Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
No dle toho co ctu je manzel plodny na 12 % to z kolika uz neni az tak dulezite. Dela se kontrolni spermiogram a doktor vam to urcite vysvetli.. berte to tak ze i 12 % je sance. Nebudte nervozni manzelovi to urcite neprida..dopadlo to tak jak to dopadlo..my nemeli ve spermiogramu nic.
ani tu mrtvou.. manzel at upravi stravu a nejake vitaminy na podporu by taky nemuseli byt spatne.. pokud bere i nejake leky muze to byt pricina..a pak taky pravidelnost sexu cim pravidelnejsi je tim sance roste..
Řešili jsme něco podobného, nadstandardní počet, ale pohyblivost nicmoc. Nicméně, když se to přepočítalo na ten počet, splňovaly spermie normu… Přesto se nám nedařilo, doktoři v CAR viděli špatnou hybnost a můj argument s přepočtem neslyšeli…
Nicméně se podařilo na 1. IUI, vysvětluji si to tím, že se odstranily ty nepohyblivé spermie, které bránily k cíli těm pohyblivým ![]()
Úplně stejný výsledek a podařilo se napoprvé. 8 měsíců to nic není. Početí není bohužel jen o tom mít vajíčko které je oplodnitelne a spermii která je oplozenischopna. Podle mě je i dobré dát si jako žena před sexem teplou sprchu aby bylo tělo prohřáté a po sexu prstem strčit spermie blíž k cíli. Mít sex dva dny před ovulací, den před ovulací a v den ovulace tu pravděpodobnost také dost zvýší. ![]()
@Anonymní píše:
No dle toho co ctu je manzel plodny na 12 % to z kolika uz neni az tak dulezite. Dela se kontrolni spermiogram a doktor vam to urcite vysvetli.. berte to tak ze i 12 % je sance. Nebudte nervozni manzelovi to urcite neprida..dopadlo to tak jak to dopadlo..my nemeli ve spermiogramu nic.ani tu mrtvou.. manzel at upravi stravu a nejake vitaminy na podporu by taky nemuseli byt spatne.. pokud bere i nejake leky muze to byt pricina..a pak taky pravidelnost sexu cim pravidelnejsi je tim sance roste..
Děkuji za odpověď a slova podpory, manžel už tři měsíce bere selznik a zdravě už také jíme, půjdeme na konzultaci a uvidíme, léky žádné nebere, je nám 24…a v jaké fázi jste vy?
@Anonymní píše: Řešili jsme něco podobného, nadstandardní počet, ale pohyblivost nicmoc. Nicméně, když se to přepočítalo na ten počet, splňovaly spermie normu… Přesto se nám nedařilo, doktoři v CAR viděli špatnou hybnost a můj argument s přepočtem neslyšeli…Nicméně se podařilo na 1. IUI, vysvětluji si to tím, že se odstranily ty nepohyblivé spermie, které bránily k cíli těm pohyblivým
Děkuji, nám v papírech doporučili ivf ICSi a PICSI.. Zatím se v tom moc nevyznám, je to čerstvé… Čeká nás konzultace a samozřejmě kontrolní spermio…jak jste se dlouho snažili přirozeně?
Asi 15 měsíců… Asi záleží na věku. My už byli starší, tak jsem to trochu hnala
Ale mít o 5 let míň, klidně ještě nějaký měsíc počkám a zkouším přirozeně… Jinak, pokud se rozhodnete pro asistenci, doporučila bych za sebe inseminaci, zvlášť pokud jsi ty zdravá… Ale i jak říká Lynette, hodnoty spermiogramu nejsou všechno, znám i páry s horšími hodnotami než u nás a šlo to přirozeně. Spoustě párům se brzy zadaří, chlapi neměli spermiogram nikdy vyšetřený a kdyby měli, bylo by jim taky doporučeno IVF… ![]()
@Anonymní píše:
Asi 15 měsíců… Asi záleží na věku. My už byli starší, tak jsem to trochu hnalaAle mít o 5 let míň, klidně ještě nějaký měsíc počkám a zkouším přirozeně… Jinak, pokud se rozhodnete pro asistenci, doporučila bych za sebe inseminaci, zvlášť pokud jsi ty zdravá… Ale i jak říká Lynette, hodnoty spermiogramu nejsou všechno, znám i páry s horšími hodnotami než u nás a šlo to přirozeně. Spoustě párům se brzy zadaří, chlapi neměli spermiogram nikdy vyšetřený a kdyby měli, bylo by jim taky doporučeno IVF…
Jsme mladí, je nám 24, ale to čekání je hrozný, a já bych chtěla všechno hned a vím, že to tak nejde… Co když se Budem trápit takovou dobu zbytečně ![]()
Chápu. Taky jsem měla pocit, že když začneme, do roka máme i porozeno a když to tak nebylo, byla jsem jak vyšinutá ![]()
@Anonymní píše:
@Lynette @Lynette jak to myslíš napoprvé? Napoprvé přirozeně? Já vím, že je 8 měsíců nic, samozřejmě se dal budeme snažit, ale i půjdem na konzultaci a pořádně vysvětlení.. Za teplou sprchu děkuji, tu většinou mívám, do ovulky se trefujem, vitamíny berem, tak se uvidí
Jo napoprvé když jsme chtěli pocit tak se zadařilo ale udělala jsem vše co jsem napsala. Podle mě i ten prst má něco do sebe. ![]()
Dej si ještě rok času. Umělé oplodnění je výhra pokud to fakt přirozeně nejde. Ale já bych ještě vydržela. Z pohledu doktora není rozdíl mezi dvěma nejlepšima spermiema,takže prostě jednu z nich vybere. Když se poštěstí tak z toho bude nějaké dítě. Ale příroda ten rozdíl mezi dvěma superspermiema vnímá a vajíčko oplodní ta lepší a nebude z toho jen nějaké dítě ale bude z toho to nejlepší dítě které mohlo ten den vzniknout.
@Lynette: být takhle mladá, tak bych taky počkala, něco procestovala a třeba když se od toho člověk trochu odprostí, tak to přijde samo… ![]()
@Lynette píše:
Jo napoprvé když jsme chtěli pocit tak se zadařilo ale udělala jsem vše co jsem napsala. Podle mě i ten prst má něco do sebe.
Tak to máte štěstí, prstickovou metodu jsem taky zkoušela a vy jste měli kolik procent progresivních?
Spermiogram - malá pohyblivost spermií
Přeji hezký večer,
snažíme se 8 měsíců a dnes manžel podstoupil spermiogram. Výsledky nejsou moc dobré, především malé procento pohyblivých spermií, ale zase za to nás zarážejí velká čísla u počtu a koncentrace. Logicky nás napadá, že když se to vypočítává z mnohem vyššího čísla ( např 450 milionu ) a norma je víc než 39, tak přece 12% nepohyblivých muže znament uplne stejný počet pohybu, jak když má někdo 45 milionu ale třeba 35% pohyblivých… snad jsem to napsala srozumitelně, jsem rozrušená z těch výsledku. Budu ráda za vaše komentáře s podobným spermiogramem a názorů jakou máme šanci na přirozené početí.
Koncetrace 218 mil, celkový počet 450mil, Objem 2,1 celková pohyblivost 33% ( 12% progresivních, 21 neprogresivních a 67 % nepohyblivých ) morfologie v normě aglutinace 1. stupeň ( tomu nerozumíme )
Děkuji