Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Z jednoho spermiogramu se žádný závěr dělat nedá.
Správně se má dělat závěr že 3 spermiogramu. S odstupem.
Takže do IVF bych vůbec nešla.
A přístup IVF centra by se mi VŮBEC nelíbil. ![]()
No jo no, Helios. Rozhlásit, že spermiogram zdarma, kdo by se nechytl, že. Spermiogram jde udělat zdarmana pojišťovnu s žádankou.
Co na to tvůj doktor?
Vzhledem k tomu, jak krátce se snažíte a máte za sebou „pouze“ 1 neprosperující těhotenství, tak bych do IVF rozhodně nešla a řešila bych to se svým gynekologem.
Tak partner byl na spermiogramu celkem 3×. Poprvé lehce pod normu, morfologie 3. Podruhé vše v pohodě, kromě morfologie, ta byla opět 3. Potreti vše v normě i morfologie 4. Po prvním spermiogramu jsem spontánně otěhotněla, ale v 7tt to skončilo revizi. Teď chodíme do státního CARu, kde nám řekli, že všechny spermiogramy, byly v poho
moje gynekoložka, která spolupracuje se soukromým CARem řekla, že tragédie 🤣 🤣 IVF nám nikdo zatím nenutil.
Jinak spermiogramy jsou v rozmezí červen 2025- leden 2026.
Manželovi vyšla 2krát špatná morfologie, poprvé měl morfologii 3 %, podruhé jen 2 %, přesto čekáme zdravé miminko (jsem ve 23tt).
Na spermiogram šel poprvé před začátkem snažení, protože se chtěl otestovat a zjistit, jak na tom je. Po prvním testování přestal pít alkohol, nasadil fertilan, pil čaje s kotvičníkem. Do toho jsme se začali snažit o miminko, otěhotněla jsem hned. Pak šel na další kontrolní spermiogram a výsledky ještě horší.
Kamarádka v Heliosu dřív pracovala a řekla mi, že záleží, kdo spermiogram dělal a jak to vše vyhodnotil, že v obou případech měl dost možná manžel stejný výsledek, ale vyhodnotili dva různí lidi.
Jeden potrat a trochu horší morfologie ještě nic neznamenají, začala bych to řešit až kdyby se potrat opakoval. Spíše mi přijde, že z vás chtějí tahat peníze.
Můj muž má podobný spermiogram a řekli nám jinde, že je to v pořádku. Morfologie má být nad 4%, ale to má málokdo. 2,7% je v pohodě, když jsou ty procenta z obřího celkového počtu, což u vás jsou, u nás taky
Ze dvou zdrojů z IVF klinik mám info, že to stačí, pořád je to vcelku pár mil. zdravých spermií. Fragmentace a genetika je už jiná věc. V Heliosu jsem nedávno pročítala poradnu a mám z nich dojem, že ženou do IVF každého.
Dekuji, mela jsem taky pocit, ze chce z nas akorat zahat penize, prisli jsme pro vysledky spermio, poslechli si, jak ma pritel morfologii na prd, ze musim na IVF, ze se tam vyberou dobre spermie, dostali jsme desky s asi 7 papiry, mame vyplnit rodokmenovou anamnezu, nase rodice, babicky, dedecky, sourozence …
Hned nas poslal na krev, me na hormonalni profil, pritele asi taky? Ani nevim.
Necetla jsem na Helios nejlepsi recenze, na IVF bych tam nesla kdybych na nej musela. Pritel tam sel jen proto, ze tam ten spermio meli zadarmo. Dle gynekolozky mam ovulaci ukazkovou, hodnoty z krve taky, pritel byl u prakticky v ramci prohlidky na 3 A4 odbery z krve a mel jen 2 hodnoty zvyseny o desetiny procent, ten je zdravy jak ripa.
Kdyz uz, tak dle me iui, tak se preci taky vyberou zdrave spermie
ale o tom ani slovo, protoze je to na pojistovnu ![]()
Tak hlavně vy máte skoro 3% z 238 mil. spermií zdravých, tak to je kolem 7 milionů zdravých spermií v té dávce! A k oplodnění stačí 1 ![]()
1 potrat nic neznamená, statisticky každá žena na 2 živě narozené děti zažije 1 potrat, protože v 1.trimestru je kolem 30% ztrátovost. Moc se o tom nemluví, ale kolem mě (mamka, tchyně, švagrová, kámošky) zpravidla 1 ztrátu někdy zažily.
IVF bych nechala jako poslední možnost, předtím se dá dělat folikulometrie, hormonální podpora přirozeného cyklu, iui. Kliniky potřebují klienty, mě nahánějí jako lovnou zvěř, ale je potřeba to brát s rezervou. Nenechte se zblbnout ![]()
Ja mám jedno zdravé dítě a následně tři potraty. Nikdo mi nikdy nedokázal pořádně říct proč, genetika i imunologie ok. Manželovi dělali spermiogram třikrát a taky vše ok. Ani po třech potratech mě nikdy na IVF neposlali, natož po jednom.
Hned vás hnát do IVF mi přijde fakt předčasné a ze strany kliniky fakt účelové, nedejte se.
Ten hormonální profil a test na pohlavní choroby si tam klidně udělat nechte, to je v pohodě a aspoň budete vědět na čem jste, víc bych tam ale nepodnikala. Dle toho co píšeš mi klinika nepůsobí úplně důvěryhodným dojmem
Partner může nasadit vitamíny na mužskou plodnost, pokud má nějaké neřesti (kouření, alkohol, tráva,..) tak je omezit a kdyžtak za 3 měsíce spermiogram zopakovat a ideálně s kratší abstinencí. Délka abstinence má totiž vliv na koncentraci i morfologii, takže při delší abstinenci je vyšší koncentrace, ale také horší morfologie a DNA fragmentace. U kratší abstinence je to naopak, spermií jsou méně, ale e tam také méně defektů.
A jinak se snažte normálně dál
![]()
Ahoj, my jsme to měli úúplně stejně. Nejdřiv po pár měsících zamlklý potrat, potom spermiogram, všechny parametry nadprůměr až na morfologii - morfologie 0%. Doktor z CARu z toho nedělal moc vědu..hned za dva měsíce jsme šli na inseminaci, spermiogram skoro stejný, jen morfologie 2%. Doktor řekl, že to je dobrý spermiogram s jakým tak chodí i dárci no a vyšlo to
teď jsem na začátku druhého trimestru a zatím vše ok ![]()
Dobrý den, nám na spermiografu vyšlo morfologie: oj. Nalezeny. Doktorka nic moc nevysvětlila ale když to tu čtu je to něco čeho se bát? Je to asi tedy míň než ty 4% ale víc než 0%? Setkal jste se s tím někdo prosím?
Ahoj, rada bych vedela vas nazor.
Nedavno jsem jeste byla tehotna. Otehotnela jsem za 2 mesice. V 6 tydnu byl plod mensi, srdicko bylo. V 10 tt sem potratila. V Heliosu ted meli akci na spermiogram zdarma, tak si pritel chtel zajit. Dneska si byl pro vysledky, byla tam i konzultace tak pritel chtel, at jdu s nim. Prakticky nam rekli, ze musime na IVF, ze tam vyberou dobre spermie, aby se potrat neopakoval.
Hodnoty ma nasledujici:
Koncentrace: 72 mil ( norma 15 )
Pocet: 238 mil ( norma 39 )
Pohyblivost 70% ( norma 32 )
Morfologie 2,7
Deformace hlavicky 98%
Sli jsme si vlastne jen pro vysledky, dozvedeli jsme se, ze bysme meli na IVF, poslal nas na krev oba ( sice na pojistovnu ale i tak ).
Dal nam nejaky dotaznik na rodokmeny. A celkove, takove hrozne rychle me to prislo.
Jo pritel ma blbou morfologii, jo potratila jsem. Ale to na zacatku hodne lidi, ze je to beznejsi nez se zda ( co mi rekla moje gynekolozka )
Prijde vam to tak spatne, ze bez IVF nedonosim zdrave dite?
Da se ta morfologie nejak zlepsit? Pritel nekouri, krom par piv obcas nepije, nechodi do sauny, pradlo nosi volne
Zatim bere od pocatku naseho snazeni ferlitan. Ale to ocividne na morfologii neni.