Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ha ha, dobrý téma
taky jsem to vždycky nesnášela, ale začala jsem tak taky mluvit. Jen občas si to uvědomím a řeknu, „malá to nebo to“ Ale většinou taky papáme, spinkáme, člověk prostě zblbne
![]()
Mateřský plurál se snažím nepoužívat, spíš než že by se mi to nelíbilo, tak mám pocit, že bych přišla o ty zbytky duševní autonomity, co mi ještě zbyly ![]()
já jsem se teď několikrát přistihla, že jsem mluvila v plurálu…nezdrobňuju, taky mi to přijde debilní, ale to že jsme dneska dělali to a to a vlastně myslím, že to dělal syn, to holt mi z pusy jde dost snadno, tak snad úplně nezdementním
gladys, už x krát jsem si tě všimla, ty máš tak prima podobný názory jako já
![]()
zakladatelko, sorry za odbočení
syn teda jí sám,ale třeba chodíme k mudře-oba,po obědě spíme-oba…
Saroya píše:
gladys, už x krát jsem si tě všimla, ty máš tak prima podobný názory jako já![]()
No jo, myslí nám to obdobně ![]()
Saroya,
koukám, že máte Jonáše…my chceme taky. My jsme zatim přišli na variantu Jonáš, Jonášek, nic víc…řikáte mu ještě jinak?
Izz píše:
Saroya,
koukám, že máte Jonáše…my chceme taky. My jsme zatim přišli na variantu Jonáš, Jonášek, nic víc…řikáte mu ještě jinak?
Joník, Jonda, Joní, Joníček, Jondula, Jonýsek, podle mě to jde prasit různě
Gladys píše:Saroya píše:fNo jo, myslí nám to obdobně
gladys, už x krát jsem si tě všimla, ty máš tak prima podobný názory jako já![]()
Mateřský plurál jsem neměla ráda a zaříkala jsem se, že to NIKDY nebudu používat. No a jsou chvíle, kdy se neuhlídám. Trápí nás prdíky, papáme… Většinou to používám ve chvílích, kdy se mě to přímo dotýká (protože třeba jeho bříško trápí celou rodinu
). Rozhodně nerosteme, nevážíme ale roste a váží.
My s manželem mluvíme na děti normálně, žádné šišlání, nějaké divné komelení slov, pazvuky
. Ale jeho rodina ano příklad manželova sestra komolí dcerám jména, což je u mě vrchol. Melise neřekne jinak než Meluldo a Patricii říká Pájo
, kdyby řekla Paťko, tak ještě pochopím, ale Pájo
. Potom další co mě zvedá ze židle, tcháni neumí říct pojď mi dát pusu, oni musí říct pojď nám dát pusy, udělej kousy, čury, kaky. Prostě jeden debilní výraz za druhým
manžel jelikož se jedná o jeho rodiče, když jsem ho upozornila, že mi to trhá uši, tak řekl nic nevidím, nic neslyším
a chtěl to zamést pod koberec, takže jsem se ozvala sama, řekla jim co mi vadí, hmmm tak to pobrali tak, že se nebavíme, nescházíme, štítím se jim půjčit děti na 5 minut bez dohledu. Dokud mi nedokážou, že začali mluvit normálně a nebudou mi dělat s dětí dementy
. No a další do party je moje babi (čili holek prababi) ta záměrně komolí písmena příklad ona neřekne vlak před děckem, ale vjak
čili moje dcera měla období, kdy zamněňovala j a l
její bratránek jde v září do školy a zamněnuje j a l do dneška
. Nebo v každém slově řekne Š. Takže ho vytvoří takovou pitomost
ale děcka to hned opakují. A jak mám pak holce furt vysvětlovat takhle se to neříká. To mě tak vytáčí, babinu jsem setřela, že mi takhle na moje děti mluvit nebude, jinak jí je nebudu vozit ukázat, ať si tak učí mluvit Honzu, tak si dává pozor, ale to asi jen protože je s ní nenecháváme osamotě
. Myslíte, že mám tak veliké nároky? Když chci, aby učili mluvit děcka bez komolení, šišlání? ![]()
Já tohle „maminečkovské plurálkování“ taky nějak nemusím. Svého času mi to rvalo uši a to dost. Ale čím jsem starší, tím jsem jaksi tolerantnější k druhým. Že by mi došla konečně ta zásilka rozumu?
![]()
Nepoužívám, ale každá to prožívá jinak, tak se snažím být tolerantní. U mateřského pluláru mi to docela jde, u zdrobnělin už teda hůře, některé z nich osobně považuju za vyložený zločin proti češtině.
Ahoj,
mám kamarádku…už 4 měsíce od ní slyšim jen to, že spinkají..a vůbec všechny miminkovský úkony…v týhle podobě. Pak mám kamarádku a ta mi řekla, že to od ní nikdy neuslyšim…a taky jsem to neslyšela. Ta říká Honzík jí, Honzík už chodí…
Jaký na to máte názor? Jaký typ jste? A mluvíte tak cíleně nebo se vám to nějak zautomatizovalo?
Mě osobně je to protivný, ale nikomu to neberu.