Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Malému budou dva roky a nesnese peřinu i když ho přikryju v noci když tvrdě spí tak se hned odkope. Prostě to nějak vycítí. Taky ho na spaní víc oblíkám. Myslím, že tohle naučit nejde
já už to teda neřeším.
Andrea
Ada mi spala jen pod peřinou bez odkopání od narození. Fakt nepamatuju, že bych ji někdy přikrývala… Zato Pepi mi nespala přikrytá od chvíle, kdy bylo v jejích silách se sebe peřinku dostat… Není prvorozená, tak jsem to prostě neřešila a světe div se, sama se naučila přikrývat a teď si už přikrytí reguluje sama… Ale je to teprve pár měsíců…
Asi je nejlepší to nechat být, dítko samo pozná, co potřebuje - ale u těch prvních to člověku většinou prostě nedá…
Lesina
Vítek dodnes nespi pod peřinkou a nikdy nesnels přikrytí, hned se odkopával. Spal povinně ve spacím pytli, ale musi být hodne volný. A to až teď v zimě, když si to nechal vysvětlit. Jako miminko jsem ho přikrývala, až když usnul.Teď má velkou deku, protože z té se jen tak neodkope.
Ahojky,
moje obe deti spi pod perinou, na perine, vedle periny, bez ohledu na spaci pytel. Oba cestuji po postylkach, jak se jim zlibi. Starsi (skoro 4 roky) uz se obcas v noci prikreje i sam, ale vetsinou mam podezreni, ze kdyz se probudi v noci odkopany a je mu chladnejc, tak prijde do postele k nam
Ale jsou noci, kde necestuje a je prikryty celou noc ![]()
Mata
Já mám super hyper kopajícího syna
… už od narození v leže na zádech pořád kope (teď už sice trochu méně, ale je to tu stále). Na rehabilitaci, kam jsme chodili cvičit, mu říkali Zátopek a pamatovali si ho pod pojmem „to je ten, co pořád běží a nejde zastavit“.
Tak máme se spaním pod peřinkou velké problémy už od narození. Teď je mu skoro 11 měsíců a přikrývám ho cca od 3 měsíců, kdy jsme vyrostli ze zavinovačky (tím kopáním se dokázal dostat i ze zavinovačky, tedy spíše ji téměř rozbalil).
Od 3 měsíců jsem to řešila tak, že jsem peřinku zastrkávala za kraje matrace. To vydrželo cca 2 měsíce. Pak to taky dokázal odkopat. Od 5 měsíců jsem pod peřinku začala dávat větší slabou fleecovou deku, která šla líp zastrkat pod kraje matrace (peřina už na zastrkávání byla malá, tak byla na té dece jen volně položená) … to taky vydrželo asi 2 měsíce.
No a teď už musím tu fleecovou deku k postýlce přivazovat
Na jedné straně ji mám permanentně přivázanou k roštu pod matrací, na druhé straně ji operativně přivazuji k příčkám postele.
Ahoj. Naše starší dítko spí obvykle vedle peřiny, na ní… pod ní jen občas. Velmi často v naprosto nepochopitelných spacích polohách … Neřeším.
Hlavně ať pěkně nerušeně spinká. ![]()
Mladší Hanička se začíná rýsovat velmi podobně. Zastrkávání peřiny pod matraci se začíná míjet účinkem. Kopy, kop a nohy jsou na peřině. Ještě se nepřetáčí, ale umí pěkně putovat po směru hodinových ručiček. Takže hlavu hledám jinde než má být a často na peřině. ![]()
Beruška ![]()