Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky.
Snažíme se o miminko opravdu krátce, ale chtěla bych vědět váš názor nebo zkušenosti. Mám pravidelné cykly (26 dní), ovulaci mám bolestivou (z toho usuzuji, že probíhá), menzes silný a bolestivý většinou 5-6 dní. Můj problém je ten, ze pokaždé +- 6 dní před menzes začnu špinit, někdy i slabě krvácet. Bojím se, aby to nemělo nějaký vliv na případné otěhotnění. Mám strach, jestli u mě vůbec může proběhnout nidace.
Možná plaším zbytečně… Měla jste některá podobné zkušenosti a jak to dopadlo? Děkuji za jakýkoli názor. ![]()
Je to špatně. MS je taky bolestivá?
Pokud ano tak by to mohla být emdiometroza a to je lepší řešit.
@AdulkaK Může to být nedostatek progesteronu. Nech si jej změřit u gynekologa nebo jako samoplátce v polovině luteální fáze. Já také špinila 3-4 dny před ms. Někdy se zadařilo i týden před, pak 2-3 dny klid a pak znovu. Ono u někoho to špinění je zcela normální a na důvod se nepřijde (u mě, progesteron OK, 2× jsem otěhotněla), ale u někoho to může značit problémy. Gynekolog ti na to předepíše často duphaston nebo utrogestan (umělý progesteron, ale k čemu je, pokud je hladina OK - to už málokterý gynekolog zjišťuje). Důležité také je vědět, jak máš dlouhou luteální fázi (po ovulaci) - pokud je kratší jak 10 dnů, tak pak samozřejmě budeš mít potíže s uhnizďováním zárodku, stejně tak v případě progesteronové nedostatečnosti. Délku této fáze zjistíš př. měřením bazální teploty. Což je předpoklad pro to, aby se dobře načasoval odběr progesteronu uprostřed luteální fáze. Většinou to je 5-7 dní po ovulaci. Jinak, když jsem otěhotněla, v tom cyklu jsem žádné špinění neměla. Nidaci jsem nikdy na sobě nepoznala, poznává to, soudě dle diskuzí zde, spíše zlomek žen.
Ms je bolestiva taky. Gynekolozka mi řekla, že je to poklesem hormonů po ovulaci. Že je vše v pořádku.
Jinak jsem zapomněla uvést, že mám anemii a beru železo (proto silný ms a adi i ty bolesti). Podle kalendáře, který si vedu, je od ovulace po ms vice jak 10 dní, tak by snad měla být šance na uhnizdeni… ![]()