Jaké máte zkušenosti se spinkáním ve školce?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
48
17.10.24 16:22

Spinkání ve školce

Ahoj, prosím o radu, od září jsme nastoupili do školky s dcerou (3,5), zvládá vše v pohodě, až na spinkání, spinkala jakože jednou, pak byla ryma a kašel, od pondělí jsem jí dávala i se spaním a po 4 dnech mi řekly učitelky že se to zhoršuje, že budí ostatní a že už si nechce jít ani lehnout, že pláče ještě než se má jít spinkat, vyzvedávat po obědě můžu, jen by mě zajímalo, jak ji nejlíp pomoct, aby to zvládla i se spaním, jak dlouho vyzvedávat ještě po obědě, nebo za jak dlouho si zvykly vaše děti, zda nechat rozhodnutí se spaním na ní, ale bude tam vůbec někdy chtít spát nebo se tohle období musí prostě překonat., nechápu jak to dělají jiní, co chodí do práce teda… a taky jestli by fungovalo nechávat spát třeba jednou týdně, pak dvakrát týdně atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16923
17.10.24 16:35
@Suczik píše: Více

Tak měsíc je brzy na hodnocení. Myslím, že si učitelky chtějí jen ulehčit práci. Ale pokud můžeš vyzvedávat, tak teď vyzvedávej. Ona si zvykne na dopolední program, na děti, učitelky a režim. Pak zkus zase dávat spát. Ale je otázka, jak moc dceři ustupovat, protože se může stát, že zase bude pak plakávat.
Je to poprvé, kdy děti jsou bez maminky. Navíc spánej je velmi intimní věc - čili spát mimo svoji postel, mimo svůj domov nemusí jít každému dítěti :nevim: Taky je otázka, zda učitelky moc netlačí na dceru, aby ležela abyla v klidu… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5598
17.10.24 17:11

Zakladatelko spaní ve školce není povinné a učitelky to po dětech nesmí vyžadovat jsou povinné dětem které spát nechtějí nabídnout jinou klidovou činnost.
Je to jasné uvedené i v Rámcovém programu pro předškolní vzdělávání snad stř.34 to už ale nevím jistě.
Učitelky si spaním jenom chtějí usnadňovat život zažila jsem že na spaní prostě trvalý i když dítě z toho bylo psychicky úplně rozložené a rodičům bezostyšně opakovaně tvrdily že spát /ležet/se prostě musí a dítě ležet bude až do okamžiku kdy rodiče zcela vážně pohrozili školce inspekci. Potom to najednou neprodleně šlo i bez spaní
Dělej jak myslíš já bych se toho nebála nemusím si snad nechat líbit všechno v situaci kdy pravda je zcela jasně a prokazatelně na moji strane :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3043
17.10.24 17:25

Já tedy úplně nerozumím tomu, proč to říkají tobě, když je to v době, když dítě je ve školce, mělo by odpočívat po obědě, učitelky jsou za ně zodpovědné a ty teoreticky jsi/budeš v práci.. Měly by si snad poradit, co máš dělat? 3-leté dítě přesvědčovat, aby bylo během odpočinku v klidu? Úplně vidím, jak to skoro ještě batole pobírá, chápe a respektuje :zed: Ano, chtějí si ulehčit práci a přenést zodpovědnost. Já tedy nechávám ve školce spát až teď nejmladšího, až ve 4,5 letech, až když jsem v práci, celý loňský rok chodil po o, aby si zvykl na školku, ale nespí tam rád, kdykoliv to jde, vyzvedáváme po o. Uvidíš časem, ale je to čerstvé a snad si to sedne :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
17.10.24 17:45

To právě je těžký, vim prd co se tam děje, a moc nerozumím tomu, ani nevim, jestli ji jako nutí do spinkání nebo si může dělat jinou činnost, na to se asi zeptám, ale je fakt, že je stejně prostě unavená, a ten spánek by potřebovala. Teď mi dva dny usnula odpoledne. No zkusím vyzvedávat po obědě, protože asi zatím není jiné východisko… budu doufat, že za čas si to sedne… doma ji nenutím ke spánku, ale sama usne až kolem druhé hodiny no… ale tu zkušenost mám, že jak se na ni zatlačí, tak je konec a postaví si hlavu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
489
17.10.24 20:44

Myslím, že sis nemohla na první spaní vybrat horší den. Pondělí a navíc po nemoci. Dítě má v docházce pauzu, odvykne si a pak šup do školky rovnou na celý den. Se spaním jsem u tříleté začínala ve středu a čtvrtek. Taky jsem jí pořídila na ledničku magnetický kalendář a ráno si na něm ukazujeme, který den je a kdy pro ni přijdu. Když ve školce spí, sbalíme batůžek s plyšákem a muchlací dečkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1174
17.10.24 22:43

Není nikde psané, ze dítě musí ve školce spat. Vzdělávací proces se odehrává dopoledne, pak je to spis jen hlidarna a volna hra. A to muze i doma. Nějak se to za posledních 20 let změnilo - když chodil syn do školky, spinkala sotva polovina děti. Dnes (davam nejmladší dceru) chodí po obede tak 3 děti.
Pokud te nic netlaci (práce), pak bych si ji brala po obede a neřešila a netraumatizovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
964
18.10.24 00:30

Se spaním ve školce máme teď taky problém. Syn (čerstvě 3 roky) začal od září chodit do školky, v rámci adaptace nejdřív na dvě hodiny s tátou, pak sám, pak ještě s obědem, do té doby vše fungovalo bez problémů. Potom učitelky začaly tlačit na to, aby tam už spal. Já bych nejradši dál vyzvedávala po obědě, ale to naše školka bohužel neumožňuje, nejdřív to jde ve 14:00 - 14:30 (žijeme v zahraničí). První spaní byla katastrofa, prý tam jen zlobil a když jsem přišla, tvářily se na mě učitelky dost vyčítavě. Prosily mě, abych ho další den zase vyzvedla před spaním, protože měly zrovna nedostatek personálu a nemohly se mu tam individuálně věnovat. Druhý den ale syn do školky vůbec nechtěl, ráno tam dostal záchvat vzteku, to se do té doby nestalo. Další dva dny tam tedy zase nespal a při vyzvednutí vše v pořádku. V pondělí ale už opět měl zůstat na spaní a od té doby zase jen stížnosti, že nevydrží být v klidu, není disciplinovaný, diví se, proč má spát, když venku není tma… Při vyzvedávání mi připadal vystresovaný a celé odpoledne si pak povídal něco pro sebe. Mně se to s tím nucením k odpočinku vůbec nelíbí, syn už dávno přes den nespí, stačí mu noční spánek, kdy spí 12 hodin, a pak odpoledne na něj přijde únava někdy tak kolem třetí nebo čtvrté hodiny a to mu stačí si na chvíli lehnout s obrázkovou knížkou a odpočine si. Ve školce mají ten odpočinek od 13. hodiny, to je pro něj moc brzy. Prý tedy nemusí spát, ale musí zůstat celou dobu v klidu, to si u něj taky nedokážu představit. Tak taky nevím, co s tím. Učitelky tvrdí, že se to musí naučit, ale já si myslím, že to po něm nemůžou chtít :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
18.10.24 10:15

@Zuz186 no tak to máte teda taky pěkný, řekla bych že ještě horší, malá prostě nesnese ten pocit, že tam s ní nejsem, ale vyzvedavani po obědě je tady samozřejmost, a je to na každém., ale nechápu moc ten přístup, že se vyzvedává prostě až po spaní, stejně si ho tam nenechají, když takhle řádí, nebo brečí, mě taky malá odpadne dýl, až kooem třetí, sama si lehne a hodka stačí, večer jde spát normálně. Je to pro ně těžké :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
964
18.10.24 11:06

@Suczik Tady ve školce je na výběr jen 35 nebo 45 hodin týdně, těch 35 je s vyzvednutím nejdříve ve 14 hod. V rámci adaptace bylo možné i vyzvedávání po obědě, ale teď už tam chtějí mít svůj režim a ne aby tam pořád někdo coural. Co jsem viděla, tak po obědě mají hromadnou hygienu a potom se učitelky zavřou s těmi menšími do spací místnosti a musí se tam zůstat v klidu. Předškoláci si mezitím sami běhají po chodbě.. Já tomu dám ještě nějaký čas, jestli si nezvykne, ale když to nepůjde, tak bych se asi zkusila individuálně domluvit na tom vyzvedávání po obědě. Jinak syn si tam hezky hraje, když jsem ho jednou zkusila vyzvednout hned po tom spaní ve 14 hod., tak si chtěl ještě hrát a byla scéna, že nechce domů. Je to pro ty malé velká změna a je to těžké :(. Ostatní děti jsou tam klidné, ale mně přijdou spíš takové rezignované, tady jsou většinou zvyklé už odmala být v nějakých institucích…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí