Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte někdo podobnou zkušenost nebo nějakou radu.
Mám holčičku 3měsíce, por.hm. 3000g. Od začátku výborné kojení, malá přibírala suprově. Ve 2 měs. měla 4,9kg. Ale pak se úplně zasekla. V tomto rozmezí se nechodí na prohlídky, takže jsem ji vážila jen na naší osobní váze se mnou. T a mi ukazovala pořád 4,9 kg, ale já si říkala, že malá asi přibírá už pomalu, takže to váha nevezme tak přesně. Ale týden před kontrolou ve 3 měs. jsem raději zašla k dr. na převážení a malá měla 4 940g.
Dr. říkala, že je to opravdu hrozně málo, ale zase kdyby udělala průměr od narození, tak je malá v poho, že ještě počkáme.
Zdá se mi, že mám asi málo mléka, ale malá je hrozně hodné a spavé dítě, takže jsem si furt říkala, že kdyby měla hlad, bude brečet, ne ?
Zkouším se teď rozkojit. Předtím jsem kojila přes den jak si řekla, noc prospí celou, to jí nebudím. Měla jsem za 24 h tak 5-6 kojení.
Teď kojím po 2h, takže mám většinou 8 kojení, v noci stále nebudím. Jen si okolo půlnoci (chodím spát dlouho) odstříkám mlíko, abych neměla tak dlouhou pauzu. Ale odstříkám tak 50ml dohromady.
V pátek máme jít na kontrolu, tak uvidím kolik přibereme ![]()
Ale i přes to, že už týden kojím takto často, po kojení ještě mléko odstříkám, ael to je jen trocha, zdá se mi, že se prsa moc nenalívají.
Piju 3× denně kojící čaj, meltu a včera jsem začla užívat ricinus communis 5ch. Žeru jak mlejn a piju taky dost.
Měla jsem to podobně, ale mnohem dřív, prckovi bylo asi 14 dní. Najednou se mi prsa přestala nalévat, prcek přestal přibírat. Tenkrát jsme „vyfasovali“ od dr UM na příkrm. Pak jsem ještě částečně kojila asi čtyři měsíce, než se odstavil úplně.
U vás to ale může být jiné, uvidíš, co ti řekne dr.
Jen jsem chtěla říct, že ne každé hladové dítě brečí. Náš malý si nikdy o jídlo neříkal a i v době, kdy nepřibíral a musel mít hlad, prospal celou noc a skoro i celý den a neplakal ![]()
Máš nádherně prospívající miminko a buď šťastná, že tak krásně spinká a papá. Na řeči doktory nedej, sama vidíš, že je malá spokojená. Mléka teď opravu můžeš mít pocitově méně, kolem 3.měsíce se upravuje tvorba podle toho, kolik malá vytáhne a prsa už se tolik nenalévají, ale je to jen pocit. Máš mléka přesně tolik, kolik potřebuješ. Nezačínej přikrmovat, tím si zajistníš jedinou věc - zmenší se ti tvorba MM. Kojení zdar a klidnou mysl, děláš to skvěle.
Jinak dětičky mají kolem 3. a 6.týdne a kolem 3. a 6.měsíce růstové spurty, kdy moc nepřibírají a rostou trochu do délky. Naše malá takhle přibývala 2-3 týdny jen 5dkg a pak se zas rozjela. A taky je důležité, že při každém vážení je mimčo jinak vyčůrané, vykakané, méně napité a to hned udělá pár deka! Být tebou, jsem v klidu a užívám si spokojené miminko i kojení.
Já do tří měsíců trpěla na retence
a od tří měsíců doktor plašil, že malá nepřibírá. Samý faldík, nekřičela, stolička normální, prostě spokojené miminko. Víc jsme ju sledovali a od pěti měsíců jsme začali s příkrmama.
Malá je prostě lenoch, modelka moje. Ona se prostě nebude namáhat. Navíc když kolem lítá brácha a dělá něco moc zajímavýho, proč by naše princezna jedla, že? ![]()
V půl roce by mělo mít dítě dvojnásobek porodní váhy (naše boubelka má o kilo míň).
A malou nevaž. Zbytečně se stresuješ!
Tak jste mě trochu uklidnili, díky ![]()
Je pravda, že malá jde do délky, každý mi říká jak je hrozně dlouhá. A faldy má taky.
Taky si říkám, že když je spokojená, nemůže to být nic pro ni ohrožujícího. Kaká tak jednou za týden, ale hovínka má pěkný
Plínky počůraný šíleně, vždycky jí říkám, že to mlíko jen odbarví a vyčůrá.
Jo a taky jsem zkoušela dávát jí přes den to odstříkané mlíko z noci. Ale když jí ho dám po kojení, nechce ho vůbec (ze stříkačky i z lahvičky) a když jsem jí ho dala před kojením, tak ho vybumbala, ale zase už skoro nic nevypila z prsou. Takže to nemá žádný efekt.
Nelo,
sama jsi zjistila, že odstříkávání nemá smysl, malá stejně vypije přesně tolik, kolik sama chce a víc ani ťuk ![]()
Jinak 6-8 pomočených plen denně jsou důkazem správného prospívání, bere se i pomočení při přebalování a kakat nemusí až 10 dní a stále je to v normě. MM je prostě skvěle stravitelné. A takové nepsané pravidlo je, že v půl roce by mělo mimi svou váhu zhruba zdvojnásobi oproti porodní a v roce ztrojnásobit. Hádám, že tvoje mrně to stihne dřív
Máš úžasný mimčo ![]()
Háta_x píše:
Máš nádherně prospívající miminko a buď šťastná, že tak krásně spinká a papá. Na řeči doktory nedej, sama vidíš, že je malá spokojená. Mléka teď opravu můžeš mít pocitově méně, kolem 3.měsíce se upravuje tvorba podle toho, kolik malá vytáhne a prsa už se tolik nenalévají, ale je to jen pocit. Máš mléka přesně tolik, kolik potřebuješ. Nezačínej přikrmovat, tím si zajistníš jedinou věc - zmenší se ti tvorba MM. Kojení zdar a klidnou mysl, děláš to skvěle.
Jinak dětičky mají kolem 3. a 6.týdne a kolem 3. a 6.měsíce růstové spurty, kdy moc nepřibírají a rostou trochu do délky. Naše malá takhle přibývala 2-3 týdny jen 5dkg a pak se zas rozjela. A taky je důležité, že při každém vážení je mimčo jinak vyčůrané, vykakané, méně napité a to hned udělá pár deka! Být tebou, jsem v klidu a užívám si spokojené miminko i kojení.
Tak zatím díky, v pátek jdem na převážení, napíšu jak jsme dopadli. Si připadám jak když vykrmuju vepře ![]()
Ahojky, jen hlásím, že malá přibrala za týden 155g. Takže paráda. Nevím, čím to bylo, kojím teď častěji to jo, ale že bych pozorovala na prsou, že by byla nějak plnější to nee ![]()
Doufám, že nám to takhle vydrží. ![]()
Dobrá práce
Prsa už se ti nebudou tak nelévat, jako zpočátku. To je normální po 3.měsíci. Evidentně tvoje princezna prochází růstovým spurtem, proto kojíš tak často. To přejde, je to normální. Užívej miminko, roste ti krásně a jste dobře sehraná dvojka ![]()
nelaa píše:
Ahojky, jen hlásím, že malá přibrala za týden 155g. Takže paráda. Nevím, čím to bylo, kojím teď častěji to jo, ale že bych pozorovala na prsou, že by byla nějak plnější to nee
Doufám, že nám to takhle vydrží.
To ti závidím, že malá tak Začala přibírat na váze. Máme stejný problém. Naše malá princezna první měsíc po narození přibývala na váze až moc a v měsící se úplně zasekla. Jsou jí už dva měsíce a nepřibrala už měsíc vůbec nic,ale ani neklesá s váhou. Stolici má krásnou, kaká po každém kojení (většinou), čůra taky, už jsme byli i na UZ bříška a na odběrech krevního obrazu a vše v pořádku, tak to vypadá, že má asi opravdu málo. Ale vypije mi vždy 80 - 100 ml a dr říkala, že to je v pohodě. Stejně si ale myslím, že je to mlékem…už nevím co bych víc pro větší tvorbu mléka mohla udělat. Jsem z toho nešťastná. A přitom je malá spokojená a nepláče.
Buď hlavně v klidu, ať si stresem nepřivodíš ztrátu MM, pije ti krásně! Až přijde růstový spurt, budeš vzpomínat na ten klídek a pohodlíčko
Pokud má těch 6-8 pomočených plenek denně a je takhle spokojená, jak píšeš, tak málo nemá.
Taky mi malá v tomhle věku nepřibírala nějakou dobu (několik týdnů), vydržela jsem a nedala příkrm, častěji jsem ji přikládala k prsu a pak se zase rozjela.
Kkkkk píše:
To ti závidím, že malá tak Začala přibírat na váze. Máme stejný problém. Naše malá princezna první měsíc po narození přibývala na váze až moc a v měsící se úplně zasekla. Jsou jí už dva měsíce a nepřibrala už měsíc vůbec nic,ale ani neklesá s váhou. Stolici má krásnou, kaká po každém kojení (většinou), čůra taky, už jsme byli i na UZ bříška a na odběrech krevního obrazu a vše v pořádku, tak to vypadá, že má asi opravdu málo. Ale vypije mi vždy 80 - 100 ml a dr říkala, že to je v pohodě. Stejně si ale myslím, že je to mlékem…už nevím co bych víc pro větší tvorbu mléka mohla udělat. Jsem z toho nešťastná. A přitom je malá spokojená a nepláče.
my měli podobný problém, malý spal od 2. měsíce celou noc, kojila jsem po třech hodinách, ale ve 3. měsíci přestal přibírat, rostl jen trochu do délky, tak nám doktorka řekla, že ho mám přikrmovat Nutrilonem a jsme na něm dodnes, bohužel… ![]()
Ahoj, já mám chlapečka. Taky jsme měli porodní váhu 3000g. Ten můj prcek taky málo přibírá, ale je opravdu spokojené mimčo. Nám dr. řekl, že jsou důležitý promočený plíny jak už tu někdo psal a to, že je spokojený. Prý je prostě menší - celkově. My měli ve 3 měsících 4450g a 53 cm, ted v půl roce 6240g a 63cm. Začala jsem ve 4 měsích příkrmy UM, od ukončenýho 4m. zeleninu a stejně um sní 1/2 dávku a víc toho nechve, zato zeleninky sní víc než by měl. Přibírá ale každý měsíc zhruba stejnou váhu ať jí co chce. PS: už nekojím vůbec
snažím se jí přes den přikládat po 1,5 až dvou hodinách a v noci jak se mi vzbudí ona sama. Je pravda že za dva měsíce vyrostla do délky o 6 cm. Když se narodila měla 52 cm a 3740g na dvou měsících 58 cm a 4320g. Tak uvidíme jak to bude pokračovat, snad už začne váha vzrůstat. Jen mám strach aby nehladověla.