Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
být tebou bych šla na odběr plodové vody, riziko je velké
Riziko je tedy zhruba 4%, takže určitě není nic ztraceno. Já měla riziko nižší a šla jsem na odběr krve. NIPT je na Downův syndrom velice přesný, ale stoprocentní je až odběr plodové vody.
A taky říkáte, že ultrazvuk byl ok, ale krev špatná. Pokud ale vím, tak to konečné číslo 1:23 by mělo vycházet z celkového obrazu, tedy UZ + krev.
Já bych na další testy určitě šla. Ať už na NIPT nebo plodovku, ikdyby to bylo 1:100.
Ale to jsem prostě já ![]()
NIPT je na downa přesný na 99%, plodovka na 100%
Takze pokud to chapu správně. Při odběru plodovky zjistíme na 100% zda je dítě nemocné či ne a pokud se ukáže ze nemocne neni, neni ani šance ze by to nakonec po narození bylo jinak?
Nedavno mi vysel o trosku lepsi, ale take uz riziko pod 1:500, dnes jsem byla na krvy na genetiku, tak uvidíme.
Nabídli ti tuto moznost?
Vždycky existuje chybně udělaný test.
Ale pokud podstoupíš odběr plodové vody a vyjde na downa negativní, tak je opravdu velmi velmi minimální šance, že by se miminko s Downovým syndromem narodilo.
Jestli myslíš, že test odhalí všechny vady, tak ne.
Dělá se ale cílený odběr plodové vody (ten zjistí chromozomální odchylky) a pak nějaký rozšířený, při podezření asi i na něco jiného.
Nezjistíte, jestli je nemocné nebo zdravé. Pouze zjistíte, jestli má něco z testovaných nemocí. Vzhledem k tomu, kolik je genetických odchylek, tak není možné otestovat na vše. Byla jsem na plodové vodě, měla jsem základní testy rozšířené o další 4 nemoci a všichni doktoři i po negativních testech mě opravovali, že neví, jestli je dítě zdravé.
Na krev bych v tvém případě už nešla, uvažovala bych buď klky nebo plodovku.
Bez na plodovou dá ti jistotu na DS a pár dalších nemoci. 100% zdravé dítě ti nezaručí nikdo. Já měla všechny screeningy negativní utz i krev. Riziko 1:2500 na DS. Celé těhotenství se nic neukázalo a syn se s DS narodil. Nicméně často vychází falešná pozitivita na DS a miminko je zdravé. Plodovka nebo klky ti dají jistotu. Držím pěsti a dej vědět, jak ti to dopadlo, pokud se budeš chtít podělit. Hodně štěstí ![]()
Jistotu zdraveho ditete clovek nemá nikdy. Ani po tom porodu. Plodovka nebo klky vyloučí jen par konkrétních nemocí, ale samozrejme pri špatném vysledku screeningu bych na neco z toho urcite sla. Ja jsem u jednoho ditete mela výsledek na DS 1:2500, dle doktorů krása. Narodil se bez DS, ale nejake ty znaky v obličeji měl. Lehce, nekdy si člověk všiml, jindy ne. Na některých fotkách je jasny, na jiných zase vubec. Myslela jsem si, ze ma mozaiku. Nakonec po par letech z toho vzhledově vyrostl. Uplne zdravy neni, ale DS tedy nema.
Ahoj, měla jsem výsledek z 1.screeningu 1:56 na Downův syndrom, u mě to udělal především vyšší věk, nicméně šla jsem na plodovku a vše vyšlo v pořádku. Byly to nervy, ale za ten klid to stojí
, nezvládla bych čekat měsíce v napětí, jestli se mi nenarodí miminko s downem..
@Markéta188 A odhalí plodovka mosaicismus s DS?
Být zakladatelkou, tak o té krvi neuvažuju, to je pořád screening test. Plodovka je mnohem jistější. A šla bych raději do amnio než do klků, do kterých se „vrtá“.
Ten na karyotyp to zachytit umí, Ale musí k tomu být dostatečný počet buňek.
U te mozaiky je problem, ze právě některý buňky jsou zdravy, některý s tim chromozomem navic. Kdyz se pri odběru na testy podari vzít zrovna ty zdrave buňky, vyjde to negativně. Mražené nemocne, vyjde to pozitivně. Tak i tak, ve výsledku je pravda nekde uprostřed. A tam pak rozhoduje, kolik procent bunek je zdravých a kolik ne.
Měla jsem výsledek 1:14,nakonec nam v rodine zjistili Noonanuv syndrom. Byla jsem na CVS a pak jsem musela odpocivat. Mame krásnou zdravou holčičku, jen dochazime na kardio a v roce ji čeká genetika. Autorko kdybys chtela tak napis klidne do zprav a jinak drzim palce at vse dopadne dobre.❤️
Ahoj, ultrazvuk mám v pořádku ale krevní odběr mi vyšel,, kombinované riziko M. Down 1/23.
Mel tu taky někdo takové riziko a dítě bylo zdrave? Šli jste na odběr krve nebo i odběr plodové vody