Splatnost výplaty

Anonymní
10.1.15 17:12

Splatnost vyplaty

Holky,
ma zamestnanec nejake pravo, pokud se firma ve smlouve zavazala, ze nejpozdeji 10. kazdeho mesice bude vyplata na ucte a pritom ji stale nemam?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21626
10.1.15 17:17

Nonale pokud to padne na vikend, tak se termin posouva na prvni pracovni den. Nebo jak to mss v pracovni smlouve specifkovano? Jinak k vlastnimu dotazu odpoved nevim, resit jsem to nikdy nemusela. Urcite se podava podnet na urad prace, ale to musi byt zpozdeni mnohem vetsi. Zkus si to vyhledat v zakoniku prace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5667
10.1.15 17:57

Já měla výplatu 15. a když to byl víkend, tak v pondělí byla na účtu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
10.1.15 18:10

Pakliže termín výplaty připadá na víkend či svátek, měla by být výplata vyplacena před tímto termínem. V praxi je ale používána i varianta s posunutím termínu na první pracovní den. Záleží jak to máte např. v kolektivní smlouvě nebo vnitř. předpisu.
Zcela jistě nemáte ve smlouvě Vámi uvedenou formulaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
10.1.15 18:14

Pokud datum výplaty mzdy připadne na víkend, může mzda přijít až následující pracovní den, pokud to tak máte upraveno ve smlouvě či někde jinde.

Řešit to můžeš i oficiálně, ale dle zákona až uplyne 15 dnů od termínu splatnosti, který stanovuje zákoník práce, a to je poslední den následujícího měsíce.
Takže, pokud by Ti za prosinec nepřišla mzda do 15.2., pak bys mohla okamžitě ukončit pracovní poměr a měla bys nárok na odstupné.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.1.15 18:19

Tak budu doufat v pondeli, protoze pohledavky se samy nezaplati :-(

• Citovat
  • Upravit
21626
10.1.15 18:22

Je to blbe, ale holt je třeba mit financni rezervu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16219
10.1.15 19:53

Zaměstnavatel ale většinou nechce ručit za banky, kdy výplatu připisují, takže ta formulace podle mě je, že 10.den v měsíci vyplácí = posílá na účty, ne že to na účtu je :nevim: Jinak nastavit si trvalé platby a splátky na den výplaty není nejšťastnější, já bych tam dala alespoň pět dní rezervu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.1.15 19:57

Pokud máš ve smlouvě 10, tak jí musíš mít na účtu. Pokud je 10 v sobotu, tak již v pátek, pokud v neděli, tak v pondělí.

pokud firma toto neplní, můžeš si stěžovat na ÚP, ale přijde mě to kontraproduktivní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
10.1.15 20:00
@kouřící králík píše:
Pokud máš ve smlouvě 10, tak jí musíš mít na účtu. Pokud je 10 v sobotu, tak již v pátek, pokud v neděli, tak v pondělí.pokud firma toto neplní, můžeš si stěžovat na ÚP, ale přijde mě to kontraproduktivní

To není pravda, záleží na formulaci ve smlouvě.

• Citovat
  • Upravit
10.1.15 20:10

@Meha
teď ti nerozumím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
10.1.15 20:16

@kouřící králík Už je to víceméně popsané v předchozích příspěvcích.
Ve smlouvě může být např. napsané, že datum výplaty je 10., to ale není datum splatnosti.
Může tam být také napsáno, že datum splatnosti je 10., pokud ale tento den připadne na den pracovního volna, tak mzda bude vyplacena v nejbližší pracovní den.

Těch možných formulací je více.

• Citovat
  • Upravit
10.1.15 20:18

@Meha

ano, je to jak píšeš, já se omlouvám, mě se to načítá jak lemra, tak čtu jen poslední příspěvky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
10.1.15 20:19

@kouřící králík V pohodě :kytka:.

• Citovat
  • Upravit
10.1.15 20:21
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit