Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@B. Lucie Nepíše o krvácení. Píše o troše krvi v hlenu - to vypadá na zátku. Zbytková krev ve formě špinění pár desítek minut, pár hodin - na tom není nic nenormálního. To je prostě součást odchodu zátky.
Ale ano, krvácení jasnou krví, kdyby se objevilo, může značit průšvih. I pro to je dobré sledovat pH tekutin, co odchází. Být to plodovka, tak jako tak musí do dvou hodin být v porodnici
@Icestar píše:
@B. Lucie Nepíše o krvácení. Píše o troše krvi v hlenu - to vypadá na zátku. Zbytková krev ve formě špinění pár desítek minut, pár hodin - na tom není nic nenormálního. To je prostě součást odchodu zátky.
Ale ano, krvácení jasnou krví, kdyby se objevilo, může značit průšvih. I pro to je dobré sledovat pH tekutin, co odchází. Být to plodovka, tak jako tak musí do dvou hodin být v porodnici
Nechci polemizovat, protože to není ani téma diskuze a nemám zdravotní vzdělání. Nicméně nám na předporodním kurzu řekla, že při odtoku plodové vody hned odjet do porodnice, pokud zapáchá, je zelená, zhoustlá apod. Pokud je čistá, tak to není důvod jet hned do porodnice. Klidně můžeme čekat, až se nám rozjedou kontrakce pravidelně (záleží, jak se to komu poskládá někdo je třeba už má a na vodu dojde až v porodnici). Pokud by ses už necítila doma bezpečně a měla strach, tak samozřejmě jet i když nemáš pravidelné kontrakce. Rozhodně tam nezmiňovala omezení na nějaké dvě hodiny, klidně i několik hodin.
@anupati Já předporodní kurz nestihla, protože jsem rodila poslední den osmého měsíce
Kontrakce se mi rozjely od čtyř od rána a do porodnice jsme dorazili kolem půl osmé, kdy už byly po třech minutách. A na příjmu jsem dostala pořádně vynadáno za ty „nedodržené“ dvě hodiny.
@Icestar No to zase bude asi podle toho, jak to kdo vezme. Já čekala na ty pravidelné kontrakce a až byly po 5 minutách dvě hodiny, tak jsme teprve vyrazili směr porodnice. Víc jak 3 hodiny po odtoku vody…a neřekli mi ani popel. Dojeli jsme kolem 22 večer a malá se stejně narodila až v 6 ráno ![]()
@Icestar Tak jsem asi přehlídla. Asi to vypadá na zátku. Ta mi teď také odchází
![]()
@anupati Já teda nevím, ale kamarádka, co teď rodila, tak kdyby čekala na pravidelné kontrakce, tak porodí asi doma. Začala ji jen menstruační bolest, která trvala celkem dlouho, nesílila a byla celkem slabá, nikam se nestěhovala - ani do nohou, do zad, nikam.. Nakonec ji přítel dohnal, že se nechá alespoň vyšetřit. Odjeli na ambulanci a tam ji řekli, že rodí. Nestihla ani přípravu, nic. Kontrakce a bolesti ji začali až těsně před vlastním porodem. 1 DP byla prý absolutně na pohodičku a hodně krátká. Nebo si všechno prožila doma s ms bolestí. Takže já bych se řídila vlastním tělem, ne tím, co by mělo a nemělo v takovou situaci nastat ![]()
Mě také doktor řekl, že mám odjet do nemocnice okamžitě, co začne odtékat plodová voda, nejdéle do 2 hodin kvůli infekci, která by mohla nastat.
@B. Lucie Ano, to nam take rekla a psala jsem. Zepokud uz bysme s necitily nebo meli strach, tak jet i bez kontrakci.Jen ze nam to teda neomezila do dvou hodin. Kamaradce nelze nez zavidet, takovou prvni dobu porodni a je dobre ze jela. Vidis, ja mam tentokrat posliky tyden takove, ze i fakt zesiluji, bolest vystreluje…a nic. Dneska jsem byla na kontrole, takze by mi urco rekla, ze nalez k porodu. Nakonec abych mela strach ze budem vyvolavat…Jak je to opravdu u kazdeho, ale i pokazde jine. Opravdu to musi clovek vzit podle sebe.
Tak vcera jsem prijela do nemocnice, natocili monitor a vysetrili. Opravdu se jednalo o zatku a co vic, uz jsem byla otevrena na 4cm, takze hned na prijem a mimco melo byt dnes v noci.No zatim stale nic. Monitor kontrakce zapisuje, ale me je furt dobre. V noci to prestalo skoro uplne a ted od rana uz to zacinam zase citit.Za celou noc se mi stalo jen jednou, ze me kontrakce vyhnala z postele, ale jinak jsem to skoro prospala.No jako doufam, ze me neposlou domu. Obzvlaste kdyz se oteviram a mala naleha tak, ze se ceka prasknuti vody kazdou chvilku. Doktorka si teda byla jista, ze to bude dneska v noci a nic, ale ja jsem fakt hroznej atyp. A hlavne v noci se spi, takze zadny zbytecny vysilovani prece
![]()
Tak a jsme doma. Ovsem stale 2v1.V ndmocnici vsechno ustalo, tak me dnes pustili.Jen co jsem se zacala hybat, tak zase vse na novo. Ovsem ted uz tam pujdu vazne az mi praskne voda, driv ne
![]()
Tak a jsme doma. Ovsem stale 2v1.V ndmocnici vsechno ustalo, tak me dnes pustili.Jen co jsem se zacala hybat, tak zase vse na novo. Ovsem ted uz tam pujdu vazne az mi praskne voda, driv ne
![]()