Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
potřebovala bych se zeptat, jestli mezi vámi náhodou není někdo kdo prošel tím vším co k tomuhle patří? Hledání dárce, těhotenství, jak se mrňousům žije v rodině s dvěmi maminkami? S přítelkyní už o tom mluvíme a nějak po novém roce by jsme chtěly začít hledat dárce.
Bohužel na netu je hrozně málo informací a diskuzí atd. na toto téma a když je, je to dost staré. Nevím jestli jít do anonyma z internetu, dost se bojím různých nemocí a tak podobně. Co by bylo ideální, kdyby se tu našla maminka, co by mi dárce, který jí daroval dohodila
, ale to bych chtěla asi příliš.
Od kamaráda asi nepůjde, není nikdo kdo by do toho šel v mém okolí. Navíc já bych byla radší, kdyby byl neznámý. Trošku se bojím co na to pak prcek, až vyroste, ale podobých rodin je snad už pár v čr a ty děti jsou vymodlený doslova, protože to bohužel není jen tak lehký, jako kdybych měla partnera, tak snad by nestrádali… Prostě bych potřebovala trošku poradit
Děkuji moc předem za odpovědi.
Ja se v tom vubec neorientuji, jen me zaujala tato diskuze. Ono nelze jit na umele oplodneni s pouzitim darce ze spermabanky? Videla jsem jednou porad v tv, o darcovstvi a nahradnim rodicovstvi a jedny lesbicky mely darce ze zahranici, myslim z norska a dokonce 2× po sobe, takze mely dve deti a ty mely stejneho biologickeho „tatinka“ takze si byly i dost podobne. Asi jej nasly taky pres internet. Pokud si vzpomenu, co to bylo za dokument, tak vam to napisu:)
@KKataa Já bych se od neznámých lidí docela bála. Radši někoho známého, ideálně mladý otec rodiny, s vš, vysoký, zdravý atd. Na internetu jsou i „dárci“, co to nabízí, ale těch bych se docela bála, jednak nemocí, potom jsou většinou asi úchylové, tak ještě by tě znásilnil. Nebo jestli máš podobně starého bratrance, optimálně z kolene, tj. sourozenci nebyli rodiče, ale prarodiče. Známý taky nebude chtít za to platit. Zas by bylo dobré si domluvit podmínky, jestli má být otec, nebo bude „otec neznámý“, pak ho ale nesmíš podrazit. Takže pro ty známé chlapy to je trošku riziko. Darování je asi nejlepší aplikovat opakovaně, ani u stálých partnerů to nebývá, že by po jednom styku žena otěhotněla.
Dítěti trošku může pak chybět mužský vzor, ale zas dvě maminky to není špatné. Přes ty komplikace máš trošku výhodu, můžeš si vybrat, nehledáš partnera, ale jen otce pro dítě. Takže nějaký vysoký, hezký, atletická postava, vysoká inteligence. Vybírala bych i povahově.
No ono to neni tak lehky… ja jelikoz nemam partnera muze, memuzu jit jen tak na umely oplodneni. Musi se to bud provist podomacku " strikackovou metodou" nebo privedu kamarada, ze je muj pritel.. Ale tam muzou me naprasit nejaky drbny a muzu mit problem, protoze na tom umelym podepisuju smlouvu, ze tohle je opravdu muj pritel.. nevim, navic.. anonym z netu- aspon bych si s nim pokecala a videla, jestli nema v hlave prd.. a jestli neni vylozene serednej. Ze spermobanky nevim ani povahu, ani vzhled. Takze mi to prijde snad i horsi varianta.. Az na ty nemoce bych ze z netu ani tak nebala si nekoho vybrat..
@marka123 píše:
Ja se v tom vubec neorientuji, jen me zaujala tato diskuze. Ono nelze jit na umele oplodneni s pouzitim darce ze spermabanky? Videla jsem jednou porad v tv, o darcovstvi a nahradnim rodicovstvi a jedny lesbicky mely darce ze zahranici, myslim z norska a dokonce 2× po sobe, takze mely dve deti a ty mely stejneho biologickeho „tatinka“ takze si byly i dost podobne. Asi jej nasly taky pres internet. Pokud si vzpomenu, co to bylo za dokument, tak vam to napisu:)
Stojí to asi nemalé peníze, otec je pak nezaručený, krom těch obecných požadavků jako věk a já nevím co ještě. V případě vlastního výběru si může vybrat typ člověka, co jí nějak sedne a bude chtít pro své dítě.
Riziko nákazy jde eliminovat tím, když dárce bude někdo prověřený, třeba manžel sestry ap. Někdo, kdo má své zdravé děti, nemá dědičnou nemoc, žije v trvalém vztahu a není záletník.
Tak u nás jsme měli dohodu s hodně blízkým kamarádem, který nakonec couvl, protože není schopný dítě pak vidět každý den, setkáváme se neustále i několikrát za den. Takže to musíme pořešit jinak. Chtěli jsme také nějakého neznámého dárce, ale bojíme se nemocí atd. Takže uvažujeme nad umělým oplodněním v cizině, když nikoho jiného neseženem. Ono to není tak snadné sehnat u nás v čr dárce, který by do toho dobrovolně šel bez zapsání do RL.
Sestře je bohužel 5…
Ale mě by možná i stačilo ke klidu, že by to byl třeba dárce plazmy a ukázal mi průkaz, že tam nějakou dobu chodí. Co myslíte?
A právě.. kliniky se bojím, že toho chlapa ani neuvidím. Nevím co je zač. Abych pravdu řekla, co jsem slyšela, tak ty kliniky ty dárce zas tak moc nezkoumají, jestli jsou v pořádku. Samozžejmě testy na pohlavní nemoci jim dělají, ale víc moc nic.
Anonymní: no, na drbně se to dárcema hemží. Hledaly jste tam? Asi pár podivínů tam bude, ale třeba jeden z 10 bude normální? ![]()
Holky, já myslím, že umělé oplodnění stejně nedělají jen tak „na přání“, musí k tomu být nějaká zdravotní indikace. A pokud jsi v pořádku zdravotně, tak bych šla cestou domácí přes tu stříkačku.
Aha, ja si naivne myslela, ze jsou pro darce na klinice vysoke pozadavky, od zdravotni stranky po VS. Takze zena se nemuze nechat umele oplodnit, pokud nema partnera? No nemate to jednoduche:( preji hodne stesti, aby se vam to nejak podarilo vyresit
@KKataa píše:
Anonymní: no, na drbně se to dárcema hemží. Hledaly jste tam? Asi pár podivínů tam bude, ale třeba jeden z 10 bude normální?
tam jsme koukali, ale asi máme neustále smůlu, buď nemužou prokázat, že jsou zdraví nebo chtějí sex.
Petruna21: Hold jsem zenska, miminko chci, i kdyz to bude slozitejsi
Zvlastni mi to neprijde..
marka 123: No.. VS chteji, ale staci prinest papir co stahnou z internetu a nikdo nikam nevola, neoveruje se nic.. Takze az na ty nemoce je to vlastne i horsi nez nejakej kluk z internetu ![]()
aiwwa: staci rict ze se dva roky snazite.. vetsinou ![]()