Syn ho má neustále v obýváku, aby o něm věděl, ale nechodí na něj.. sundám mu plenu, vysvětluji, že je to nočník a co se tam dělá a on se pak stejně počůrá kdekoli jinde.. Když ho dám na nočník odpoledne, po tom, co vstane, tak se po nějaké době vyčůrá, přes den si vůbec sám neřekne a ráno vstává většinou s brekem a to je pak nemožné ho na nočník posadit.
Děkuji moc za rady 🙏🏻
Jsem z toho už zoufalá..